Τραγικές ολιγωρίες στις αποζημιώσεις λόγω Ιανού διά στόματος του βουλευτή Π. Καππάτου

Ο γραμματέας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Παγώνης

«Τραγικές ολιγωρίες στις αποζημιώσεις λόγω Ιανού διά στόματος Π. Καππάτου», τιτλοφορεί η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ την ανακοίνωση της, η οποία αναφέρει τα ακόλουθα: 

Αυτό που σιγοψιθυριζόταν όλο αυτό το διάστημα μετά τις δυσμενείς συνέπειες απ’ το Μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό», τόλμησε να μετατρέψει σε μία ισορροπημένη και επώνυμη επιστολή μία ενεργή συμπολίτισσά μας. 

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα στο kefaloniastatus.gr, η συντάκτρια της επιστολής σημειώνει την ανάγκη να δοθούν μεγαλύτερες αποζημιώσεις στους πολίτες που έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς και την ανάγκη για τη δημιουργία ενός ελεγκτικού μηχανισμού που θα εποπτεύει τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και που θα φροντίζει για την ορθή κατανομή του.

Στη συνέχεια του εν λόγω δημοσιεύματος, ο Βουλευτής Κεφαλληνίας-Ιθάκης, κ. Καππάτος, μίλησε σε ραδιοφωνική εκπομπή στον Ionian Galaxy και στους Γιάννα Κουλουμπή-Ανδρέα Αρβανιτάκη, υπερθεματίζοντας τις διαπιστώσεις της κας Έντουαρντς λέγοντας χαρακτηριστικά : «δεν έλειψαν και περιπτώσεις καταχρήσεων, όπου ζητήθηκαν αποζημιώσεις χωρίς να τις δικαιούνται, ωστόσο, ήδη 100 αιτούντες ανακάλεσαν τις αιτήσεις τους φοβούμενοι τις συνέπειες. Να σημειωθεί ότι η μεγάλη πλειονότητα των δικαιούχων, μπορεί να έλαβαν έγκριση σύντομα, ωστόσο θα υπάρξει έλεγχος.»

Συνεπώς η επιστολή της κυρίας Ε.Ε. δικαιώνεται πλήρως μετά και την ομολογία από τα πλέον επίσημα θεσμικά χείλη της Κεφαλονιάς περί περιπτώσεων καταχρήσεως του δημοσίου χρήματος με αφορμή τον Ιανό! Ωστόσο εδώ, προκύπτουν και μερικά ερωτήματα προς το Βουλευτή :

Πως οδηγήθηκαν αυτοί οι συμπολίτες μας να αιτηθούν αποζημιώσεις χωρίς να έχει προηγηθεί αυτοψία στις περιουσίες τους; Μήπως υπήρξαν άτυπες ενημερώσεις ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει έλεγχος και από ποιους; Για ποιο έλεγχο μιλάει ο Βουλευτής δυο μήνες σχεδόν μετά τη θεομηνία; Ποιος θα αποδείξει και με τι τρόπο αν επλήγει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή;

Δεν έπρεπε αυτός ο έλεγχος να είναι ουσιαστικά η αυτοψία που διενεργήθηκε, αν διενεργήθηκε, και βάσει αυτής και μόνο αυτής να αιτηθεί κάποιος αποζημίωση επισυνάπτοντας τον αριθμό που το έντυπο αυτοψίας αναγράφει; 

Πώς επιτρεπόταν η κατάθεση αίτησης χωρίς αποδείξεις και για ποιους ελέγχους μιλάει τώρα ο Βουλευτής αφού μέχρι να δημοσιοποιηθεί η επιστολή όλη αυτή η κατάχρηση συνεχιζόταν κανονικά; Και τέλος, ποιος θα εγγυηθεί την επιστροφή των καταχραζόμενων χρημάτων και με ποιο τρόπο;

Παρ’ όλ’ αυτά και κυριολεκτικά απ’ το πουθενά, διαβάσαμε με μεγάλη έκπληξη την ανακοίνωση ενός ολόκληρου σωματείου(!) το οποίο καταφέρεται ενάντια στη συμπολίτισσά μας και, κυρίως, διαστρεβλώνει εξόφθαλμα τα γραφόμενά της.

Θα θέλαμε εμείς και οι συμπολίτες μας να γνωρίζουμε :

Ο πρόεδρος του Αρκείσιου εκφράζει πραγματικά τους επαγγελματίες της εστίασης και του καφέ στο σύνολό τους ή διατυπώνει τις προσωπικές του απόψεις που ενδεχομένως να απηχούν και σε μερικούς συνεργάτες του;

Δεν επιθυμεί ο πρόεδρος του Αρκείσιου να γίνεται έλεγχος του δημοσίου χρήματος;

Σε ποιο ακριβώς σημείο της επιστολής της κας Έντουαρντς στοχοποιούνται οι επαγγελματίες της εστίασης και του καφέ; Όσο κι αν τη διαβάσαμε δεν μπορέσαμε να βρούμε το επίμαχο σημείο. Η μόνη στοχοποίηση που διαπιστώσαμε ήταν αυτή απ’ τον πρόεδρο του Αρκείσιου προς τη συντάκτρια της επιστολής.

Απ’ τη στιγμή που ο ίδιος ο Βουλευτής επιβεβαιώνει ότι υπήρξαν υφαρπαγές δημοσίου χρήματος και ότι ήδη 100 αιτούντες ανακάλεσαν τις αιτήσεις τους φοβούμενοι τις συνέπειες, με ποια στοιχεία ο πρόεδρος του Αρκείσιου και με ποια πληροφόρηση βγαίνει δημόσια και υπογράφει ότι δεν υπήρξε κανένας ασυνείδητος και κανένας μη έντιμος; 

Τέλος, καλούμε τον πρόεδρο του Αρκείσιου να ανακαλέσει την τελευταία παράγραφο του φληναφήματός του η οποία πρόδηλα συνιστά ένα όνειδος που οι επαγγελματίες της εστίασης και του καφέ δεν πρέπει και δε θέλουν να χρεωθούν για λογαριασμό του.

Οι πολίτες ζητούν διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και οικονομική βοήθεια εκεί που πραγματικά χρειάζεται. Συνεπώς κανένας επιχειρηματίας που πραγματικά είχε ανάγκη βοήθειας και την πήρε δε θίχτηκε απ’ την εν λόγω επιστολή. Οι μόνοι που ενδεχομένως να θιγόντουσαν είναι αυτοί που αναφέρει ο Βουλευτής στη συνέντευξή του. Αυτούς εκπροσωπεί ο πρόεδρος του Αρκείσιου;

Στο δημόσιο διάλογο που αφορά ζητήματα για το κοινό καλό δε χωρούν εκφοβισμοί και ακατανόητες διαστρεβλώσεις. Αυτοί που σπέρνουν τα ζιζάνια της διχόνοιας στα νησιά μας θα θερίσουν την πολιτική απομόνωση και την καταδίκη από την κοινή γνώμη. Επί της ουσίας ζητάμε άμεσα να απαντήσει στην επιστολή της συμπολίτισσάς μας η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, και στο μεταξύ επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο και δημοκρατικό μέσο ελέγχου μέσα κι έξω απ’ τη Βουλή.

Νομαρχιακή Επιτροπή 

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Κεφαλονιάς-Ιθάκης