Το ψάρι-τέρας του Ιονίου Πελάγους

Μπορεί οι περισσότεροι να νομίζουν ότι οι τόνοι είναι μικροσκοπικά ψάρια που ζουν σε… κονσέρβες στα ράφια των σούπερ μάρκετ (!), αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική καθώς πρόκειται για μεγαλοπρεπή πλάσματα, όπως έχει αποδεχθεί και στις ελληνικές θάλασσες.

Κατά καιρούς μάλιστα οι επαγγελματίες αλιείς έχουν την τύχη (και οι τόνοι την ατυχία) να ψαρέψουν κάποιο τέτοιοι, το οποίο μάλιστα πωλείται και σε πολύ υψηλές τιμές στις ιχθυαγορές της Ευρώπης και σε ακόμη μεγαλύτερες στην Ιαπωνία όπου είναι γνωστή η λατρεία για θαλασσινά.

Ωστόσο εκείνη η περίπτωση που αναμφίβολα ξεχωρίζει δεν είναι άλλη από αυτήν πριν μερικούς μήνες που αλίευσε η ομάδα του Κωνσταντίνου Χατζήπαπα, με έδρα την Κυλλήνη της Πελοποννήσου.

Το ημερολόγιο έγραφε 19 Φεβρουαρίου όταν η τράτα του Κωνσταντίνου Χατζήπαπα, ανιψιού του γνωστού καπετάν-Αρίστου Χατζήπαπα, επέστρεψε στο λιμάνι της Κυλλήνης, με «έπαθλο» έναν τεράστιο τόνο, το βάρος του οποίου άγγιζε τα 400 κιλά!

Ήταν μάλιστα τόσο μεγάλο σε μέγεθος που ακόμη και ο φωτογραφικός φακός σε κάποια πλάνα αδυνατεί να το «πιάσει» ολόκληρο, ενώ για… χάρη του υπήρξε ρεπορτάζ ακόμη και στα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας.

Όπως είπαμε και παραπάνω η τύχη του ήταν προδιαγεγραμμένη καθώς από κεντρικό ιχθυοπωλείο της Αθήνας θα πάρει τον δρόμο του για διάφορες ευρωπαϊκές αγορές. Σίγουρα μια μεγάλη διαδρομή για αυτό το ψάρι που πιάστηκε στο θαλάσσιο πέρασμα ανάμεσα σε και Κεφαλλονιά Ζάκυνθο.

Πάντως ακόμη και αυτό το… τέρας (που ωστόσο είναι άκακο και καθόλου επικίνδυνο για τον άνθρωπο) υπολείπεται σχεδόν κατά 270 κιλά σε σχέση με τον τόνο που πιάστηκε από έναν Καναδό ψαρά το μακρινό 1979 και με συνολικό βάρος 678 κιλά, παραμένει ακόμη στην κορυφή της σχετικής λίστας και κατέχει την δική του θέση στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες!