«Το ναυάγιο του Νοσοκομείου συμπαρασέρνει δημόσια υγεία, τουρισμό και οικονομία»

«Το ναυάγιο του νοσοκομείου συμπαρασέρνει δημόσια υγεία, τουρισμό και οικονομία», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

H θέση της ΝΔ για το ΕΣΥ ήταν πάντα ξεκάθαρη: κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα των νοσοκομείων και ιδιωτικοποίηση. Ωστόσο, θεωρήσαμε ότι μπροστά στην πανδημία και στον άμεσο κίνδυνο να χαθούν ζωές, η κυβέρνηση θα αντιλαμβανόταν την αναγκαιότητα στελέχωσης των νοσοκομείων και θα προχωρούσε στην πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που συνεχώς διατυμπάνιζε. Προφανώς, θεωρήσαμε λάθος!

Εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν εννοούσε καμία απ’ τις εξαγγελίες της σχετικά με το ΕΣΥ, και ότι αυτές ήταν ένα ακόμα επικοινωνιακό της παιχνίδι για να προκαταλάβει αντιδράσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε «πλάτη» και στήριξε πολλά απ’ τα κυβερνητικά μέτρα, προκειμένου να πεισθεί ο κόσμος να παραμείνει σπίτι του και να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος διασποράς του ιού. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων την υποστήριξη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης συνεχίζοντας απλώς να παίζει τα παιχνίδια της εις βάρος του ΕΣΥ.

Σήμερα που η ζωή προσπαθεί να ξαναβρεί τον βηματισμό της, τα διαφημιστικά σποτάκια μπορεί να υποστηρίζουν ότι το ΕΣΥ βγήκε από την πανδημία δυνατότερο από ποτέ, αλλά αυτό αποτελεί ένα ακόμα ψέμα της κυβέρνησης.

Σε τοπικό επίπεδο, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Καππάτος, ενέπαιζε την τοπική κοινωνία μιλώντας αφηρημένα για προσλήψεις 57 ατόμων στο νοσοκομείο Αργοστολίου. Οι προσλήψεις αργότερα, με νέα διευκρίνιση του βουλευτή υπό το βάρος της κοινής γνώμης που τις περίμενε αλλά δεν τις έβλεπε, μάθαμε ότι τελικά ήταν εγκρίσεις από την 6η ΥΠΕ για τα κενά που υπήρχαν…. Στο δια ταύτα και δυστυχώς για τα νησιά μας, οι μόνιμες προσλήψεις που διαλαλούσε η κυβερνητική πλειοψηφία στην Κεφαλονιά κατέληξαν να είναι μόλις έξι(6) επικουρικές νοσηλεύτριες!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΣ του Σωματείου των εργαζομένων του ΓΝΚ, αυτή η ο-Θεός-να-την-κάνει-ενίσχυση όχι μόνο αδυνατεί να ανοίξει τη συζήτηση για τυχόν λειτουργία της ΜΕΘ, αλλά ούτε τα ρεπό του εξουθενωμένου προσωπικού που αφέθηκε να τα βγάλει πέρα μόνο του μέσα στην υγειονομική κρίση δεν μπορεί να εξασφαλίσει! Καταλαβαίνουν όλοι πλέον το μέγεθος της κοροϊδίας εκ μέρους της ΝΔ η οποία πριν από λίγες μέρες εξήγγειλε κεντρικό ρόλο για τον ιδιωτικό τομέα εντός του ΕΣΥ… οι μάσκες έπεσαν!

Παράλληλα, μαθαίνουμε ότι φεύγει ένας ακόμα παθολόγος καθώς και ο ένας εκ των δύο αναισθησιολόγων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την υπολειτουργία της παθολογικής κλινικής και την αδυναμία προγραμματιμού χειρουργείων καθώς θα υπάρχει πλέον μόνο ένας αναισθησιολόγος…

Αδιευκρίνιστη παραμένει η τύχη του εξοπλισμού της ΜΕΘ που βρίσκεται εκτός Κεφαλονιάς. Ο κ. Καππάτος έχει δεσμευτεί δημόσια για την επιστροφή του εξοπλισμού. Είναι γνωστό σε όλους όμως, ότι ο εξοπλισμός από μόνος του δεν μπορεί να βοηθήσει κανέναν. Πόσο μάλλον τη στιγμή που δε θα μπορούν να λειτουργήσουν και οι υπόλοιπες κλινικές λόγω των νέων αποχωρήσεων του ιατρικού προσωπικού…

Απέναντι σε αυτήν την καταστροφική εικόνα που δημιουργείται για τη δημόσια υγεία των νησιών μας, ο βουλευτής της ΝΔ απαντάει με συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Η πρόταση αυτή απορρίπτεται ήδη κατηγορηματικά από τους εργαζόμενους του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς ενώ δείχνει ξεκάθαρα ότι και σε αυτό το κρίσιμο πεδίο όπως και στη διαδημοτική, ο τοπικός βουλευτής ακολουθεί πιστά τις επιταγές της Αθήνας και παραγράφει όσα προεκλογικά υποσχόταν περί πλήρωσης των ιατρικών κενών του νοσοκομείου μας. Προχωράει δε ένα βήμα παραπάνω προσπαθώντας να ορθολογίσει τις πολιτικές πρακτικές του, και να μας πείσει ότι είναι για το καλό μας. Η κάθε μία και ο κάθε ένας μας, έχει μυαλό και μπορεί να σκεφτεί τι σημαίνουν όλα αυτά…

Το νησί μας ως ένας τόπος εξαρτώμενος σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό αναμένεται να χτυπηθεί βάναυσα το επόμενο διάστημα. Υπάρχουν πάρα πολλές οικογένειες που δε θα δουλέψουν φέτος στον τουρισμό και που δεν ξέρουν πως θα βιοποριστούν τον ερχόμενο χειμώνα. Σε αυτήν την εξέλιξη οι τραγικές ελλείψεις του νοσοκομείου μας παίζουν καθοριστικό ρόλο καθώς κανένα οργανωμένο τουριστικό πρακτορείο δεν μπορεί να εμπιστευτεί τα νησιά μας για να στείλει επισκέπτες. 

Η υποστήριξη που προσφέραμε ως αντιπολίτευση περιμέναμε να λειτουργήσει ευεργετικά για τους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας. Αυτό όμως δεν ήταν στις επιλογές του κ. Καππάτου και της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η ευθύνη για τις δύσκολες στιγμές που έρχονται θα έχει πλέον ονοματεπώνυμο…

Αργοστόλι, 1 Ιουνίου 2020

Ν.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. -Προοδευτική Συμμαχία Κεφαλονιάς-Ιθάκης