Οπως γράψαμε και το περασμένο Σάββατο, ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός που πάτησε το πόδι του στην Κεφαλονιά την 21η Μαΐου 1982 κατά την Εορτή της Επτανήσου με την Ελλάδα, πλην όμως η στάση του τότε πρωθυπουργού στην Εορτή εκείνη δεν ήταν η απόλυτη δικαίωση για τους Ριζοσπάστες!
Γιατί, αν ο Ανδρέας ήθελε να τιμήσει επάξια τον αγώνα των Ριζοσπαστών, έπρεπε να έρθει κατ’ ευθείαν στο λίκνο του Ριζοσπαστισμού, στο νησί μας, και να μην ακολουθήσει την «πεπατημένη» των προηγούμενων Κυβερνήσεων της Δεξιάς, που υπέκυπταν στον αχαλίνωτο «Κερκυραϊσμό» για την προβολή τους, αγνοώντας προκλητικά την Ιστορία.
Ακολούθησε, δηλαδή, τότε, ο Ανδρέας στην ιερή αυτή υπόθεση, το κατεστημένο της Δεξιάς και δεν έπραξε αυτό που έπραξαν ο Κωστής Στεφανόπουλος το 1996 και ο Προκόπης Παυλόπουλος πέρισυ, που ήρθαν κατ’ ευθείαν στην Κεφαλονιά τιμώντας τους πρωτεργάτες Ηρωες στο λίκνο τους.
Και το άσχημο είναι ότι η τότε τοπική εξουσία, Τρίτσης, Μαντέλης, Καλαφάτης κ.λπ., έχοντας «κομματικές παρωπίδες» δεν έδωσαν τις πρέπουσες «οδηγίες» στον Ανδρέα και στο επιτελείο του, λεγοντάς τους ότι ΕΙΧΑΝ ΙΕΡΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ο πρωθυπουργός να έρθει πρώτα στην Κεφαλονιά, στον τόπο γέννησης των Ριζοσπαστών και μετά να πάει στην Κέρκυρα!
Προφανώς, η τότε εξουσία θεωρούσε ως πρωτεύον να έρθει οπωσδήποτε ο Ανδρέας στην Κεφαλονιά για να ανέβει κι’ άλλο το ΠΑΣΟΚ και να κάμει και το …κομμάτι της, κι’ έτσι παραμέρισε το ΜΕΓΑΛΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ, το οποίο επλήγη ανεπανόρθωτα.
Εμείς, βέβαια, μέσα απ’ τις στήλες της μηνιαίας εφημερίδας «Νέα Κεφαλονιά» που εκδίδαμε τότε ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ και έχοντας απόλυτη ευθύνη απέναντι στην Ιστορία, προειδοποιούσαμε και σημειώναμε:
νετα-σκετα
Το σωστό δρομολόγιο
ΣΤΟ προηγούμενο φύλλο μας είχαμε επισημάνει ότι το χρέος της Αλλαγής απέναντι στους Ριζοσπάστες ήταν να στείλει τον Πρωθυπουργό στο Αργοστόλι για να τιμήσει με την παρουσία του την Ενωση, άλλά παράλληλα να ορίσει και ως επίκεντρο της Γιορτής το Νησί μας. Βεβαίως, το χρέος αυτό εκπληρώθηκε κατά το ήμισυ, αφού ο Πρωθυπουργός παρέστη πρώτα στην Κέρκυρα. Χωρίς να θεωρηθεί ότι είμαστε υπερβολικά τοπικιστές, θα έξακολουθήσουμε να επιμένουμε στο θέμα αυτό, γιατί κανείς δεν μπορεί να άμφισβητήσει ότι ο πυρήνας της μεγάλης εκείνης εξέγερσης ήταν η Κεφαλονιά.
Γι’ αυτό, το σωστό δρομολόγιο του κ. Πρωθυπουργού έπρεπε να είναι Κεφαλονιά-Κέρκυρα.


