Το Μαξίμου τρόμαξε με τον οπλοφόρο Σαββίδη

Ένα… οφσάιντ και ένα περίστροφο απειλούν να σημάνουν το άδοξο τέλος ενός πολιτικο-επιχειρηματικού love story ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ιβάν Σαββίδη.

Τα όσα πρωτοφανή έγιναν προχθές τη νύχτα στην Τούμπα δεν λάβωσαν μόνο (και ίσως θανατερά) το έτσι κι αλλιώς μονίμως ευρισκόμενο μεταξύ ζωής και θανάτου ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά ίσως να σκιάσουν και τις προνομιακές σχέσεις -σε βαθμό σκανδάλου- που διατηρεί ο Ιβάν Σαββίδης, ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, με το σύστημα εξουσίας των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Ο Ελληνο-ρωσο-πόντιος επιχειρηματίας, που σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από τότε που άρχισε τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του στην Ελλάδα κατέστη από τις πλέον αμφιλεγόμενες περσόνες του δημόσιου βίου, αντίθετα με άλλους επιχειρηματίες, δεν κρύβει τις πολιτικές προτιμήσεις του. Οι οποίες, άλλωστε, τον εξυπηρετούν και τον διευκολύνουν, αλλά και τον χρησιμοποιούν για να πετύχουν τις στοχεύσεις τους.

Ο «λαγός» στις τηλεοπτικές άδειες 

Ο κ. Σαββίδης τον Σεπτέμβριο του 2016 προκαλούσε και άφηνε άναυδη την κοινή γνώμη όταν ομολόγησε δημόσια από τηλεοράσεως ότι μετείχε στην (παρωδία που εξελίχθηκε σε πρωτοφανές φιάσκο…) διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες ως… «λαγός» της κυβέρνησης για να ανεβάσει το τίμημα! Καμιά απολύτως  αντίδραση από πλευράς της κυβέρνησης που ευαγγελιζόταν την «εξυγίανση» του σκηνικού στα ΜΜΕ. Όπως και καμιά αντίδραση δεν υπήρξε όταν ο κ. Ιβάν Σαββίδης εξηγούσε σε συνέντευξή του ότι σκοπεύει να αγοράσει κανάλια, ραδιόφωνα και συγκροτήματα Τύπου, για να εξυπηρετήσει τα επιχειρηματικά του συμφέροντα. Ίσως επειδή και η… διαπλοκή έχει τις αποχρώσεις της.

Η υπόθεση της ΣΕΚΑΠ 

Κουμπάρος με τον Ρωσοπόντιο, ο υπουργός Άμυνας κ. Καμμένος υπήρξε και ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής του επιχειρηματία στη θορυβώδη συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση της διαγραφής του προστίμου των 38 εκατομμυρίων ευρώ, για λαθρεμπορία καπνού, που είχε επιβληθεί στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ πριν την αγοράσει ο κ. Σαββίδης. Το πρόστιμο διεγράφη με το που την απέκτησε ο επιχειρηματίας, χωρίς να προβλέπεται κάτι τέτοιο από τη σύμβαση. Και έγινε σάλος. Η άποψη του κουμπάρου υπουργού ήταν ότι «αντί να τον ευχαριστούμε που κάνει επενδύσεις, τον καλούμε να πληρώσει προγενέστερα πρόστιμα»…

Εξαλλοι οι Αμερικανοί με τον «επενδυτή» Σαββίδη

Σε ανταπόδοση της στήριξης που του παρείχε, ο κ. Σαββίδης κάλεσε τον υπουργό στην τελετή παραλαβής του τηλεοπτικού σταθμού «Ε», τον περασμένο Δεκέμβριο, από εταιρεία συμφερόντων του που αγόρασε το κανάλι από τον επιχειρηματία κ. Βρυώνη. Γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Αλλά και της αμερικανικής πρεσβείας. Ο πρέσβης κ. Πάιατ, με αφορμή την αγορά του «Ε», έκανε έμμεσες πλην σαφείς αναφορές και στην αγορά του ΟΛΘ (έγινε τις ίδιες μέρες) από όμιλο εταιρειών συμφερόντων Σαββίδη, λέγοντας ότι «θα πρέπει να ελεγχθεί η προέλευση και η ταυτότητα των κεφαλαίων που επενδύθηκαν».

Η γνωριμία Σαββίδη-Καμμένου 

Η γνωριμία του κ. Καμμένου με τον κ. Σαββίδη χρονολογείται από την πρωθυπουργία Σαμαρά, στην οποία μετείχε και ο σημερινός πρόεδρος των ΑΝΕΛ. Επί Σαμαρά άρχισαν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Σαββίδη στην Ελλάδα. Αν και οι πρώτες διερευνητικές κρούσεις είχαν αρχίσει επί Κώστα Καραμανλή και πύκνωσαν επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου. Και επί ΣΥΡΙΖΑ… απογειώθηκαν.

Η παραχώρηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης

Η παραχώρηση του λιμανιού Θεσσαλονίκης το 2017 σε εταιρεία συμφερόντων Σαββίδη (κατά την τελετή υπογραφής, μάλιστα,ο κ. Τσίπρας είπε χαριτολογώντας  στον επιχειρηματία «μετά το λιμάνι, δεν μένει παρά να πάρει και ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα» -και επιχειρήθηκε ο στόχος με κάθε τρόπο, μέχρι που… βγήκαν τα περίστροφα!) και η αγορά του ΠΑΟΚ δεν είναι οι μόνες επεκτατικές δραστηριότητες του επιχειρηματία στη Βόρεια Ελλάδα: έχει αγοράσει πλήθος ακινήτων (μεταξύ των οποίων και η εμβληματική ιστορική «κόκκινη βίλα» στην παραλιακή), εξασφάλισε την εκμετάλλευση του «Μακεδονία Παλλάς», μετέχει έμμεσα ή άμεσα σε πολλές δραστηριότητες -πιο πολύ για να καλλιεργήσει το φιλολαϊκό προφίλ του, να καταστεί ο πραγματικός «Θεσσαλονικάρχης».

Έχει παντού μόνο «φίλους»

Δεν είναι τυχαίο ότι οι βουλευτές της Θεσσαλονίκης (όλων των κομμάτων…) αλλά και ευρύτερα της Μακεδονίας, καθώς επίσης και ο περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας, έχουν αποφύγει με ιερή… προσήλωση να σχολιάσουν δημόσια τα  αμφιλεγόμενα έργα και ημέρες του κ. Σαββίδη, να μιλήσουν στη Βουλή για θέματα που τον εμπλέκουν -ακόμη και όταν ο επιχειρηματίας μπαίνει στο στόχαστρο των κομμάτων τους!

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σαββίδης δεν είναι αχάριστος άνθρωπος. Εξυπηρετεί τα συμφέροντά του με πάθος και αποφασιστικότητα, αλλά δέχεται να παίξει και τον «λαγό», ενώ δεν φείδεται καλών λόγων για τους ισχυρούς πολιτικούς του φίλους. Συχνά απροκάλυπτα και με τραχύτητα, αλλά αυτό δεν φαίνεται να τους ενοχλεί.

Πούτιν ο Τσίπρας!

Μεγάλη εντύπωση, λ.χ., είχε προκαλέσει μια συνέντευξη-ποταμός που είχε παραχωρήσει ο κ. Σαββίδης τον Μάιο του 2017, αμέσως μετά τη συζήτηση στην Βουλή για τη φωτογραφική διάταξη με την οποία ακυρώθηκε το πρόστιμο στη ΣΕΚΑΠ. Σε εκείνη τη συνέντευξη είχε δηλώσει απερίφραστα ότι «ακούγοντας τον Τσίπρα στη Βουλή, του θύμισε τον Πούτιν και ήταν έτοιμος να τον χειροκροτήσει!» και πως «αυτός, έναν τέτοιο πρόεδρο θέλει»!

Προχώρησε, μάλιστα, ένα βήμα παραπέρα, προτρέποντας τους Έλληνες «να κρατηθούν από τον Τσίπρα, είναι προϋπόθεση επιτυχίας του μέλλοντος! Εγώ τάσσομαι 100% υπέρ του Αλέξη Τσίπρα».

Αλλά και για τον φερόμενο ως φίλο του Τσίπρα, τον Κώστα Καραμανλή, δεν έχει τίποτε να πει, πέρα από το ότι «τον θεωρεί φίλο του». Τον είχε καλέσει, άλλωστε, και στον γάμο του γιου του, και ο πρώην πρωθυπουργός φωτογραφιζόταν όλο χαμόγελα αγκαλιά με τον γαμπρό…

Από τις… αναλύσεις και την κριτική για το πολιτικό προσωπικό της χώρας δεν θα μπορούσε, φυσικά, να αφήσει απ’ έξω τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον [ρόεδρο της ΝΔ κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Τον… αγαπημένο  στόχο του του κ. Τσίπρα: «Αυτός με τη στάση του και την πολιτική του διώχνει τους επενδυτές! Δεν πρόκειται να γίνει ποτέ πρωθυπουργός της Ελλάδος».

Όλα για τον ΠΑΟΚ

Ο κ. Σαββίδης με κάθε ευκαιρία διακηρύσσει ότι το μεγάλο του πάθος είναι ο ΠΑΟΚ. Και η κυβέρνηση φροντίζει να μην τον στενοχωρεί στην απόλαυση του πάθους του αυτού. Η αθλητική πιάτσα βοά ότι η… μεταμεσονύκτια συνεδρίαση και απόφαση της ΕΠΟ, σε δεύτερο βαθμό, να κάνει δεκτή την ένσταση του ΠΑΟΚ και να μην του αφαιρεθούν τρεις βαθμοί λόγω της διακοπής εις βάρος του τού αγώνα με τον Ολυμπιακό, καθώς επίσης και να μη γίνει ο κρίσιμος αγώνας με την ΑΕΚ στην Τούμπα χωρίς φιλάθλους (όλα αυτά λίγες μόνον ώρες πριν από την έναρξη του προχθεσινού ντέρμπι στη Θεσσαλονίκη) δεν θα μπορούσαν να συμβούν χωρίς κυβερνητική «παρότρυνση». Και σημειώνει με ενδιαφέρον ότι ανάλογη ένσταση του Ολυμπιακού (που μάλιστα έχει προηγηθεί χρονικά…) δεν έχει ακόμη κριθεί σε δεύτερο βαθμό…

