Το Μαντζαβινάτειο και τα 5 εκατ. Ε

Το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου

Από τη Λαϊκή Συσπείρωση Ληξουρίου ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα:

Στις  4/2/2014 η Περιφέρεια Αττικής,  ενέκρινε με την υπ’ αριθ 42/2014 απόφασή της, την προσφορά του ποσού των 5 εκατ.ευρώ, «..για την έκφραση αλληλεγγύης στους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς…»

Μετά από τρία ολόκληρα χρόνια (τον Μάρτιο του 2017) και αφού έγινε επιτέλους η σχετική  νομοθετική ρύθμιση  για την αξιοποίηση αυτής της χρηματοδότησης,  με πρόταση της Π.Ι.Ν., αποφασίστηκε η διάθεση του ποσού των 5 εκατ για:

 • Την Αποκατάσταση-βελτίωση Μαντζαβινάτειου νοσοκομείου, προϋπολογισμού 1.650.000 ευρώ
 • Κτίριο μηχανουργείου ΕΠΑΛ, προϋπολογισμού 750.000 ευρώ
 • Αποκατάσταση, επισκευή και ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων πόλης Ληξουρίου, προϋπολογισμού 2.000.000
 • Επισκευή αποκατάσταση σχολείου Αγίας Θέκλης Παλικής, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ

Τα έργα θα δημοπρατούνταν από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και σε περίπτωση αχρησιμοποίητου υπολοίπου, εξαιτίας των εκπτώσεων που θα δίνονταν, μπορούσε με νέα απόφασή της η Περιφέρεια Αττικής να προσθέσει νέα έργα προς υλοποίηση.

Μέχρι σήμερα 6 χρόνια μετά, δεν έχουν υλοποιηθεί τα παραπάνω έργα. Συγκεκριμένα 6 χρόνια τώρα, ενώ περιμέναμε την κατεδάφιση του Μηχανουργείου του ΕΠΑΛ,  εσχάτως φημολογείται η επισκευή του και ότι είναι σε εκκρεμότητα η σχετική μελέτη…., το Γυμνάσιο της Αγίας θέκλης περιμένει από την ΚΤΥΠ Α.Ε. τα τεχνικά δελτία για να δημοπρατηθεί…, η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Ληξουρίου είναι ακόμη στις μελέτες… και για το Μαντζαβινάτειο ξανά παλινδρομεί, (για δεύτερη φορά), η προοπτική να προχωρήσουν οι εργασίες επισκευής του.

Πιο συγκεκριμένα τον Μάιο του 2018 η Οικονομική Επιτροπή της Π.Ι.Ν, προκήρυξε  ανοικτό διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΑΤΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ», προϋπολογισμού 860. 000,00 € με ΦΠΑ. Στην συνέχεια στις  28-2-2019 υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ της ΠΙΝ και του αναδόχου Χρήστου Παναγιωτόπουλου ως εκπρόσωπου της εταιρείας P&C DEVELOPMENTS, με προσφερθείσα μέση έκπτωση από την πλευρά του 51,54% (!) και με  συνολική προθεσμία εκτέλεσής του (420) ημέρες από την ημέρα υπογραφής, δηλαδή ημερομηνία λήξης στις 22-4-2020.

Όμως σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα δημόσια έγγραφα που είναι αναρτημένα στο  σύστημα «Διαύγεια», από την ημέρα της υπογραφής της σύμβασης και μετά, ο συγκεκριμένος ανάδοχος,  λειτουργώντας παρελκυστικά και παρά τις επανειλημμένες υπηρεσιακές πιέσεις για να προχωρήσουν οι εργασίες σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην σύμβαση, δεν «έβαλε καρφί» στο έργο.  Η μη υποβολή Σχεδίου Προόδου των εργασιών κατά τα προβλεπόμενα στα συμβατικά έγγραφα, η υπέρβαση  με υπαιτιότητά του του προβλεπόμενου στη σύμβαση χρόνου για την ολοκλήρωση της εργοταξιακής του ανάπτυξης, η άρνησή του να επανυποβάλλει  χρονοδιαγράμματα  κατασκευής του έργου, να προσκομίσει τα μηχανήματα έργου και να κάνει έναρξη εργασιών κατασκευή φρεατοπασσάλων, η κ.α. είναι μερικά από όσα δεν υλοποίησε.

Δημιούργησε έτσι τελικά   όλες εκείνες τις συνθήκες ώστε στις 20 Ιουνίου 2019 η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Κεφαλονιάς της ΠΙΝ να κάνει το αυτονόητο και με απόφασή της (Αρ. πρωτ.: 52372/12438), να τον κηρύξει έκπτωτο.

Ωστόσο και σε συνέχεια των παραπάνω, το Υπουργείο Υποδομών και μεταφορών και  ο σημερινός υπουργός κ. Κώστας Αχ. Καραμανλής, (με την αρ. πρωτ: ΑΤΝΣΥ/οικ.353) στις 16-12-2019, επιβραβεύοντας την τακτική των παλινωδιών και του «τίποτε» του συγκεκριμένου εργολάβου και υιοθετώντας τις δικαιολογίες του και τα προσκόμματά του, «τον έβγαλε λάδι»!!! Αποδεχόμενος  την από 08-07-2019 ένστασή του, τον επανέφερε  στην εργολαβία(!)

Η συνέχεια είναι αποκαλυπτική για τις πολιτικές ευθύνες κυβέρνησης και τοπικής διοίκησης (Περιφέρειας-Δήμου) που, για άλλη μια φορά  παίζοντας με τα γνωστά  «εργολαβικά παιχνίδια» ροκάνισαν πολύτιμο χρόνο παίζοντας  στα ζάρια ακόμη μια φορά την προοπτική αξιοποίησης των 5 εκατ,  όταν μόλις το 2021 λήγει η προθεσμία αξιοποίησης της παραπάνω Δωρεάς!!!

Το σημερινό αποτέλεσμα και τα «ζεστά κουλούρια», είναι ότι τελικά ο συγκεκριμένος ανάδοχος, εγγράφως ζήτησε την διάλυση της σύμβασης αναγκάζοντας την Περιφερειακή Αρχή να τον κηρύξει για δεύτερη φορά έκπτωτο (!!!) 

Από τα παραπάνω εύκολα συνάγονται συμπεράσματα, αλλά και πολλά ερωτήματα.

Παραθέτουμε μερικά προκειμένου να τα απαντήσουν – απολογηθούν οι υπεύθυνοι.

 • Γιατί οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ αλλά και οι τοπικές διοικήσεις του Δήμος και Περιφέρεια ροκάνισαν τον πολύτιμο χρόνο, των 6 χρόνων, χωρίς να αξιοποιήσουν και αυτήν την χρηματοδότηση; Είναι μόνο η γραφειοκρατία ή και η πολιτική τους επιλογή να υποβαθμίσουν παραπέρα το δημόσιο Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο, για να βρίσκει έδαφος η ιδιωτική υγεία που την υπερασπίζονται με κάθε τρόπο;
 • Συνεχίζεται ΝΑΙ ή ΟΧΙ με αυτήν την τακτική και η κτιριακή υποβάθμιση του Μαντζαβινάτειου, συνεπικουρώντας με το κλείσιμο της παθολογικής κλινικής;
 • Τι γίνεται με τις άλλες δωρεές που δόθηκαν εκείνο το διάστημα (Τέρνα-ΠΑΕ Ολυμπιακός κ.α.) και δεν έχουν καν εκταμιευτεί γιατί δεν υπήρχαν μελέτες;
 • Θα ζητηθεί νέα απόφαση από την Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να μην χαθούν τα χρήματα, αφού μέχρι το 2021 που λήγει η προθεσμία δεν προλαβαίνουν να υλοποιηθούν τα έργα; Υπάρχει σχετική πολιτική βούληση από την Περιφέρεια Αττικής;
 • Ο δεύτερος κατά σειρά μειοδοτών εργολάβος της συγκεκριμένης εργολαβίας θα αναλάβει τελικά το έργο, με δεδομένο ότι το ποσό της έκπτωσης που είχε δοθεί  από τον προηγούμενο (χωρίς να εκτελεστεί το έργο), ο κ. Αντιπεριφερειάρχης και ο κ. Δήμαρχος Ληξουρίου, το έχουν ήδη διανείμει στις τοπικές κοινότητες της Παλικής για να εκτελέσουν διάφορα τοπικά έργα;
 • Τι θα γίνει με τα υπόλοιπα έργα της συγκεκριμένης χρηματοδότησης; Θα συνεχίσουν να καρκινοβατούν δημιουργώντας νέα εμπόδια στο λαό της Παλικής;
 • Στέκει η πρόταση του Κ. Δημάρχου Ληξουρίου να αναλάβει ο Δήμος την αξιοποίηση της παραπάνω χρηματοδότησης, όταν από την απόφαση της Περιφέρεια Αττικής δεν  προβλέπεται; Οι Τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου μπορούν να αναλάβουν αυτό το έργο ή η πρόταση του Δημάρχου αποτελεί απλά μια πρόταση για κατανάλωση μπροστά στις μεγάλες ευθύνες που έχει και ο ίδιος ως συνέχεια της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής;

Οψόμεθα λοιπόν.

Ωστόσο ο λαός της Παλικής πρέπει να βγάλει συμπεράσματα και να επιβάλει τις δικές του λύσεις και κυρίως ένα σύγχρονο ασφαλές και πλήρως επανδρωμένο με ιατρούς και μέσα Μαντζαβινάτειο.

Η Λαϊκή Συσπείρωση πάντως δεν θα σταματήσει αυτόν τον ΑΓΩΝΑ.

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ληξουρίου