Το πετυχημένο αγιογραφικό δρώμενο της Μαριλένας Φωκά στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Πεντέλης

Σε χώρο του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Πεντέλης (17ης Νοεμβρίου 15) παρουσιάστηκε πρόσφατα με επιτυχία και μεγάλη επισκεψιμότητα η έκθεση –δρώμενο Αγιογραφίας της Μαριλένας Φωκά που ήταν αφιερωμένη στην Αγία Βαρβάρα.

Η έκθεση που είχε τίτλο «Η Αγία Μεγαλομάρτυς Βαρβάρα» περιλάμβανε 20 περίπου εικόνες τις Αγίας πλαισιωμένες από χορό μαρτύρων.

Πρόκειται για αποτυπώσεις της δημιουργού βυζαντινής, ρωσικής και ευρωπαϊκής τεχνοτροπίας αποτελούμενες από κεφαλές, ολόσωμες απεικονίσεις και πολύπτυχα.

Ο θεωρητικός -ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που προλόγισε την έκθεση ανέφερε ότι:

«Οι δημιουργίες της Μαριλένας Φωκά αναδίδουν κατανυκτική αρμονία και προσήλωση στο μεγαλείο του ένθεου ιδανικού.

Εξερευνούν και ανασύρουν την απόλυτη αλήθεια της πίστης μέσα από τη προοπτική της λεπτομέρειας, τους εκστατικούς κυματισμούς και την απαλότητα της κίνησης.

Εκφράζουν απερίσπαστα τη βιωματική συνομιλία και την ενδόμυχη, εσωτερική φωνή της που συνειρμικά απορρέει από την τόνωση της αυτογνωσίας. Καλύπτουν ένα ιδιαίτερα ευγενές φάσμα εικαστικών-αγιογραφικών αναζητήσεων το οποίο εκτείνεται και εξαντλείται συγκεκριμένα στο χώρο της ευειδούς εικονογραφικής απόδοσης με μεγαλοπρέπεια και σύνεση. Με όχημα το ρεαλιστικό μεταίχμιο της εικόνας παρουσιάζει το οραματικό, το ονειρικό και το ποιητικό μοτίβο, εμπλουτίζοντας το με τον πρέποντα σεβασμό που το κάνει να κυριαρχεί και να αναδεικνύεται σε βασικότερο ρυθμιστή της αισθητικής αντίληψής . Με επιλεγμένες χρωματιάσεις η απόλυτη τεχνική της εκθέτει το μυστήριο της θρησκευτικότητας, τη λατρευτική οντότητα και τη μοναδικότητα της ευλάβειας, των υπάρξεων που απεικονίζει ενώ η γραφή της παραπέμπει ενορχηστρωμένα και επιτυχημένα στην υφαντική απόδοση».

Θεολογική προσέγγιση του βίου της Αγίας Βαρβάρας έγινε από τη κοινωνική θεολόγο Ευγενία Μοτάκη ενώ για την παράδοση αναφέρθηκε η οικονομολόγος-ποιήτρια Πετρούλα Σίνη.

Την Αγιογραφική απεικόνιση την Αγίας, το θαύμα στο Πολυδέντρι, την ευλογία και την εικόνα Βέλλα ανέλυσε η αγιογράφος Μαριλένα Φωκά.

Τις ομιλίες ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

Στο αγιογραφικό δρώμενο ξεναγήθηκαν μαθητές σχολείων.