Τρομο-virus

Μετά τις 11 Σεπτεμβρίου 2001 και την τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης με 3000 νεκρούς, η Αμερική και ο δυτικός κόσμος έζησε έντονα στην αρχή και συνεχίζει να ζει ανα διαστήματα το φόβο μιας νέας επικείμενης τρομοκρατικής ενέργειας.

Το τελευταίο δίμηνο η παγκόσμια κοινότητα με αφετηρία την Κίνα ζει μια αντίστοιχη εμπειρία φόβου, τρόμου και ανασφάλειας εξαιτίας ενός νέου ιδιαίτερου εχθρού, του κορωναϊου Covid-19.

Στους δυο μήνες αυτους τα δεδομένα από τους λοιμωξιολόγους και τους επιδημιολόγους,χωρίς να είναι σαφή και ξεκάθαρα, συγκλίνουν στο ότι έχουμε να κάνουμε με έναν μεταλλαγμένο ιο, πολύ ανθεκτικό στο περιβάλλον, με υψηλή μεταδοτικότητα, μεγάλο χρόνο επώασης και φορείας και με σοβαρές επιπλοκες ειδικά σε ευπαθείς οργανισμούς. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι που τον κάνουν ξεχωριστό και ανησυχούν την παγκόσμια ιατρική κοινότητα.

Τα ιδιαίτερα αυτά χαρακτηριστικά του είναι και αυτά,που σε συνάρτηση με την εμφάνιση του σε μια πυκνοκατοικημένη επαρχία της οικονομικά ανερχόμενης Κίνας, ενισχύουν τα σενάρια συνωμοσιολογίας ότι προέκυψε από παρανοϊκούς και διεστραμμένους δοκιμαστές βιολογικών όπλων.

Η αλήθεια είναι ότι ο πλανήτης των 7,5 δισεκατομμυρίων κατοικων διαθέτει και κάποιες εκατοντάδες παρανοϊκούς “μικρούς θεους”που θα μπορούσαν να το κάνουν για διάφορους λογους( οικονομικό πόλεμο, έλεγχο υπερπληθυσμού, τοποθέτηση νέων προϊόντων στο εμπόριο όπλων).

Η ουσία είναι ότι αυτή τη στιγμή ο κόσμος όλος βάλλεται. Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με φόβο, μετακινήσεις περιορίζονται, οικονομίες αρχίζουν να κλυδωνίζονται, ο τουρισμός απειλείται και το χειρότερο κανένας δεν γνωρίζει για πόσο.

Έχοντας μπει και η γειτονική Ιταλία σε αυτο το φαύλο κύκλο νιώθουμε δυστυχώς κι εμείς την απειλή να πλησιάζει.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Αν έχουμε και στη χώρα μας κρούσματα που δυστυχώς είναι το πιθανότερο σενάριο το βασικό είναι να παραμείνουμε ΨΥΧΡΑΙΜΟΙ γιατί ο πανικός σε αυτόν τον ιδιότυπο πόλεμο νεύρων αποτελεί τον πιο επικίνδυνο εχθρό.

Εξίσου σημαντική είναι η ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ. Θα πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι αυστηρά τις οδηγίες των υπεύθυνων φορέων. Η τήρηση των προτεινόμενων κανόνων θα προστατέψει εμάς και τους γύρω μας.

Σίγουρα δεν ήρθε το τέλος του κόσμου.

Σίγουρα κι αυτή η δοκιμασία θα περάσει αφήνοντας σίγουρα τα σημάδια της.

Το μήνυμα ίσως που πρέπει να πάρουμε ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως, για άλλη μια φορά, είναι ότι όσο δυνατοί και πανίσχυροι μπορεί να νιώθουμε άλλο τόσο φθαρτοι και αναλώσιμοι είμαστε.

Γι αυτό ας αφήσουμε λίγο το υπερεγώ μας κατά μέρος και ας προσγειωθούμε στην καθημερινή πραγματικότητα σεβόμενοι τον εαυτό μας και το διπλανό μας.

* Μαιευτήρας-Γυναικολόγος