Τι έγραψε η «Νέα Κεφαλονιά» το ‘82 πριν έρθει εδώ ο Ανδρέας
Στο 2ο κιόλας φύλλο της έκδοσής της και πριν έρθει ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου στο νησί μας, η εφημερίδα «Νέα Κεφαλονιά» έθεσε το μεγάλο θέμα για τους Ριζοσπάστες, με το άρθρο της «Το χρέος της Αλλαγής απέναντι στους Ριζοσπαστες», που εντόπιζε το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΘΟΣ και προέτρεπε την τότε Κυβέρνηση της «Αλλαγής» να καθιερώσει την Κεφαλονιά ως επίκεντρο του εορτασμού της 21ης Μαΐου και να στείλει τον Ανδρέα στην Κεφαλονιά, χωρίς να αντιγράψει με καρμπόν τις προηγούμενες Κυβερνήσεις!
Ιδού το άρθρο:
ΟΛΟΙ γνωρίζουμε, πως η πατρίδα μας η Κεφαλονιά, ανέδειξε τους πρωτεργάτες της Ενωσης των Επτανήσων με τη μητέρα Ελλάδα, που έγινε ύστερα από ένα αγώνα 50 και πλέον χρόνων, την 21η Μαΐου του 1864.
Τον ιερό αυτό αγώνα των Ριζοσπαστών της Κεφαλονιάς τον παραγνώριζαν οι μέχρι την 18/10/81 Ελληνικές Κυβερνήσεις κι’ ενώ το Νησί μας ήταν η κοιτίδα του Ριζοσπαστισμού οι εορταστικές εκδηλώσεις είχαν πάντα επίκεντρο την Κέρκυρα. Βέβαια, δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να ύποστηρίξουμε ότι οι Κερκυραίοι αγωνιστές δεν στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις τον κοινό αγώνα μας. Όμως η Κεφαλονιά υπήρξε το κέντρο αυτού του αγώνα, ο πυρήνας της μεγάλης αυτής εξέγερσης.
Γι’ αυτό, εμείς οι Κεφαλονίτες, έχουμε κάθε δικαίωμα να υποστηρίζουμε πως το επίκεντρο της Γιορτής της 21ης Μαΐου πρέπει να είναι η Κεφαλονιά.
★ ★ ★
Σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε ξανά τη μεγάλη εκείνη μέρα. Φέτος μάλιστα θα είναι και η πρώτη φορά που η Κεφαλονιά, θα γιορτάσει την Ενωση έχοντας ανάμεσα στο Λαό της δυό βουλευτές που κρατάνε στα χέρια τους τη βαριά σκυτάλη του αγώνα των Ηλία Ζερβού και του Ιωσήφ Μομφεράτου.
Ωστόσο, όπως ο Λαός μας έπραξε το καθήκον του απέναντι στην Αλλαγή, έτσι και η Αλλαγή πρέπει να πράξει το καθήκον της απέναντι στο Λαό της Κεφαλονιάς δίνοντας τις πραγματικές διαστάσεις στον αγώνα των Ριζοσπαστών μας, στο όνομα των οποίων ορκίζονταν προεκλογικά οι δύο βουλευτές μας. Και οι ενέργειες που πρέπει να κάμει η Αλλαγή είναι δύο:
- Να καθιερώσει ως επίκεντρο της Γιορτής της 21ης Μαΐου την Κεφαλονιά και
- Να στείλει τον Πρωθυπουργό κ. Ανδρέα Παπανδρέου στο Αργοστόλι για να τιμήσει με την παρουσία του τη Γιορτή.
Για την ιστορία αναφέρουμε πως οι μέχρι την 18/10/81 οι ελληνικές κυβερνήσεις όριζαν ως επίκεντρο της Εορτής την Κέρκυρα και έστελναν εκεί τους Προέδρους τους ή τους Πρωθυπουργούς τους. Οσες φορές και αν κάλεσε η Κεφαλονιά στη Γιορτή αυτά τα υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, η απάντηση ήταν «…Εκφράζει τη λύπη του γιατί δεν μπορεί να παραστεί» ή «…εξαιρετικά βεβαρυμένο πρόγραμμα».
Νομίζουμε ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θ’ αντιμετωπίσει σωστά το πρόβλημα και δεν θα αντιγραψει με καρμπόν τις προηγούμενες απ’ αυτήν κυβερνήσεις.
Ο λαός της Κεφαλονιάς περιμένει. Περιμένει να δει την Αλλαγή και στο θέμα αυτό που τον καίει ιδιαίτερα.
