Το 2017 ήταν καλό για τα Ιόνια Νησιά, το 2018 θα είναι καλύτερο

Τον ετήσιο απολογισμό των πεπραγμένων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για το 2017, παρουσίασε, σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στις 18.03.2018, ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, αναφέροντας τα σημαντικότερα έργα και τις, μείζονος σημασίας, δράσεις που έγιναν τον περασμένο χρόνο για τα νησιά του Ιουνίου, αλλά και τους νέους στόχους της ΠΙΝ για την τρέχουσα χρονιά του 2018.

«Είμαστε περήφανοι γιατί μετά από 3,5 χρόνια, η Περιφέρεια που παραλάβαμε, ευρισκόμενη στην τελευταία τότε θέση, ως προς την απορρόφηση και αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, αποτελεί πλέον μία ακμάζουσα Περιφέρεια που φιγουράρει στις πρώτες θέσεις ως προ την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και στις πρώτες θέσεις ως προς την ευμάρεια των πολιτών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαλιατσάτος, ενώ υπογράμμισε ότι «όσα είχαν καταγραφεί και είχαν εξαγγελθεί, σήμερα έχουν γίνει πράξη, χωρίς αστερίσκους ή υποσημειώσεις, χωρίς μισόλογα ή δεύτερες σκέψεις εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής».

Δημόσια έργα

«Συνολικά έχουν ενταχθεί 110 έργα και δράσεις τα οποία απευθύνονται σε ένα μεγάλο αριθμό δικαιούχων, όπως είναι οι Δήμοι της Περιφέρειας, τα Ακαδημαϊκά ιδρύματα, το Πυροσβεστικό Σώμα, η ΕΛΑΣ και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων και το Υπουργείο Παιδείας» είπε μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι στο Πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων, μετά από εισηγήσεις και αιτήματα της Περιφέρειας προς το αρμόδιο Υπουργείο ανάλογα με τις ανάγκες χρηματοδότησης των έργων και μελετών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, το 2017 εγκρίθηκε αύξηση των ετήσιων πιστώσεων κατά 9.400.000 Ε στο Εθνικό Σκέλος, το οποίο τελικώς ανέρχεται στα 14.500.000 ευρώ.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2017 εντάχθηκαν στο ΠΔΕ της ΠΙΝ νέα έργα προϋπολογισμού 31.000.000 Ε.

«Παρά τη δυσχερή θέση από την οποία ξεκινήσαμε, αξιοποιήσαμε με σωστό συντονισμό και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μερών, όλες εκείνες τις δυνατότητες που υπήρξαν και υπάρχουν για την επωφελή αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων και τα καταφέραμε» είπε ο κ. Γαλιατσάτος αναφέροντας ανά άξονα τα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΠΕΠ 2014-2020, καθώς και τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πολιτική Δράση της ΠΙΝ

Στην Πολιτική Δράση της ΠΙΝ, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε, στις συντονισμένες ενέργειες της ΠΙΝ με φορείς της περιοχής και την αλλαγή στάσεως του ΤΑΙΠΕΔ που τελικά ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη δικαστική διεκδίκηση του Ισσου Κέρκυρας.

«Υπερασπιζόμαστε ενεργά, με συνέπεια και αγωνιστικότητα ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές, τις δίκαιες διεκδικήσεις συλλόγων, φορέων και πολιτών» τόνισε ο κ. Γαλιαστάτος και πρόσθεσε «συνεχίζουμε αταλάντευτα όσα μας επιτάσσει το δημοκρατικό μας καθήκον, αποκαλύπτοντας τη διείσδυση του φασιστικού φαινομένου στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας».

Πολιτισμός-Αθλητισμός

Στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, ο περιφερειάρχης διατύπωσε, τις ενέργειες της ΠΙΝ για τη σύσταση Μητρώου Φορέων, προκειμένου να υπάρχει μια πρώτη, ασφαλής εικόνα των ενεργών Σωματείων-Συλλόγων που δρουν στα Ιόνια, ενώ αναφέρθηκε στην κατάρτιση ετήσιου προγράμματος, προκειμένου να υπάρχει έγκαιρος προγραμματισμός και συνεργασία των υπηρεσιών της Περιφέρειας, στη δημιουργία Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας για την καλύτερη συνεργασία, στη σύσταση επιτροπών, καθώς και στην καταγραφή και εξεύρεση λύσης για το πρόβλημα έλλειψης χώρων πολιτισμού.

«Οι αθλητικές υποδομές αποτελούν το πρώτο μέλημα μας στο αθλητισμό» είπε ο περιφερειάρχης.

Πρωτογενής τομέας

Στον Πρωτογενή Τομέα ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη διαρκώς αναβαθμιζόμενη συνεργασία Περιφέρειας, Ιόνιου Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Ιόνιων Νήσων, στα θεματικά εργαστήρια που οργάνωσε η Περιφέρεια στο πλαίσιο της διαβούλευσης, σε όλα τα νησιά με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και τις προτάσεις όπου κατατέθηκαν, που για την υλοποίηση τους η ΠΙΝ ενέκρινε τη χρηματοδότηση με 2 εκ. Αναφορά έγινε επίσης στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη της ΠΙΝ, στις εκθέσεις προϊόντων του πρωτογενή τομέα και στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που είναι σε εξέλιξη.

