Το στοίχημα του κυρίου Χρυσοχοΐδη

Eνα κράτος που καταπιέζει τους πολίτες του, τούς περιθωριοποιεί και προσπαθεί να τους κάνει πειθήνιους, θα διαπιστώσει ότι τίποτα σημαντικό δεν μπορεί να δημιουργηθεί. 

Κύριε Χρυσοχοΐδη κερδίσατε το στοίχημα. Αυτοεξευτελιστήκατε. Εισάγετε νόμο περί διαδηλώσεων και δημόσιας τάξης αντιγράφοντας άρθρο αντίστοιχου νόμου της 7χρονης Χούντας των Συνταγματαρχών το οποίο ουδέποτε εφαρμόστηκε.

Το «σύστημα» σαν ένα τεράστιο χταπόδι, σαν μια τεράστια μέδουσα απομυζά τον πλούτο του λαού και διαχειρίζεται την εξουσία που οι πολίτες δικαιούνται. Μη διεκδικείτε και την υποταγή του μυαλού μας. Δεν θα το πετύχετε!

Κύριε Χρυσοχοΐδη, κάνετε το λάθος που προκάτοχοι σας υπουργοί της δεξιάς, με περίσσια απερισκεψία, και πλεονάζοντα φανατισμό, έχουν διαπράξει κατά το παρελθόν, με θλιβερά αποτελέσματα. Το ιδεολόγημα της δεξιάς, το δόγμα «ΤΑΞΙΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ» δεν καρποφόρησε ποτέ, οσάκις επιχειρήθηκε. Η ελεύθερη έκφραση και βούληση των Ελλήνων είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν υποτάσσεται δεν καταστέλλεται δεν δαμάζεται ο Έλληνας. Η πρόσφατη πολιτική ιστορία μας, μάς διδάσκει ότι, κάθε φορά που μια κυβέρνηση επεχείρησε να επιβάλει το «νόμο και την τάξη» με μέτρα καταστολής, όχι μόνο απέτυχε, όχι μόνο δεν υπήρξε ούτε «τάξις ούτε ασφάλεια» αλλά υπήρξαν και θλιβερά αποτελέσματα. Χύθηκε αίμα Ελλήνων πολιτών.

Οι διαμαρτυρίες και οι διαδηλώσεις, η έκφραση των πολιτών και του λαού δεν περιορίζονται δεν χαλιναγωγούνται. Μην αντιμετωπίζετε τους πολίτες σαν ένα αόρατο εσωτερικό εχθρό. Είστε εκεί για να τους υπηρετείτε και να τους υπερασπίζεστε και όχι για να τους καθυποτάξετε. Αντί να προστατεύετε τον ειρηνικό χαρακτήρα των διαδηλώσεων, τις ενοχοποιείτε και προσπαθείτε να τις απαγορεύσετε προκαταβολικά χαρακτηρίζοντάς τες παράνομες πριν καν υπάρξουν, αφού κάποιο «αρμόδιο» κρατικό όργανο μπορεί να τις απαγορεύει. 

Κύριε Χρυσοχοΐδη με το νομοσχέδιό σας ενοχοποιείτε τον «Ριζοσπαστισμό» και τον εξομοιώνετε με την τρομοκρατία. Αντιλαμβάνεστε την έννοια αυτού; Αν όχι, δεν θα έπρεπε να είστε σ’ αυτό το πόστο του Υπουργού Προστασία του Πολίτη. Αν ναι, είναι ο απόλυτος αυτοεξευτελισμός σας. Να σας θυμίσω κύριε Χρυσοχοΐδη ότι ο ιδρυτής αυτής της μεγάλης παράταξης της οποίας είστε υπουργός, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής την πρώτη πολιτική παράταξη που είχε ιδρύσει την είχε ονομάσει Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση ήταν η γνωστή ΕΡΕ. 

Πριν καιρό, είχατε ανοίξει κύριε Χρυσοχοΐδη, ένα φαύλο κύκλο. Και πριν καν κλείσει, ανοίγετε τον Ασκό του Αιόλου. Δυστυχώς η ίδια η Ιστορία μας, μάς έχει διδάξει ότι αυτές οι καταστάσεις κλείνουν μόνο με αίμα. Προσπαθείτε να «θωρακίσετε» το κατεστημένο το οποίο υπηρετείτε, για να περάσει τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί και τα νέα κρυφά μνημόνια. Η υπάρχουσα οικονομική πολιτική και τα νέα οικονομικά «μέτρα» που έρχονται, οι συνέπειες των οποίων σύντομα θα φανούν, είναι η γενετήσια αιτία της ακραίας καταστολής που σχεδιάσατε και προωθείτε για να φιμώσετε και να καθυποτάξετε το λαό. Οι διαδηλώσεις δεν θα σταματήσουν με κανένα αντιδημοκρατικό ή φασιστικό νόμο, με κανέναν περιορισμό και με καμία απαγόρευση.

Ας θυμηθούμε μερικές μεγάλες διαδηλώσεις και συλλαλητήρια ριζοσπαστικού χαρακτήρα που έγιναν χωρίς την άδεια της αστυνομίας… 

Στις 3 του Σεπτέμβρη του 1843 δίχως την άδεια της αστυνομίας ή του βασιλιά ο λαός απαίτησε Σύνταγμα και το κέρδισε.

Το 1910 τα μεγάλα συλλαλητήρια των αγροτών στο Κιλελέρ με το Μαρίνο Αντύπα έγιναν χωρίς άδειες της αστυνομίας και των αρχών. 

Το 1936 η μεγάλη διαδήλωση των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη με το νεκρό διαδηλωτή που ενέπνευσε το Επιτάφιο του Ρίτσου.

Το 1943 το μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στην κηδεία του Κωστή Παλαμά.

Η 10ετία του 50 με τα μεγάλα συλλαλητήρια για την Κύπρο έγιναν χωρίς την άδεια της αστυνομίας.

Οι διαδηλώσεις του ανένδοτου Αγώνα εναντίον της αποστασίας και του επίορκου βασιλιά Κωνσταντίνου, και η δολοφονία του Σωτήρη Πέτρουλα.

Το μεγάλο αντιδικτατορικό συλλαλητήριο της Αθήνας που έγινε με αφορμή την κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου του «Γέρου της Δημοκρατίας»

Κύριε Χρυσοχοΐδη ο ριζοσπαστισμός και οι ριζοσπαστικές ιδέες έδωσαν σ’αυτόν τον τόπο πάντα θετικά στοιχεία. Δεν μπορείτε να τον εξομοιώνετε με την τρομοκρατία. Η τρομοκρατία σας δεν θα περάσει. 

Μη διεκδικείτε, κύριε Χρυσοχοΐδη και την υποταγή του μυαλού μας. Δε θα το πετύχετε.

* Καθηγητής 

Διεθνούς Οικονομίας 

και Ανάπτυξης