Τραγωδία στον ΧΥΤΑ της Θηνιάς. 38χρονος εργαζόμενος νεκρός από έλεγχο σε μηχάνημα

Μία ανείπωτη τραγωδία γράφτηκε χθες το πρωΐ στο χώρο επεξεργασίας απορριμμάτων, στον ΧΥΤΑ Κεφαλονιάς της ΕΔΑΚΙ (πρώην Διαδημοτική) στην Παλλοστή της Θηνιάς (Κριτονού), όταν 38χρονος εργαζόμενος στην προσπάθειά του να ελέγξει το μηχάνημα συλλογής των απορριμμάτων έχασε τη ζωή του.

Συγκεκριμένα το πρωϊ, περίπου στις 9 μ.μ., ο 38χρονος Ηλίας Λυμπεράτος, υπάλληλος της εταιρείας Μεσόγειος Α.Ε. που έχει αναλάβει την λειτουργία του ΧΥΤΑ, έβαλε σε λειτουργία τα μηχανήματα του εργοστασίου συλλογής και επεξεργασίας των απορριμμάτων, λίγο πριν τα απορριμματοφόρα καταφθάσουν στο χώρο, όταν άκουσε κάποιο παράξενο θόρυβο στο μηχάνημα που βρίσκεται η κορδέλα συλλογής.

Ο άτυχος εργάτης Ηλίας Λυμπερόπουλος βρήκε τραγικό θάνατο από μηχάνημα του ΧΥΤΑ στην Πολλοστή της Θηνιάς

Στην προσπάθειά του να ελέγξει το μηχάνημα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η κορδέλα μεταφοράς των απορριμμάτων του μηχανήματος «μάγκωσε» πιθανόν τα ρούχα του και το χέρι του, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Αμέσως συνάδελφοί του που ευρίσκονταν στο χώρο κάλεσαν το ΕΚΑΒ Ληξουρίου, πιστεύοντας ότι ο 38χρονος είχε τραυματισθεί, όμως το μοιραίο είχε ήδη γραφεί. Οταν έφθασε το ΕΚΑΒ, οι διασώστες δυστυχώς επικύρωσαν το θάνατο του άτυχου εργαζομένου.

Αμεσα ενημερώθηκε η Αστυνομία, ο πρόεδρος και στελέχη της ΕΔΑΚΙ, οι οποίοι προσέτρεξαν άμεσα στον ΧΥΤΑ.

Ο 38χρονος μεταφέρθηκε στο Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου, όπου διαπιστώθηκε επίσημα ο θάνατός του και εν συνεχεία μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Αργοστολίου.

Στο χώρο του εργοστασίου η Αστυνομία χθες το πρωϊ διεξήγαγε τις πρώτες έρευνες για τις συνθήκες του τραγικού συμβάντος. Στη συνέχεια κλήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Αργοστολίου οι παρευρισκόμενοι εργαζόμενοι, ενώ στα πλαίσια της διεξαγωγής των ερευνών συνελήφθη ο υπεύθυνος λειτουργίας του εργοστασίου προκειμένου να σχηματισθεί η σχετική δικογραφία, ενώ η Αστυνομία ζήτησε από την ΕΔΑΚΙ το φάκελο ανάθεσης με τη σύμβαση κ.λπ. της λειτουργίας του ΧΥΤΑ στην Μεσόγειο ΑΕ.

Ο άτυχος Ηλίας Λυμπεράτος από το Τσακαρισιάνο Πυργίου, ήταν πατέρας δύο ανήλικων παιδιών και παντρεμένος με την Ιουλία Φλώρου από τον Πόρο, όπου και διέμενε με την οικογένειά του.

Οσοι τον γνώριζαν μίλησαν με τα καλύτερα λόγια. Ηταν ένας πολύ καλός και ευσυνείδητος υπάλληλος, άριστος οικογενειάρχης, που λάτρευε τη ζωή, που τόσο άδικα έχασε.

Η σωρός του 38χρονου θα μεταφερθεί στην Πάτρα για νεκροψία-νεκροτομή.

  • Ο “Η” στέλνει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του άτυχου 38χρονου συμπατριώτη μας.


Τι λέει ο Σύλλογος Δημ. Υπαλλήλων για τον αδόκητο χαμό του εργαζόμενου


Ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Κεφαλονιας και Ιθάκης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση-καταγγελία «για τον αδόκητο θάνατο συναδέλφου στον ΧΥΤΑ Κεφαλονιάς»:

Η πρόεδρος των Δημοτικών Υπαλλήλων Τίτσα Τσιμάρα

Ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα 16 Απριλίου 2019 για τον αδόκητο χαμό εργαζόμενου στο χώρο εργασίας του. Δηλώνουμε ότι είμαστε συγκλονισμένοι για το σημερινό θανατηφόρο εργατικό ατύχημα και καταγγέλλουμε ότι για το κυνήγι του κέρδους των εργολάβων και των ιδιωτικών Εταιρειών, η ζωή των εργαζομένων δεν κοστίζει .

  • Απαιτούμε την διαλεύκανση του θανατηφόρου ατυχήματος
  • Να διερευνηθούν πλήρως οι συνθήκες και οι όροι εργασίας και να ληφθούν μέτρα ασφαλείας για τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο ΧΥΤΑ Κεφ/νιας.
  • Οι υπαίτιοι να πληρώσουν παντοιοτρόπως.

Εκφράζουμε την θλίψη μας και οργή μας για το χαμό του νέου ανθρώπου εργαζόμενου ,οικογενειάρχη και την αμέριστη συμπαράσταση όλων των εργαζομένων του Δήμου Κεφ/νιας στην Οικογένεια του και στους οικείους του.

ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ ΑΛΛΗ ΖΩΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Σαν ελάχιστο φόρο τιμής αποφασίστηκε η κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας την ημέρα της εκφοράς.

Η πρόεδρος

Σταματούλα Τσιμάρα

Ο γ. γραμματέας

Ιωάννης Μικελάτος