Ακόμη και η διακοπή του πρωταθλήματος που ανακοινώθηκε χθες έπειτα από τρίωρη σύσκεψη στο Μαξίμου, συνοδευόμενη από… δηλώσεις αποφασιστικότητας «να μπει τέρμα σε αυτήν την κατάσταση, να υπάρξει εξυγίανση» (σ.σ.: ανάλογες δηλώσεις υπέρ της «εξυγίανσης» είχε κάνει ως υφυπουργός Αθλητισμού πριν από δύο χρόνια και ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής, όταν κι αυτός είχε διακόψει το πρωτάθλημα, χωρίς να γίνει το παραμικρό), στην πραγματικότητα… τιμωρεί τις άλλες ομάδες του πρωταθλήματος, αντί να πλήξει μόνον τον υπεύθυνο ΠΑΟΚ! Τις θεωρεί όλες… συνυπεύθυνες. Και όταν φταίνε όλοι, δεν φταίει κανένας…

Κι ακόμη, πώς επετράπη στον κ. Σαββίδη να μπει… με το εξάσφαιρο στη ζώνη στο γήπεδο, όταν απαγορεύεται ρητά η οπλοφορία σε αγωνιστικούς χώρους, ακόμη και για τους εν υπηρεσία αστυνομικούς. Κι έπειτα -αν θεωρηθεί ότι δεν ασκήθηκε επιμελώς ο έλεγχος- πώς και γιατί οι αστυνομικοί μέσα στο «χορτάρι» δεν συνέλαβαν επιτόπου τον ιδιοκτήτη της ομάδας όταν τον είδαν να πιάνει το περίστροφο και να απειλεί; Πού «χάθηκε» ο κ. Σαββίδης επί 24 ώρες και δεν μπόρεσε η αστυνομία να τον συλλάβει όταν επιτέλους εκδόθηκε το σχετικό ένταλμα;

Το τέλος του love story;

Πάντως, πολιτικοί κύκλοι, τόσο της αντιπολίτευσης αλλά και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του οποίου δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τις εξελίξεις, εκφράζουν την άποψη ότι δεν αποκλείεται ο κ. Τσίπρας να εξαναγκασθεί (γιατί επί της ουσίας δεν το θέλει, για πολλούς και ποικίλους λόγους…) να βάλει τέλος στο love story με τον κ. Σαββίδη.

Το… περίστροφο, πέραν του διεθνούς διασυρμού της χώρας, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις και στον απλό κόσμο. Και εκτιμάται ότι μπορεί να είναι η «σταγόνα» που ξεχείλισε το ποτήρι μετά τα αλλεπάλληλα «φιάσκα» της κυβέρνησης σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα: επίσκεψη Ερντογάν, Σκοπιανό, συλλαλητήρια, Αλβανικό, ρήγμα στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, Novartis, Ίμια, Έβρος, επιδόματα ενοικίου.

Και στη Βουλή;

Το πώς θα αντιδράσει σε μια τέτοια εξέλιξη ο κ. Σαββίδης (που λογικό είναι να έχει κάποιες «εφεδρείες»…) δεν μπορεί να το προβλέψει κανείς. Και δεν είναι άτομο που δεν διαθέτει πολιτική εμπειρία. Έχει διατελέσει επί σειρά ετών βουλευτής στην περιφερειακή Βουλή του Ροστόφ, πριν εκλεγεί στη ρωσική Δούμα (το εθνικό Κοινοβούλιο), και μάλιστα για δυο συνεχείς θητείες.

Στη συνέντευξη-ποταμό που έδωσε τον Μάιο του 2017, στην οποία δήλωνε… οπαδός του Τσίπρα, ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο που την πήρε (ο Σαββίδης απαντούσε στα ρωσικά, ο μεταφραστής του μετέφραζε στα ελληνικά) «πότε θα δώσει συνέντευξη στα ελληνικά». Και ο επιχειρηματίας απάντησε χαμογελώντας υπαινικτικά: «Όταν δώσω συνέντευξη στα ελληνικά, αυτό θα σημάνει και την έναρξη της πολιτικής μου καριέρας στην Ελλάδα»!

Προχθές στην Τούμπα, δεν ξέρουμε σε τι γλώσσα έβριζε και απειλούσε τον διαιτητή, και καλούσε τους παίκτες του να φύγουν από το γήπεδο.

(iefimerida.gr)