Τραγικές συνέπειες του Βrexit για την Ελλάδα. Eρχεται τσουνάμι δυσμενών οικονομικών εξελίξεων και για τη Χώρα μας. Ολες οι λεπτομέρειες

Σοβαρότατους κλυδωνισμούς στον εμπορικό, τραπεζικό αλλά και τον εκπαιδευτικό τομέα της Ελλάδας αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση των Βρετανών πολιτών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι συνέπειες του Brexit θα φέρουν ραγδαίες οικονομικές εξελίξεις σε μια ήδη καταπονημένη οικονομία, που μετρά ήδη περισσότερα από επτά χρόνια ύφεσης και αιματηρής λιτότητας.

Εμπορικές συναλλαγές

 Μια από τις πρώτες, ιδιαίτερα σοβαρές συνέπειες, αφορά στην αναταραχή που θα προκληθεί στις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας – Βρετανίας. Περίπου το 1,4% του ελληνικού ΑΕΠ (ποσό ύψους 2,5 δισ. ευρώ) αφορά στις εξαγωγές φρέσκων και τυποποιημένων τροφίμων.

Με δεδομένη, λοιπόν, τη διολίσθηση της αγγλικής στερλίνας έναντι του ευρώ αλλά και του δολαρίου, τα ελληνικά εξαγόμενα προϊόντα προς τη Βρετανία θα πάψουν να είναι πλέον ανταγωνιστικά, αφού θα γίνουν ακριβότερα.

Τουρισμός

Από το Brexit, ωστόσο, θα επηρεαστεί μεσοπρόθεσμα και ο τουριστικός τομέας. Με την υποτίμηση του βρετανικού νομίσματος, από το 2017 η χώρα μας θα πάψει να είναι ένας οικονομικός προορισμός για τις διακοπές των Βρετανών, οι οποίοι θα αναγκαστούν να κινηθούν σε πιο φθηνές λύσεις για την τσέπη τους.

Βάσει των στατιστικών, σε ετήσια βάση η Ελλάδα δέχεται κάθε καλοκαίρι σχεδόν 2 εκατ. Βρετανούς τουρίστες, γεγονός που συνεπάγεται ποσό ύψους 1,5 δισ. ευρώ για τον κρατικό κορβανά. Άρα, ακόμη ένα σημαντικό πλήγμα για την ελληνική οικονομία.

Τράπεζες

Μεγάλο, ωστόσο, πρόβλημα δημιουργείται και για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς ποσό ύψους 42 δισ. ευρώ που ανήκουν σε ελληνικές τράπεζες βρίσκεται τοποθετημένο σε βρετανικούς τραπεζικούς λογαριασμούς καθώς και σε ομόλογα αλλά και σε μετοχές που τίθενται υπό διαπραγμάτευση στη χρηματαγορά του Λονδίνου.

Το Brexit συνεπάγεται τη μείωση της αξίας του ελληνικού τραπεζικού χαρτοφυλακίου, σε μια στιγμή, μάλιστα, που ο τραπεζικός κλάδος αντιμετωπίζει τα «απόνερα» της περυσινής ελληνικής κρίσης.

(newsnow.gr)