Τραμπ σε Λαβρόφ: Απέλυσα τον Κόμεϊ γιατί πιεζόμουν -Ηταν πραγματικό αρχ@δ@! Σοκάρουν οι αποκαλύψεις από τους New York Times

Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε στον Λαβρόφ και στον πρέσβη της Ρωσίας στις ΗΠΑ ότι αποφάσισε να απολύσει τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, κίνηση που τον ανακούφισε από την «μεγάλη πίεση» που του ασκούνταν.

«Μόλις απέλυσα τον επικεφαλής του FBI Ηταν τρελός, ένα πραγματικός τρελός για δέσιμο» είπε ο Τραμπ, σύμφωνα με έγγραφο το οποίο διάβασε στους The New York Times Αμερικανός αξιωματούχος. «Αντιμετώπισα τεράστια πίεση εξαιτίας της Ρωσίας. Τώρα πέρασε αυτό» είπε ακόμη ο Τραμπ και πρόσθεσε: «Δεν υπόκειμαι σε έρευνα».

Η συζήτηση, που έγινε στην συνάντηση της 10ης Μαΐου – την επομένη της απόλυσης του Κόμεϊ – ενισχύει την εντύπωση ότι ο Τραμπ έδιωξε τον επικεφαλής του FBI κυρίως λόγω της έρευνας που διεξήγαγε η υπηρεσία για πιθανές δοσοληψίες μεταξύ του επιτελείου του Τραμπ και ρωσικών εταιρειών, κατά την προεκλογική περίοδο.

Το έγγραφο του Λευκού Οίκου που περιείχε τα σχόλια του Τραμπ, βασίζεται σε σημειώσεις που ελήφθησαν από το Γραφείο Οβάλ και κυκλοφόρησε ως ο επίσημος απολογισμός της συνάντησης με τον Λαβρόφ.

Ένας αξιωματούχος, διάβασε αυτές τις σημειώσεις στους NYT και ένας δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε το γενικό περίγραμμα της συζήτησης στο Οβάλ γραφείο.

Ενας τρίτος αξιωματούχος δικαιολόγησε τον Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι όταν μιλούσε στον Λαβρόφ για την πίεση που δέχεται το έκανε για… διαπραγματευτικούς λόγους.

«Η ιδέα ήταν να δημιουργηθεί μια αίσθηση υποχρέωσης στους Ρώσους αξιωματούχους και να εξαναγκαστούν σε παραχωρήσεις στη Συρία, την Ουκρανία και αλλού – λέγοντας ότι η ρωσική ανάμιξη στις εκλογές του προηγούμενου έτους δημιούργησε τεράστια πολιτικά προβλήματα στον Τραμπ» είπε ο εν λόγω αξιωματούχος.

Νέα δημοσκόπηση: Στο ναδίρ ο Τραμπ

Εν τω μεταξύ σε νέα δημοσκόπηση της εταιρείας ipsos για το Reuters μεταξύ 14-18 Μαίου η έγκριση των Αμερικανών πολιτών για τον πρόεδρο Τραμπ έφτασε στο χαμηλότερο σημείο από τη στιγμή της εγκατάστασής του στον Λευκό Οίκο. Συγκεκριμένα, το 56% δεν εγκρίνει την πολιτική του έναντι 38% που την υποστηρίζει, ενώ το 6% έχει ανάμεικτα συναισθήματα.

Στη στάση αυτή των Αμερικανών έναντι του πρόεδρου τους διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο οι αποκαλύψεις για διαρροή απορρήτων πληροφοριών προς τον Ρώσο υπουργό εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ από τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ κατά τη συνάντησή τους στο οβάλ γραφείο στις 10 Μαίου καθώς και οι καταγγελίες που συνόδευσαν την αποπομπή του αρχηγού του FBI.

(iefimerida.gr)