Επενδύσεις

Η Ιδρυση της «Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Κέρκυρας Α.Ε.» με κύριο μέτοχο το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ιονίων ήταν ένα από τα θέματα που ο περιφερειάρχης ανέλυσε διεξοδικά επεξηγώντας τις προσπάθειες που γίνονται, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα και στα θετικά αποτελέσματα του συνεδρίου για τις Επενδύσεις και τις Εξαγωγές, που έγινε από κοινού με την ΠΙΝ και την Enterprise Greece. Οσον αφορά τον Αναπτυξιακό Νόμο, ο κ. Γαλιατσάτος επεξήγησε ότι εντός του 2017 υποβλήθηκαν στην υπηρεσία της ΠΙΝ δεκαοκτώ (18) φάκελοι τεκμηρίωσης επενδυτικών σχεδίων για ένταξή τους στις διατάξεις του Ν. 4399/20 16». Οι δώδεκα (12) αφορούσαν αιτήσεις ένταξης στο καθεστώς «Γενική Επιχειρηματικότητα», συνολικού προϋπολογισμού 17.849.980,99 ευρώ, οι πέντε (5) αφορούσαν αιτήσεις ένταξης στο καθεστώς στο καθεστώς «Νέες ανεξάρτητες ΜΜΕ», συνολικού προϋπολογισμού 5.744.488,50 ευρώ και ένας (1) φάκελος που αφορούσε αίτηση ένταξης στο καθεστώς «Μηχανολογικός Εξοπλισμός», συνολικού προϋπολογισμού 599.761,27 ευρώ .

Κατά κλάδο δραστηριότητας επενδυτικού σχεδίου, οι αιτήσεις αυτές αφορούσαν: οι δεκατρείς (13) τον τομέα του τουρισμού (επεκτάσεις ή/και εκσυγχρονισμοί ξενοδοχειακών μονάδων), οι τρεις (3) την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων (ελαιοτριβείο, γαλακτοκομικά και αρωματικά φυτά), η μία (1) αθλητικές υποδομές (γήπεδο γκολφ) και η μία (1) παροχή υπηρεσίας (μηχανολογικός εξοπλισμός κινητής τηλεφωνίας).

Κατά τόπο εγκατάστασης, τα επενδυτικά σχέδια πρόκειται να υλοποιηθούν: τα εννέα (9) στο Νομό Κέρκυρας, τα επτά (7) στο Νομό Ζακύνθου και τα δύο (2) στο Νομό Κεφαλληνίας.

Απορρίμματα

Για το θέμα των απορριμμάτων ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων διευκρίνισε για ακόμη μία φορά το ρόλο της ΠΙΝ για τη διαχείριση των στερών αποβλήτων, που είναι χρηματοδοτικός, περιφερειακού σχεδιασμού της διαχείρισης στερεών αποβλήτων, ελεγκτικός και αδειοδοτικός και όχι ρόλος διαχείρισης, αποκομιδής και απόφασης χωροταξίας, ενώ εξήγησε τις προόδους που έγιναν σε κάθε νησί ξεχωριστά.

Κοινωνική Πολιτική

Στην κοινωνική πολιτική ο ρόλος της ΠΙΝ συνέχισε να είναι ενεργός στηρίζοντας έμπρακτα την αναβάθμιση της δημόσιας νοσηλευτικής φροντίδας, με την άμεση λειτουργία του νέου υπερσύγχρονου νοσοκομείου της Λευκάδας, το οποίο προβλέπεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του χρόνου, την προμήθεια ενός ψηφιακού μαστογράφου με βιοψία κι ενός καρδιολογικού υπερηχοτομογράφου στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, καθώς και την υπογραφή για την προμήθεια και εγκατάσταση αξονικού τομογράφου 64 τομών.

«Η ΠΙΝ συνέβαλε αποφασιστικά στην σημαντική βελτίωση της λειτουργίας των Νοσοκομείων θεσπίζοντας επιδόματα σε σύνολο 56 επικουρικούς και αγροτικούς γιατρούς» τόνισε ο κ. Γαλιατσάτος,

Αναπτυξιακό Συνέδριο Από τις θεματικές που ανέλυσε ο περιφερειάρχης στον απολογισμός του, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα αποτελέσματα του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου που διεξήχθη στην Κέρκυρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το Αναπτυξιακό Συνέδριο Ιονίων Νήσων για την ΠΙΝ αποτέλεσε σταθμό στις σχέσεις ΠΙΝ-Κυβέρνησης, με άμεσα και γόνιμα αποτελέσματα για όλο το Ιόνιο

Νέο Οργανόγραμμα ΠΙΝ

Ο,τι αφορά το νέο Οργανισμό της Περιφέρειας Ιονίων νήσων, ο περιφερειάρχης σχολίασε στον απολογισμό του και το νέο οργανόγραμμα που έγινε, βασιζόμενο στην αξιολόγηση και τις ανάγκες των οργανικών δομών της Περιφέρειας.

