Το μεγαλύτερο ψάρι του Κόσμου

Όταν πήγαινε για ψάρεμα στην παραλία Παπακώστα, στον Αγιόκαμπο Λάρισας ένας Λαρισαίος ψαροντουφεκάς, αντίκρισε κάτι εντελώς απόκοσμο.

Την ώρα που έκανε ψαροντούφεκο, είδε ξαφνικά να έρχεται προς το μέρος του ένα ασυνήθιστο για τις ελληνικές θάλασσες ψάρι με άνοιγμα πάνω από δύο μέτρα και βάρος πολλών κιλών.

Όπως δήλωσε στο «Τι Νέα Λάρισα;» ο Λαρισαίος ψαράς τρόμαξε όταν είδε το ψάρι να έρχεται με φόρα καταπάνω του και να κολυμπάει γύρω από αυτόν, ενώ, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, πρόκειται για φεγγαρόψαρο, και ίσως λόγω… φεγγαριού βγήκε στην επιφάνεια.

Το molla-molla, το οποίο στην Ελλάδα ονομάζουμε «φεγγαρόψαρο» ή «προπέλα» είναι το μεγαλύτερο ψάρι στον κόσμο.

Το συγκεκριμένο είδος ξεπερνά σε βάρος τα 1.500 κιλά, ενώ η διάρκεια ζωής του ξεπερνάει κατά πολύ τον ένα αιώνα!

Στην όψη είναι αποκρουστικό, καθώς έχει ένα πολύ μικρό στόμα, δυσανάλογο του μεγέθους του σώματός του, ενώ συνολικά μοιάζει σαν να το έχει πατήσει…πρέσα ή κατ’ άλλους σαν κομμένη στα δύο μπάλα.

Συνήθως ζει σε μεγάλα βάθη και οι ψαράδες που το γνωρίζουν το θεωρούν κακό σημάδι όταν το πιάνουν στα δίχτυα τους.

Στην Άπω Ανατολή θεωρείται εκλεκτό έδεσμα και πουλιέται ακριβά στα ντελικατέσεν, στην Ευρώπη όμως δεν καταναλώνεται, καθώς έχει βρεθεί μια νευροτοξίνη στα σπλάχνα του και θεωρείται ψάρι τοξικό.

Στην Ιαπωνία, στην Κορέα και στην Ταϊβάν είναι από τα πιο ακριβά ψάρια, δύσκολα το βρίσκει κανείς στις λαϊκές αγορές και σερβίρεται με πικάντικες σάλτσες στα καλύτερα εστιατόρια.

Παρά το τεράστιο μέγεθός του το φεγγαρόψαρο τρέφεται με πλαγκτόν, μέδουσες και μικρά ψαράκια που βρίσκει σκάβοντας στον βυθό, φυσικά σε τεράστιες ποσότητες.

Ο μέσος αρσενικός ενήλικας μπορεί να φτάσει τα 1.000 κιλά, το θηλυκό όμως είναι ελαφρύτερο, πιο ευέλικτο και παράγει περισσότερα αυγά από οποιοδήποτε άλλο σπονδυλωτό.

Για τα υπόλοιπα ψάρια το φεγγαρόψαρο είναι ο φόβος και ο τρόμος όχι μόνο λόγω της άσχημης όψης του, αλλά και εξαιτίας του τεράστιου όγκου του, ο οποίος το προστατεύει από τους εχθρούς και κυρίως τους καρχαρίες.

Αποτελεί όμως θύμα των θαλάσσιων λιονταριών και της όρκας, στις τροπικές θάλασσες, εκεί που συνηθίζει να ζει.

Δείτε το βίντεο που τράβηξε ο ψαροντουφεκάς: