3 μήνες μετά την απόφαση Δ.Σ. Αργοστολίου για την Υγεία στο νησί μας, τι κάνατε;

Π. Καππάτος

Το Kefaloniapress εδώ και καιρό έχει κηρύξει «ανένδοτο» για τα προβλήματα των δομών , των υποδομών και της στελέχωσης των φορέων Υγείας του Νομού μας με επίκεντρο την κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς. Mια κατάσταση που καθημερινά χειροτερεύει σε βάρος των εργαζομένων σε αυτό, των ασθενών, των οικογενειών τους και όλης της τοπικής κοινωνίας.

Αυτοί που αντιδρούν και διεκδικούν είναι το Σωματείο των Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Κεφαλονιάς , οι συνδικαλιστικοί φορείς του νησιού με επικεφαλής το ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ , κινήσεις και φορείς πολιτών ενώ στην Κοινοβουλευτική μάχη ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ , ΜΕΡΑ25  και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ βομβαρδίζουν (εις μάτην) τους αρμόδιους Υπουργούς και την Κυβέρνηση με επερωτήσεις. 

Δυστυχώς οι Δήμοι της Κεφαλονιάς δεν έχουν δείξει εκείνη τη δυναμική που θα επιβάλλει σε συνεργασία με τους φορείς, την αλλαγή στην πολιτική υγείας στο νησί μας.  OΔήμος Ληξουρίου φαίνεται να θεωρεί ότι οι δημότες του είναι «καλυμμένοι» από το ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΑΤΕΙΟ και ας καταλήγουν όλοι στο Νοσοκομείο Αργοστολίου, ο Δήμος Σάμης φαίνεται να αξιολογεί διαφορετικά τις ανάγκες των δημοτών του ,το Νοσοκομείο Αργοστολίου είναι χιλιόμετρα για να ασχοληθεί παρόλο που και οι δημότες Σάμης σε αυτό καταλήγουν.

Ο Δήμος Αργοστολίου μετά από δεκάδες κινητοποιήσεις, καταγγελίες, άρθρα, συνεντεύξεις , είπε να ξεκουνηθεί..

 • Στις 24 Οκτωβρίου 2021 ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00 συνήλθε σε τακτική (Μεικτή) Συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αργοστολίου με θέμα: «Σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς »
 • Εισηγητής ο πρόεδρος του ΔΣ Νικόλας Βαλλιανάτος- Στην πραγματικότητα δεν υπήρξε εισήγηση με προτάσεις για να τοποθετηθούν οι συμμετέχοντες αλλά ένα «καλωσόρισμα και να πει ο καθένας τη γνώμη του».. Αυτή ήταν η προετοιμασία της δημοτικής αρχής Θεόφιλου Μιχαλάτου για τη συζήτηση του υπ’ αριθμό 1 προβλήματος του νησιού μας.
 • Ο βουλευτής του Νομού Παναγής Καππάτος, ο Δήμαρχος Ληξουρίου Γιώργος Κατσιβέλης ο Δήμαρχος Σάμης Γεράσιμος Μονιάς , ο Δήμαρχος Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας, ο Διοικητής του ΓΝΚ Δ. Μαρτίνης, η Αναπληρωτής Διοικητής του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου Ζωή Μοσχονά , ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Κεφαλονιάς Κώστας Τσιμάρας , η Πρόεδρος του ΙΣΚ Σοφία Ζαφειράτου , ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Διονύσης Γαρμπής ,ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Σπύρος Καμπίτσης, ο Γ.Γ του ΙΣΚ Φώτης Αυγουστάτος, ο Γ.Γ του Σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου Κεφαλονιάς γιατρός Γιάννης Φισφής , οι ιατροί του ΕΣΥ Αναστάσιος Ζαπάντης & Ιωάννης Γιατράκος και εκπρόσωποι κομμάτων, κατέθεσαν τις απόψεις τους.
 • Το ψήφισμα που κατέθεσε ο δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος το ψήφισαν 23 από τους 24 παρόντες μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. (Δεν ψηφίστηκε από τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ η οποία κατέθεσε δικό της ψήφισμα).
 • Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου , μετά από πρόταση μάλιστα του δημάρχου Θεόφιλου Μιχαλάτου προέβλεπε: «Συγκρότηση επιτροπήςαποτελούμενη από τους Δημάρχους του νησιού, τον Βουλευτή, τον Αντιπεριφερειάρχη, τους Διοικητές των δύο νοσοκομείων, την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλονιάς , εκπρόσωπο του σωματείου εργαζομένων στο Νοσοκομείο και διακεκριμένους Κεφαλλονίτες Καθηγητές – Ιατρούς, η οποία θα καταγράψει την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα Υγείας του νησιού μας, θα καταθέσει προτάσεις για την άμεση επίλυση των προβλημάτων για την υλοποίηση αυτών στο γραφείο Πρωθυπουργού και του Υπουργού Υγείας και να εξασφαλιστεί η άμεση επίλυση των ζωτικών προβλημάτων λειτουργίας του Νοσοκομείου Κεφαλονιάς».

Τι έγινε από όλα αυτά τρεις μήνες μετά;

Σήμερα ,τρείς μήνες μετά αυτής της πρότασης / απόφασης , ΤΙΠΟΤΕ από αυτά δεν έγινε παρ’ ότι τα κρούσματα από τον COVID – 19 στο νησί μας εκτοξεύτηκαν στα ύψη, όπως σε όλη την Ελλάδα.

 • Στις 3/11/2021 ο βουλευτής Παν. Καππάτος MONOΣ του επισκέπτεται την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα και όπως αναφέρει στο δελτίο τύπου που εξέδωσε «Στην κ. Υπουργό μετέφερα τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας στα νησιά μας, όπως αυτά αποτυπώθηκαν και κατά τη συζήτηση στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου» παρ’ ότι… άλλα έλεγε η απόφαση του ΔΣ !!
 • Στις 10/11/2021 , μια βδομάδα μετά, ο κ. Καππάτος συναντάται με τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη «για θέματα του Νοσοκομείου Αργοστολίου» όπως αναφέρει σε δελτίο τύπου !
 • Στις 16/11/2021 ο βουλευτής κ. Καππάτος μαζί με τον δήμαρχο Θεόφιλο Μιχαλάτο συναντώνται με τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου που εξεδόθη «Η συνάντηση έγινε με αφορμή τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου της 24ης Οκτωβρίου, με θέμα την κατάσταση του Νοσοκομείο Κεφαλονιάς. Ο κ. Δήμαρχος παρέδωσε στον κ. Υπουργό το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου με τις θέσεις της τοπικής μας κοινωνίας».

Προκειμένου να δικαιολογηθεί η καταστρατήγηση της απόφασης του ΔΣ (235/21 με ΑΔΑ: ΩΜΥΔ46ΜΓΤΤ-3ΧΥ) ο βουλευτής απροκάλυπτα αναφέρει στο δελτίο τύπου του «Η συνάντηση λόγω της πανδημίας έγινε με περιορισμένο αριθμό προσώπων και στο προσεχές μέλλον θα υπάρξει συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας με όλους τους φορείς και τα πρόσωπα, όπως προβλέπεται από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου» , με τον δήμαρχο Μιχαλάτο να σιωπά ένοχα καταστρατηγώντας την απόφαση του ΔΣ και παραβιάζοντας το νόμο!!

Είναι μια μεγάλη ντροπή αυτή η δικαιολογία. Εκείνες τις ημέρες στην Αθήνα γινόντουσαν καθημερινά συγκεντρώσεις και πορείες πολιτών και συνδικαλιστικών οργανώσεων οι οποίες κατέληγαν σε Υπουργεία. Οι συσκέψεις στα Υπουργεία με παράγοντες δεν σταμάτησαν ποτέ τηρουμένων των αποστάσεων και των μέτρων προστασίας.   Ο περιορισμός φαίνεται να ισχύει μόνο για την αντιπροσωπεία από την Κεφαλονιά και εντάσσεται στην πολιτική του βουλευτή μας να μην «ενοχλεί» τους Υπουργούς της Κυβέρνησής του με δύσκολα θέματα.

Το θέμα Υγεία – Νοσοκομείο είναι σαν να μην υπάρχει στην ατζέντα του κ. Καππάτου και ας υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους του ότι θα πάρει την κουβερτούλα του και θα την απλώσει έξω από το γραφείο του Υπουργού Υγείας έως ότου λυθούν τα προβλήματα του Νοσοκομείου Κεφαλονιάς..

Τι έκανε ο δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος προκειμένου να υλοποιήσει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που ήταν δική του πρόταση;

 • Δεν έχει συσταθεί η Επιτροπή που αποφάσισε μετά από δική του πρόταση το δημοτικό συμβούλιο
 • Δεν έχει γίνει η καταγραφή των προβλημάτων των δομών Υγείας του νησιού μας που αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο μετά από δική του πρόταση
 • Δεν έχουν αξιοποιηθεί Κεφαλονίτες Αθηνών, Πειραιώς και εξωτερικού είτε για τις γνώσεις τους στα θέματα λειτουργίας μονάδων υγείας, είτε για την επιστημονική τους κατάρτιση..
 • Δεν έχει γίνει ενημέρωση στον Υπουργό Υγείας από την Επιτροπή , αφού επιτροπή δεν υφίσταται..

Αναπόφευκτα λοιπόν τα παρακάτω ερωτήματα προς τον δήμαρχο Θεόφιλο Μιχαλάτο:

 • Γιατί δεν συγκροτήθηκε η Επιτροπή που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου μετά από πρότασή του;
 • Γιατί δεν συμμετείχαν «κορυφαίοι» επιστήμονες Υγείας Κεφαλονίτες , πανεπιστημιακοί και άλλοι ; Σε ποιους απευθύνθηκε ο δήμαρχος για βοήθεια , ποιοι και γιατί την αρνήθηκαν;
 • Γιατί δεν έγινε παράσταση ενημέρωσης στον Υπουργό Υγείας με εκπροσώπους των φορέων ;

Περιμέναμε με υπομονή τρείς μήνες να δούμε τα αποτελέσματα των ενεργειών βουλευτή και δημάρχου . Το αποτέλεσμα είναι  ένα μεγάλο ΤΙΠΟΤΕ! Απολύτως τίποτε..

Έχουμε μετά άδικο να υποθέτουμε ότι το δημοτικό συμβούλιο για την Υγεία που διοργάνωσε η δημοτική αρχή Μιχαλάτου δεν ήταν τίποτε περισσότερο από ένα πυροτέχνημα για να ηρεμήσει η κοινή γνώμη και να κερδηθεί χρόνος από τις καταγγελίες και τις κινητοποιήσεις;

Έχουμε άδικο να υποθέτουμε ότι το δημοτικό συμβούλιο για την Υγεία ήταν προσχεδιασμένο να αποτύχει αφού ουδέποτε έγινε το παραμικρό από τον δήμαρχο Αργοστολίου, για να πετύχει και να έχει αποτελέσματα;

Αλλά , ενας δήμαρχος που κινείται στη πολιτική με τη φιλοσοφία « Ο Δήμος είμαι εγώ!» , δεν μπορεί ποτέ να εμπιστευτεί επιτροπές, φορείς και συλλογικότητες που δεν «ελέγχει» ασφυκτικά..  Αυτός και ο βουλευτής , και πολλοί είναι… Άλλος δεν χωράει στο απίστευτο αυτό «πολιτικό δίδυμο» του Νομού μας.

Δυστυχώς!

Η Συντακτική Ομάδα του kefaloniapress

(kefaloniapress)

Το πρωτοσέλιδο του "Η"
Αναζήτηση
Περίπτερο
Δορυφόρος
Πληκτρολογήστε τη διεύθυνσή σας και δείτε το σπίτι σας!
Το σπίτι σας και ολόκληρη τη γειτονιά σας μπορείτε να δείτε με μεγάλη ευκρίνεια μέσω της υπηρεσίας της Google “Show my street”. Μία εφαρμογή που κάποιους θα τους ενθουσιάσει, ενώ κάποιους άλλους μπορεί να τους τρομάξει! Για να δείτε το σπίτι σας μέσω της εφαρμογής, πατήστε ΕΔΩ
Δείτε Tv live
Διαφημίσεις
-->
-->
Web Design & Development by .LifeThink