Το Σ.τ.Ε. απέρριψε τα αιτήματα για άνοιγμα των εκκλησιών το Πάσχα, για λόγους δημόσιας υγείας

Κλειστές θα παραμείνουν οι εκκλησίες καθ’ όλη τη διάρκεια του Πάσχα και για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα λόγω κορωνοϊού, καθώς απορρίφθηκαν από το ΣτΕ τα αιτήματα που είχαν καταθέσει τέσσερις προσφεύγοντες, ζητώντας να εκδοθεί προσωρινή διαταγή για την είσοδο των πιστών στους ναούς. Οι προσφυγές απορρίφθηκαν για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Εν τω μεταξύ, στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο προσέφυγε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων και Πωλητών Λαϊκών Αγορών και ζητεί να ανασταλεί και να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία η υπουργική απόφαση με την οποία απαγορεύθηκε η λειτουργία των λαϊκών αγορών.

Η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι με την επίμαχη υπουργική απόφαση απαγορεύεται μεν η λειτουργία των λαϊκών αγορών, εφόσον απαιτείται η μετακίνηση των παραγωγών και των αγροτικών προϊόντων, από περιφέρεια σε περιφέρεια, ενώ την ίδια στιγμή επιτρέπεται για τους ίδιους παραγωγούς να τροφοδοτούν την κεντρική αγορά των Αθηνών με τα προϊόντα τους, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών.

Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι η επίμαχη απαγόρευση θα επιφέρει αύξηση στην τιμή των αγροτικών προϊόντων που διατίθενται στις λαϊκές αγορές και επισημαίνει ότι θα σταματήσει να υπάρχει επάρκεια αγροτικών προϊόντων.

Τέλος, υποστηρίζει στην προσφυγή ότι η απαγόρευση αυτή παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της ελεύθερης ανταγωνιστικότητας, της ισότητας και της αναλογικότητας, όπως παραβιάζει και το δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και της συμμετοχής στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, ενώ παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των λαϊκών αγορών.

(euro2day.gr)