Το μυστικό είναι να ξεκινήσεις μετά η συνήθεια σε κάνει να συνεχίζεις

Γράφει ο ΠANAΓHΣ METAΞATOΣ
Πρόεδρος Eνωσης Aγροτουρισμού Iονίου, Aντιπρόεδρος ΣEAΓE, Mέλος Δ.Σ. ΣEEΔΔE, Kαθηγητής της Mεθόδου SILVA

Μια ιδέα είναι πολλές φορές η αιτία να ξεκινήσεις κάτι. Μια ιδέα στην πραγματικότητα, είναι μια σκέψη που γεννιέται στο νου κάποιου και που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να λυθεί ένα πρόβλημα, να καλυφθεί μια ανάγκη, να δημιουργηθούν προυποθέσεις για καλύτερη διαβίωση, επικοινωνία, συνεργασία και ότι άλλο…

Όλα ξεκινούν από μια ιδέα. Πολλές φορές όμως, μια ιδέα μένει στο «ράφι». Τι συμβαίνει τότε; Ήταν πρόωρη; κατόπιν εορτής, την ξεπέρασε η πραγματικότητα η οποία «τρέχει» πιο γρήγορα μερικές φορές, ή κάτι άλλο.

Μια από τις δικές μου ερμηνείες, είναι ότι δεν γεννήθηκε σε κατά;λληλο νου ή δεν ειπώθηκε σε σε «ανοιχτά» αυτιά.

Είναι σαν να ρίχνης ένα σπόρο στην άσφαλτο και να νομίζεις ότι φταίει ο σπόρος που δεν φύτρωσε.

Άνθρωποι με δημιουργική φαντασία, έχουν πληθώρα ιδεών που οι περισσότερες είναι εξαιρετικές, αλλά δεν υλοπ[οιούνται γιατί τις παρουσιάζουν συνήθωε σε άσχετους ή σε ακατάλληλο χρόνο. Μερικές φορές αν η υποδοχή της ιδέας, είναι υποτονική, μπορεί να μην παρουσιαστεί ξανά, απλά γιατί ο κομιστής απογοητεύθηκε.

Με τα χρόνια κατάλαβα ότι το δεύτερο συνθετικό της επιτυχίας μιας ιδέας, είναι η επιμονή στην επανάληψη της. Τελικά οι άνθρωποι που υλοποιούν τις ιδέες τους είναι αυτοί που παρακινούμται και αποφασίζουν να ξεκινήσουν με ένα μικρό «βήμα».

Οι κινέζοι λένε, ένα ταξίδι χιλίων μιλίων αρχίζει με ένα βήμα, Όταν αποφασίσεις να κάνεις το πρώτο μικρό βήμα, φρόντισε να είναι μέρος του στόχου, ανεξάρτητα του πόσο μικρό είναι. Για παράδειγμα: Αν η ιδέα σου είναι να γράψεις ένα βιβλίο, για οτιδήποτε, τότε δεν θα επιτρέψεις στον εαυτό σου να σηκωθεί από την καρέκλα σου αν δεν έχεις γράψει μία έστω σελίδα.

Σκέψου τώρα τι θα γίνει αν «υιοθετήσεις» αυτήν την πράξη για λίγες μέρες μέχρι να σου γίνει συνήθεια, δηλαδή «αυτόματο πρόγραμμα» στον εγκέφαλο σου, τότε θα στο θυμίζει εκείνος.

Σε λιγώτερο από ένα χρόνο θα έχεις το βιβλίο σου στα χέρια σου. 

Αυτό που θα σε εντυπωσιάσει όμως και θα ανεβάσει τον ενθουσιασμό σου στα ύψη είναι, πόσες πολλές ιδέες και από διαφορετικές πηγές θα αναγνωρίζονται από το νου σου και πόσους ξεχωριστούς, διαφορετικούς συνδυασμούς μπορεί να κάνει με αυτές το «απίθανο» μυαλό σου.

Το μυστικό της επιτυχίας είναι: Η νοητική σου στάση.

Όταν η προσδοκία σου μεγαλώνει, εκπέμπεις υψηλή δόνηση θετικού συναισθήματος και τότε έλκεις προς εσένα οτιδήποτε θα μπορούσε να βοηθήσει στην ολοκλήρωση της εικόνας που έχεις στο νου σου.

Ένα από τα πλέον χρήσιμα βιβλία κατά την γνώμη μου που είχα εκδώσει στις εκδόσεις ΑΛΚΥΩΝ ήταν του Tony Buzan, Mind Map (Νοητικοί Χάρτες) γιαυτό συμπεριέλαβα την ιδέα στο Εργαστήριο μου «Γρήγορο Διάβασμα – Δυναμική Μάθηση- Νοητική Χαρτογράφηση».

Πρωταρχική ενέργεια για κάθε αξιόλογη ιδέα που θάθελες να πραγματοποιήσεις είναι ένα σχέςδιο.

Το σχέδιο (χάρτης) θα περιλαμβάνει τα εξής:

α. Βασικές ενέργειες που είναι απαραίτητο να γίνουν, κάτι σαν σκελετός ή κορμός με κεντρικά κλαδιά. 

β. Τις σημαντικές πληροφορίες, που θεωρείς ότι συνδέονται άμεσα με το σχέδιο, κάτι σαν μεγάλα κλαδιά.

γ. Τις συμπληρωματικέ; ιδέες, που δεν κρίνονται εντελώς απαραίτητες, αλλά ομορφαίνουν το τελικό σχέδιο κάτι σαν μικρά κλαδάκια με φύλλα και λουλούδια ή καρπούς.

Έναν τέτοιο χάρτη τον «διαβάζει» ολιστικά (στο σύνολο) ο δεξιός εγκέφαλος (δεξιό ημισφαίριο) που είναι αυτός που συντονίζεται και έχει τηλεαισθητήριες λειτουργίες για να τις συνδέσει, όπου τις συναντήσει.

Τα επιτευκτικά άτομα, δεν αφήνουν για αύριο, αυτό που μπορούν να κάνουν σήμερα.