Η «ΝΕΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ»
«Η πηγή του Σοσιαλισμού βρίσκεται στην Κεφαλονιά», είπε ο Ανδρέας, αλλά…
«Η πηγή του Σοσιαλισμού βρίσκεται στην Κεφαλονιά», τόνισε την 21η Μαΐου 1982 ο Ανδρέας στην ομιλία του στο Αργοστόλι, αλλά λίγο πριν είχε απαξιώσει την δήλωσή του αυτή, αφού πρώτα πήγε στην Κέρκυρα …για να μην ενοχληθούν οι Κερκυραίοι!
Ιδού τη καταγράψαμε τότε στο ρεπορτάζ της «Νέας Κεφαλονιάς» (Ιούνιος 1982):
ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ φορά στην ιστορία της η Κεφαλονιά είδε Πρωθυπουργό, τον Ανδρέα Παπανδρέου, να πατά το χώμα της. Αυτό συνέβη στις 21-5-82 όπου ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως τίμησε με την παρουσία του στο νησί την 118η Επέτειο της Ενώσεως της Επτανήσου με τη Μητέρα Ελλάδα.
Ο κ. Παπανδρέου συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και τους υπουργούς Προεδρίας κ. Κουτσόγιωργα, Εσωτερικών κ. Γεννηματά και Δημόσιας Τάξεως κ. Σκουλαρίκη, έφθασε στην Κεφαλονιά στις 6 μ.μ. με στρατιωτικό αεροπλάνο προερχόμενος απ’ την Κέρκυρα. Στο αεροδρόμιο του Αργοστολίου τον υποδέχθηκαν ο υπουργός Χωροταξίας κ. Α. Τριτσης, ο νομάρχης Κεφαλονιάς κ. Σπ. Τσίριμπας και ο δήμαρχος Αργοστολίου κ. Μ. Κοσμετάτος.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των Ριζοσπαστών, όπου ο υπουργός Χωροταξίας κ. Τρίτσης εκφώνησε τον πανηγυρικό.
Το βράδυ ο κ. Παπανδρέου μίλησε μπροστά σε μιά πρωτοφανή σε όγκο συγκέντρωση κατά την διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν φοβερά επεισόδια μεταξύ οπαδών του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, επειδή οι τελευταίοι φωνάζοντας αντιαμερικανικά συνθήματα διέκοπταν συνεχώς τον κ. Πρωθυπουργό, που αναγκάστηκε να διακόψει την ομιλία του λέγοντας:
« Αφού δεν μ’ αφήνετε να μιλήσω ελάτε να τα πείτε εσείς».
Και προσέθεσε:
«Μην παίρνετε τα συνθήματά μας. Είναι δικά μας».
Η απάντηοη των οπαδών του ΚΚΕ υπήρξε άμεση:
«Ναι Αντρέα, αλλά τα εγκατέλειψες».
«Η ανεξαρτησία δεν παζαρεύεται».
Αυτό απετέλεσε το έναυσμα των συμπλοκών κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν οι κ.κ. Γ. Δεφανάρας και Σπ. Λιβειράτος του ΚΚΕ και Ν. Βαλλιανάτος του ΠΑΣΟΚ.
Εξ’ άλλου, στην ολιγόλογη ομιλία του ο κ. Πρωθυπουργός:
ΕΙΠΕ πως η παρουσία του στην Κεφαλονιά έχει το νόημα της απότισης φόρου τιμής στους Κεφαλονίτες που με τους αγώνες και τις θυσίες τους άνοιξαν τον δρόμο για την εθνική μας ανεξαρτησία, τη λευτεριά, τη δημοκρατία και την πρόοδο στη χώρα μας.
ΤΟΝΙΣΕ ότι η πηγή του Σοσιαλισμού βρίσκεται στην Κεφαλονιά και στα Επτάνησα.
ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ πως στην Πύλαρο, την πατρίδα του Μαρίνου Αντύπα, του οποίου τιμάμε την συμβολή του στον αγώνα της αγροτικής τάξης κάθε χρόνο, στο Κιλελέρ, θα ιδρυθεί ο πρώτος πρότυπος Αγροτοβιομηχα- νικος Συνεταιρισμός, για να ξεκινήσει το κίνημα από τις πηγές του και από τη σωστή του πατρίδα, την Κεφαλονια.
