Τραπεζικές …«αξίες»!

Γράφει ο ΔHMHTPHΣ ΣIMΩTAΣ
Xρηματιστηριακός

Δραματική η εικόνα των Ελληνικών τραπεζών (22/03)στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που παρατηρείται τέτοια απαξίωση στα λεγόμενα «τραπεζικά χαρτιά». Το αντίθετο! Είναι σύνηθες φαινόμενο πλέον, κάθε φορά που παρουσιάζεται κάποια καθυστέρηση, όσον αφορά τις αποφάσεις για την Ελληνική οικονομία, να αποτιμάται από τους επενδυτές ο κίνδυνος και να ρευστοποιούν, οι τελευταίοι, τις μετοχές τους.

Τον Δεκέμβριο του 2015 είχα αναφερθεί, με εκτενέστατο άρθρο, στις τότε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των Ελληνικών τραπεζών, που ουσιαστικά κατέστρεψαν τους παλαιούς μετόχους και βύθισαν τις αξίες τους σε πολύ «χαμηλές» και (για πολλούς) αρκετά «ελκυστικές» τιμές! Υπό τον τίτλο: «Αξία… τραπεζική και άλλα ευτράπελα», ενημέρωνα τους τότε υποψήφιους επενδυτές ότι «ό, τι λάμπει δεν είναι χρυσός»! Δεν είναι ζήτημα μαντικών ικανοτήτων, αλλά ρεαλιστική προσέγγιση των Ελληνικών δεδομένων και του τρόπου που διαχειρίζονται το οικονομικό μέλλον μας οι εκάστοτε εκπρόσωποί μας!

Το τελευταίο διάστημα λοιπόν, παρατηρούμε την εκ νέου καθίζησή τους, για τον απλούστατο λόγο ότι ο «χρόνος είναι χρήμα». Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα ολόκληρο Κράτος και για μία ολόκληρη οικονομία. Οι δε τράπεζες, πάντα, σε τέτοιες περιπτώσεις, βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα»! Αυτό σημαίνει ότι είναι ευάλωτες και επηρεάζονται περισσότερο από όλες τις υπόλοιπες μετοχές από την όποια καθυστέρηση. Βέβαια, αυτό αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση των μετοχών.

Σίγουρα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζές μας είναι πολλά! Κόκκινα δάνεια, φυγή καταθέσεων, αδυναμία έκδοσης νέων δανείων κ.α. Το αν θα αντέξουν λοιπόν τα τραπεζικά μας ιδρύματα και το αν θα αντέξουν «χρηματιστηριακά» οι μετοχές τους, θα εξαρτηθεί, προς το παρόν, από την Κυβέρνησή μας και το πόσο γρήγορα αυτή θα «τρέξει» να κλείσει τα εκκρεμούντα ζητήματα που αφορούν την περιβόητη πλέον αξιολόγηση! Τα χρονικά περιθώρια, δυστυχώς, στενεύουν! Οψόμεθα!!