Το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων τιμάει τη μνήμη του φιλόλογου και συγγραφέα Νικολάου Δ. Τζoυγανάτου

Με την ευκαιρία της επανέκδοσης του βιβλίου του Νικόλαου Δ. Τζουγανάτου με τίτλο: «Μελετήματα Ιστορίας και Λαογραφίας της Κεφαλονιάς» το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ιονίων Νήσων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών οργανώνουν δημόσια εκδήλωση στη μνήμη του συγγραφέα στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου, μεθαύριο Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2016 και ώρα 8μ.μ.
Κοινή ανακοίνωση εκ μέρους της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών θα κάνουν οι: Γεώργιος Μοσχόπουλος και Ηλίας Τουμασάτος με θέμα: «Παρουσίαση των ‘Μελετημάτων ιστορίας και λαογραφίας της Κεφαλονιάς’ του Νικολάου Τζουγανάτου» (Με αφορμή την επανέκδοση)
Η Ευρυδίκη Λειβαδά θα μιλήσει για τον «Νικόλαο Τζουγανάτο πέρα από τα ‘Μελετήματα ιστορίας και λαογραφίας της Κεφαλονιάς»
Χαιρετισμό θα απευθύνουν:

* Ο Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και πρώην Πρόεδρος του ΤΕΙ Ι.Ν. καθηγητής Ναπολέων Μαραγέβιας και

* Ο νυν πρόεδρος του ΤΕΙ Ι.Ν. καθηγητής Ιωάννης Δραγώνας
Στην εκδήλωση αυτή θα παρίστανται τα παιδιά του αειμνήστου Νικολάου, Μαίρη Γασπαρινάτου – Τζουγανάτου, Διδάκτωρ Νομικής και Δημήτριος Τζουγανάτος, καθηγητής Νομικής στο ΕΚΠΑ, που θα μεταφέρουν εικόνες από τα βιώματα από τον πατέρα τους.
O Νικόλαος Δ. Τζουγανάτος ήταν φιλόλογος και συγγραφέας. Τελείωσε το Γυμνάσιο στο Αργοστόλι και σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αμέσως μετά την αποφοίτησή του διορίσθηκε καθηγητής στο Γυμνάσιο της Σάμης. Υπηρέτησε πολλά χρόνια σε σχολεία, τα περισσότερα από τα οποία ήταν στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή και στο Διδασκαλείο Μέσης Εκπαίδευσης, όπου και παρέμεινε μέχρι το 1962, οπότε και παραιτήθηκε με το βαθμό του Γυμνασιάρχη.
Επί σειρά ετών διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Έφορος Σχολών του Φιλολογικού Κύκλου «Παρνασσός».
Μετά την συνταξιοδότησή του υπηρέτησε τη μόρφωση προσφέροντας φροντιστηριακά μαθήματα, αλλά και πολλά χρήσιμα σχολικά βοηθήματα, τα οποία, μέχρι σήμερα φωτίζουν την νεολαία.
Παράλληλα δημοσίευε σειρά πρωτότυπων εργασιών σε θέματα ιστορίας και λαογραφίας της Κεφαλονιάς. Το σύνολο αυτών των έργων εκδόθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Λειβαθώ» σε δυο τόμους το 1996 με τίτλο «Μελετήματα της Ιστορίας και Λαογραφίας της Κεφαλονιάς».

Η σημερινή ανατύπωση παρουσιάζεται από το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ιονίων Νήσων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

τει