ΕΠΕΣΗΜΑΝΕ πως η Κεφαλονιά είναι πρότυπο ανάπτυξης που δεν εξυπηρετεί τα γνήσια συμφέροντα του λαού, και ότι προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι να θεμελιώσει στην Ελλάδα και στην Κεφαλονιά ένα άλλο πρότυπο ανάπτυξης που να μην εξυπηρετεί την ολιγαρχία του πλούτου ή τους ξένους, αλλά να υπηρετεί τα γνήσια συμφέροντα του ελληνικού λαού.
ΑΝΕΦΕΡΕ ότι μέσα σε εφτά μήνες η Κυβέρνηση προχώρησε με γοργά βήματα στον εκδημοκρατισμό της πολιτείας, έτσι ώστε το κράτος να γίνει φίλος και υπηρέτης του λαού και όχι δυνάστης του. Το κράτος και η πολιτεία, είπε, προέρχεται από τον έλληνικό λαό και ελέγχεται από τον ελληνικό λαό και ελέγχεται από τον έλληνικό λαό. Η Αλλαγή δεν πραγματοποιείται σε ένα εικοσιτετράωρο. Κάθε μέρα γίνονται μεγάλες άλλαγές».
Ο κ. Παπανδρέου διανυκτέρευσε στην Κεφαλονιά και ανεχώρησε την επομένη για την Αθήνα.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ
Για τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά την υποδοχή του πρωθυπουργού στο Αργοστόλι, η Κυβέρνηση έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Κυβερνητικοί κύκλοι δηλώνουν ότι μικρή ομάδα οπαδών του ΚΚΕ Κεφαλονιάς προσπάθησε να παρεμποδίσει την εορταστική εκδήλωση στο Αργοστόλι για την Επέτειο της Ενώσεως της Επτανήσου χρησιμοποιώντας κομματικά συνθήματα. Είναι ιδιαίτερα θλιβερό ότι η προσπάθεια αυτής της μικρής ομάδας συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού, με καταφανή σκοπό να την παρεμποδίσει. Ομως, η πλειοψηφία του κεφαλονίτικου λαού αντέδρασε και τους απομόνωσε. Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι δήλωσαν ότι είναι απαράδεκτη η συμπεριφορά αυτή των οπαδών του ΚΚΕ όταν στη χώρα μας λειτουργεί η δημοκρατία και η ελεύθερη έκφραση των ιδεών. Παρόμοια έλλειψη σεβασμού στη δημοκρατία και τους θεσμούς της αποδεικνύει φασιστική νοοτροπία που την καταδίκαζει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού».
ΤΟ ΚΚΕ
Εξ άλλου, το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του ανέφερε τα ακόλουθα:
«Στην Κεφαλονιά δεν έγινε μιά κομματική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ, αλλά μιά λαϊκή συγκέντρωση με τήν παρουσία του πρωθυπουργού της χώρας. Ηταν επομένως αναφαίρετο δικαίωμα του λαού να εκφράσει τους πόθους του για κατάργηση των βάσεων και αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ που ήταν άλλωστε και συνθήματα του ΠΑΣΟΚ, όπως αναγνώρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Κι αυτό δεν γίνεται πρώτη φορά σε συγκέντρωση πρωθυπουργού της χώρας, όπως πολύ καλά γνωρίζει η ηγεσία του κυβερνητικού κόμματος. Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι στη Θεσσαλονίκη το 1974 στη συγκέντρωση του τότε πρωθυπουργού της χώρας σύσσωμος ο λαός διαδήλωνε με τα συνθήματα «έξω οι αμερικάνοι», αλλά αυτό δεν χαρακτηρίστηκε τότε «φασιστική νοοτροπία». Γιατί τώρα τα ιδια συνθήματα προκαλούν τις βιαιότητες και τους τραμπουκισμούς ορισμένων παραγόντων του κυβερνητικού κόμματός σε βάρος των δημοκρατικών πολιτών και οπαδών του Κομμουνιστικού Κόμματος:
Αντί να καταφεύγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε τεχνάσματα για κηδεμονία από το ΚΚΕ κλπ., είχε υποχρέωση να καταδικάσει τους τραμπουκισμούς και όχι να τους καλύπτει και συνεπώς να τους ενθαρρύνει.
Είναι δημοκρατικό χρέος του λαού, ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση, όλων των οπαδών της αλλαγής και του Κομμουνιστικού Κόμματός να ελέγχουν την κυβέρνηση και να την καλούν να υλοποιήσει τους στόχους που διακήρυξε προεκλογικά και τωρα τους παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες».