Το «Documento» έκαμε το καθήκον του, φέρνοντας στο φως το πόρισμα των επιθεωρητών!

Ο σοφός λαός λέει ότι «όταν έχεις λερωμένη τη φωλιά σου …σωπαίνεις».

Oμως εκεί στο Μέγαρο με την αλαζονεία που σας διακατέχει, δείχνετε να μην γνωρίζετε τη σοφή παροιμία και πάτε …γυρεύοντας με τις ανήκουστες ανακοινώσεις σας.

Δείχνετε σαν μην έχετε συναίσθηση της κατάστασης ότι, σύμφωνα με το πόρισμα, βρίσκεστε σε πολύ άσχημη θέση!

Και αντί να σιωπήσετε καταφεύγετε σε πρωτοφανείς για Δημοτική Αρχή ύβρεις εναντίον της εφημερίδας Documento που απλά έπραξε το δημοσιογραφικό της καθήκον. Δεν έγραψε μια δικιά της ιστορία. Επραξε την πεμπτουσία της δημοσιογραφικής αποστολής: Βρήκε και έφερε στο φως της δημοσιότητας την 235/Α/2017 Έκθεση Ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε. Δ.Δ.) για τον Δήμο Κεφαλονιάς. Που το κακό; Ή μήπως κατά τη λογική των Μεγαρέων, πρέπει ο δημοσιογράφος να «το βουλώνει» και να γράφει κατά παραγγελία για να είναι αρεστός στους παροικούντες το Μέγαρο;

Δυστυχώς για την ηγεσία της Δημοτικής Αρχής, το Δήμο και την Κεφαλονιά, δεν είναι η πρώτη φορά.

Εδώ και λίγους μήνες ξαναζήσαμε το ίδιο έργο με τις απειλές του Μεγάρου εναντίον του ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ όταν άρχισε να φέρνει στο φως της δημοσιότητας τη σκοτεινή υπόθεση του σκανδάλου Σικυών και της κληρονομιάς Τυπάλδου. Απειληθήκαμε με μηνύσεις και δικαστήρια …αλλά φυσικά δεν σιωπήσαμε. Τα φέραμε όλα στο φως κι έχει ο Θεός…

Με τη νέα ανάθεση της υπόθεσης σε …διεθνές νομικό γραφείο (μετά την ανάθεση στο καλύτερο στην Ελλάδα…) ο «Η» δικαιώνεται, ότι η Δημοτική Αρχή 7 χρόνια τώρα χειρίζεται ευκαιριακά την υπόθεση με πολλές γκρίζες σελίδες.

Και βέβαια η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης με την μηνυτήρια αναφορά που έχει καταθέσει ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Τζωρτζάτος, ενώ η Δημοτική Αρχή σκορπάει το δημοτικό χρήμα σε νομικά γραφεία ανά τον πλανήτη (το επόμενο βήμα είναι να προσφύγει στο καλύτερο νομικό γραφείο …του ηλιακού συστήματος) και την κρατάει πέρα από κάθε έννοια νομιμότητας και διαφάνειας επτασφράγιστο μυστικό.

Ας ξαναγυρίσουμε όμως στον έλεγχο του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. για τον Δήμο Κεφαλονιάς και τις ανήκουστες ύβρεις που εκτόξευσε η Δημοτική Αρχή εναντίον της εφημερίδας που έπραξε το στοιχειώδες καθήκον της, να φέρει στο φως της δημοσιότητας το πόρισμα και ταυτόχρονα τους πρωτοφανείς απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για το Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.

Ξέρεις αγαπητέ δήμαρχε, τι δείχνει το πρωτοφανές δελτίο Τύπου που βγήκε από το Μέγαρο με μια λέξη;

ΠΑΝΙΚΟ!!!

Για να βάλουμε όμως τα πράγματα σε μια σειρά.

  •  Το Σ.Ε.Ε.Δ.Δ., το κατεξοχήν όργανο εσωτερικού ελέγχου της δημόσιας διοίκησης, κάνει έλεγχο στην οικονομική διαχείριση του Δήμου Κεφαλονιάς και στοιχειοθετημένα βρίσκει σωρεία μη νόμιμων απευθείας αναθέσεων του Δημάρχου και των αναπληρωτών του, και άλλες ακόμα μη νόμιμες ενέργειες.
  •  Το πόρισμα δεν προβαίνει σε καμία ποινική δίωξη κανενός αφού δεν ανήκει κάτι τέτοιο στις αρμοδιότητες του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ., πολύ περισσότερο του δημάρχου όπως ανακριβώς …καταγγέλλεται στην ανακοίνωση του Δήμου. Απλά διαπιστώνονται έκνομες ενέργειες στο Δήμο Κεφαλονιάς από συγκεκριμένους αιρετούς και αποστέλλεται (το πόρισμα) για τα περαιτέρω στους αρμόδιους θεσμούς του Κράτους, Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών και Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
  •  Η ανακοίνωση του Δήμου (εκτός μιας περίπτωσης που θα αναφερθούμε στη συνέχεια) δεν απαντά επί της ουσίας («παλιά μου τέχνη κόσκινο», όπως συνέβη και με την δημοσιοποίηση των σκοτεινών πλευρών του σκανδάλου Σικυών που «περί άλλων τύρβαζαν» οι Μεγαρίτες), αλλά καταφεύγει σε ύβρεις και λεξιλόγιο που δεν συνάδει με το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αντίθετα χρησιμοποιείται η παλιά και τετριμμένη μέθοδος του αντιπερισπασμού για να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από το νέο κυκεώνα που έχει περιέλθει.

Εν ολίγοις η Δημοτική Αρχή καλεί (αν είναι δυνατόν!) …«το «DOCUMENTO και τον «παρακρατικό μηχανισμό» που βρίσκεται πίσω τους αν ψάχνουν για αληθινούς κατηγορούμενους και αληθινές ποινικές διώξεις στην Κεφαλονιά, να αναζητήσουν τα πορίσματα για τον πρώην Δήμο Πυλάρου και τον πρώην Δήμο Λειβαθούς»!!!

Ζήτημα πρώτον: Απ’ ό,τι γνωρίζουμε η Ελληνική Δικαιοσύνη δεν έχει ασκήσει καμία ποινική δίωξη και δεν έχει καταστήσει κανένα κατηγορούμενο στις υποθέσεις των πρώην Δήμων Λειβαθούς και Πυλάρου. Από πότε λοιπόν η Δημοτική Αρχή του Δήμου Κεφαλονιάς έχει αναγορευθεί σε …δημόσιο κατήγορο-εισαγγελέα; Αυτό και αν δεν αποτελεί καραμπινάτη συκοφαντία!

Ζήτημα δεύτερον: Αν η Δημοτική Αρχή γνωρίζει με βεβαιότητα ότι τα πορίσματα για τους δύο πρώην Δήμους αναδεικνύουν «αληθινούς κατηγορούμενους και αληθινές ποινικές διώξεις» ΓΙΑΤΙ δεν προσφεύγει στη Δικαιοσύνη αλλά τα συγκαλύπτει;

Ζήτημα τρίτον: Απ’ότι γνωρίζουμε ο δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης τα πρώτα χρόνια της θητείας του είχε αγαστή συνεργασία με τον πρώην δήμαρχο Λειβαθούς Θεόφιλο Μιχαλάτο που σήμερα τον αποκαλεί «αληθινό κατηγορούμενο». Ποιος αλήθεια τον τοποθέτησε πρόεδρο της ΔΕΥΑ μέχρι που αυτός παραιτήθηκε στις 31/12/2012 «για προσωπικούς λόγους»; Και ποιο Δημοτικό Συμβούλιο έκανε (521/2011 απόφαση) αποδοχή του χρεωστικού ανοίγματος του πρώην Δήμου Λειβαθούς συνολικού ύψους 3.104.077,71 ευρώ και λήψη ισόποσου δανείου;

Με το Δήμο Πυλαρέων: Σε ποιο Δήμο σήμερα οι εμπλεκόμενοι στη γνωστή ιστορία διαχείρισης των οικονομικών του πρώην Δήμου απολαμβάνουν ασυλίας από την Δημοτική Αρχή και μάλιστα έχουν τοποθετηθεί σε καίριο πόστο του Δήμου; Ή μήπως δεν είναι αλήθεια ότι ο πρώην δήμαρχος Μάρκος Κοτσιλίνης ουδέποτε έχει ενοχοποιηθεί από την Ελληνική δικαιοσύνη, ή έστω κατηγορηθεί από το Δήμο;

Ζήτημα τέταρτον: Μήπως τελικά τα περιβόητα πορίσματα για τους πρώην Δήμους Λειβαθούς και Πυλάρου βρίσκονται στα συρτάρια της Δημοτικής Αρχής και ανασύρονται κατά καιρούς για ευνόητους λόγους; Μήπως θα πρέπει αυτή η πρακτική να ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές για τυχόν αξιόποινο χαρακτήρα;

  •  Διατρανώνει το Μέγαρο στην ανακοίνωσή του ότι «το πόρισμα του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. αφορά αποκλειστικά και μόνο τυπικές γραφειοκρατικές διαδικασίες». Το ερώτημα είναι αυτονόητο: Ο συντάκτης της ανακοίνωσης εξήγησε στον δήμαρχο και τους συνεργάτες του ότι το Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. από τον έλεγχο εντόπισε, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, πάνω από …600 μη νόμιμες αποφάσεις του Δημάρχου και των αναπληρωτών του που αντιστοιχούν με γύρω …στα 3,5 εκατ. ευρώ; Και φυσικά κάτι τέτοιο μόνο …«γραφειοκρατική διαδικασία» δεν είναι;

Εχει ενημερωθεί ο δήμαρχος ότι η Εκθεση εστάλη αφενός στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών που θα εκκινήσει την προβλεπόμενη ποινική διαδικασία και αφετέρου παραπέμπει τον δήμαρχο και δύο πρώην αναπληρωτές του στον αρμόδιο Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Πάτρα προκειμένου «να ασκήσει τις πειθαρχικές του αρμοδιότητες» για συγκεκριμένες «πράξεις ή παραλείψεις»;

Ειδικά για την πειθαρχική παραπομπή γνωρίζει ο δήμαρχος (και ο αντιδήμαρχος Ματιάτος) ότι όχι μόνο δεν είναι «γραφειοκρατική διαδικασία» αλλά μπορεί να επιφέρει μέχρι και την …παύση τους;

  •  Αναφέρεται στην ανακοίνωση του Μεγάρου ότι το πόρισμα του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. «αντιστρατεύεται ευθέως και όψιμα τις ερμηνείες, τις θεωρήσεις και τις εγκρίσεις αποφάσεων του Δήμου Κεφαλλονιάς που έχουν λάβει χώρα από ανώτατους φορείς Δημοσιονομικού Ελέγχου π.χ. Αποκεντρωμένη Διοίκηση ή Ελεγκτικό Συνέδριο».

Αν αυτός ο ισχυρισμός δεν είναι απόλυτη άγνοια της ισχύουσας κατάστασης με τους ελέγχους στους Δήμους, τότε είναι ένα μεγάλο ψέμα που σε τελική ανάλυση οδηγεί στον αυτοεξευτελισμό του δημάρχου που όπου σταθεί και όπου βρεθεί ισχυρίζεται πως …«όλες οι αποφάσεις που το πόρισμα λέει πως είναι μη νόμιμες έχουν ελεγχθεί και εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την Αποκεντρωμένη».

Κάποιος, επιτέλους, πρέπει να προστατεύσει αν όχι τον Αλέξανδρο Παρίση ως φυσικό πρόσωπο, τουλάχιστον την ιδιότητα του ως δημάρχου.

Πρώτον: Ποιος αλήθεια παίρνει στο λαιμό του τον δήμαρχο να λέει είτε ο ίδιος είτε δια ανακοινώσεων του Δήμου τέτοιες …μπαρούφες; Και να γίνεται σύγχυση μεταξύ …χρηματικών ενταλμάτων που ελέγχει το Ελεγκτικό Συνέδριο και …τη νομιμότητα των οποίων ΔΕΝ ΕΛΕΓΞΕ το Σ.Ε.Ε.Δ.Δ., αλλά μόνο των αποφάσεων απευθείας ανάθεσης του δημάρχου και των αναπληρωτών του;

Δεύτερον: Δεν είναι δυνατόν ο δήμαρχος Κεφαλονιάς και πρόεδρος της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων να μην γνωρίζει ότι οι αποφάσεις του δημάρχου ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ από την Αποκεντρωμένη και πολύ περισσότερο οι απευθείας αναθέσεις που κάνει!!!

Οπως επίσης δεν είναι δυνατόν ο ίδιος να μην γνωρίζει ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο ελέγχει ΜΟΝΟ δαπάνες (χρηματικά εντάλματα) και αυτά πάνω από 5.000 ευρώ και όχι τις αποφάσεις όπως αυτές για τις οποίες κατηγορείται ότι τις εξέδωσε μη νόμιμα!!!

Τρίτον: Δεν είναι δυνατόν ο δήμαρχος Κεφαλονιάς να μην γνωρίζει ότι οι συνεργάτες του ενημέρωσαν το Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. ότι συνολικά από το 2011 έως και το 2015 θεωρήθηκαν από την υπηρεσία επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όλα κι όλα …87 χρηματικά εντάλματα (12 το 2011, 5 το 2012, 17 το 2013, 29 το 2014 και 24 το 2015) και ότι οι εντοπισμένες από τον έλεγχο μη νόμιμες αποφάσεις του είναι γύρω στις …600!!!

Τελικά αναρωτιόμαστε, μήπως υπάρχουν κάποιοι από τον περίγυρο του Αλέξανδρου Παρίση που επιθυμούν να τον δουν σε μιά πολύ άσχημη θέση;

Ας του πουν τουλάχιστον την αλήθεια και μην τον παραπλανούν με ψέματα και συκοφαντίες εναντίον εφημερίδων (όπως ο «Η» και το Documento) και θεσμών (όπως το Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.) που μπορεί να τον οδηγήσουν σε …επί πλέον περιπέτειες.