Μικρά νησιά

Τα μικρά νησιά του Ιονίου, και οι πρωτοβουλίες της ΠΙΝ για την παροχή σύγχρονων και αναβαθμισμένων υπηρεσιών και την εκτέλεση έργων που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη τους και θα βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων τους, ήταν ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο, υψίστης σημασίας για τον Περιφερειάρχη, που ανέλυσε τις ενέργειες που έγιναν το 2017 και αυτές που πρόκειται να γίνουν στο εγγύς μέλλον.

Πολιτική Προστασία

Ο περιφερειάρχης ολοκλήρωσε τον απολογισμό του 2017 με τις ενέργειες που έγιναν για την οχύρωση των νησιών από τη καταστροφική δράση των έντονων φυσικών φαινομένων και την πολιτική προστασία των νησιών του Ιονίου. Αναφέρθηκε, στην «Πανιόνια» Ασκηση σεισμού που διεκπεραιώθηκε το 2017 στην Κέρκυρα, με την ονομασία «ΑΛΚΙΝΟΟΣ 2017» και γίνεται κάθε χρόνο σε διαφορετικό νησί από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τις εθελοντικές ομάδες.

Επίσης αναφέρθηκε και στο καινοτόμο επιχειρησιακό σύστημα διαχείρισης σεισμικού κινδύνου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων «Τηλέμαχος», καθώς και στην πρόταση της ολιστικής προσέγγισης για την διαχείριση του φυσικού-σεισμικού κινδύνου, που είναι πολύ έντονος στα Ιόνια νησιά, στην οχύρωση με εξοπλισμό πυροσβεστικών οχημάτων, υδροφόρων της πολιτικής προστασίας, αλλά και στα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν στα νησιά από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

«Στεκόμαστε σήμερα ενώπιον του θεσμικού οργάνου που εκπροσωπούμε και ενώπιον του λαού των Ιονίων Νήσων, να καταθέσουμε τα πεπραγμένα μας, να θέσουμε υπόψη όλων όλα όσα καταφέραμε να επιτελέσουμε το 2017. Γιατί μαζί θέσαμε τις βάσεις για αλλαγή στα Ιόνια Νησιά, για αέρα δημοκρατίας, ευμάρειας, δημιουργίας, ίσων ευκαιριών, ανάπτυξης επενδύσεων. Για μια πορεία που εντέλει θα κάνει περήφανους τους κατοίκους τούτου του τόπου. Σας κοιτάμε στα μάτια, και συνομολογώντας ότι το 2017 ήταν μια καλή χρονιά για τα Ιόνια Νησιά, δεσμευόμαστε ότι το 2018 θα είναι ακόμη καλύτερο. Ολοι μαζί, αποδείξαμε ότι μπορούμε να το επιτύχουμε» είπε χαρακτηριστικά, ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων στον ετήσιο Απολογισμό για το 2017.


Το Ιόνιο βρίσκεται στην κορυφή των τουριστικών εισπράξεων


Στο φάκελο Τουρισμός, ο περιφερειάρχης κ. Θόδωρος Γαλιατσάτος παρουσίασε μεταξύ άλλων, τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας για το α’ εξάμηνο του 2017 σύμφωνα με τα οποία το Ιόνιο βρίσκεται στην κορυφή των τουριστικών εισπράξεων αφήνοντας πίσω Περιφέρειες όπως της Κρήτης και του Νοτίου Αιγαίου.

Την ίδια ώρα, αναλύοντας τα στοιχεία του τουρισμού και των αφίξεων της περασμένης χρονιάς στο Ιόνιο, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι μέσω της διεθνούς τουριστικής προβολής που ασκήθηκε από την ΠΙΝ, αλλά και τη στοχευμένη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, οι συνολικές αφίξεις μέχρι 31-12-2017 ανέρχονται από διεθνείς πτήσεις σε 2.618.786 τουρίστες.

  •  Ενδιαφέρον παρουσίασαν τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Γαλιαστάτος σύμφωνα με τα οποία τα Ιόνια Νησιά, μαζί με την Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο, έχουν το υψηλότερο πλέον κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

«Σημαντική είναι η μείωση των ποσοστών ανεργίας για τα Ιόνια Νησιά με αποτέλεσμα να κατακτάμε τον τίτλο της Περιφέρειας με την μικρότερη ανεργία. Συγκεκριμένα στα Ιόνια Νησιά η ανεργία καταλαμβάνει το 1,51% των καταγεγραμμένων ανέργων της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, όταν σε άλλες Περιφέρειες όπως στην Αττική το ποσοστό είναι 34,52%, στην Κεντρική Μακεδονία 20,24%, ακόμη και στην Κρήτη 4,21%. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός ότι η Περιφέρειά μας παρουσιάζει την μεγαλύτερη πτώση ανεργίας σε σχέση με το 2016 με ποσοστό -12,47%» διευκρίνισε ο κ. Γαλιατσάτος.

Ο περιφερειάρχης κ. Θ. Γαλιατσάτος στον απολογισμό της ΠΙΝ