Τρόμος στην Κεφαλονιά και το Θιάκι. Ζήσαμε νύχτα Αγίου Βαρθολομαίου!

Νύχτα Αγίου Βαρθολομαίου έζησαν χθες η Κεφαλονιά και η Ιθάκη, καθώς μέσα σε μία φοβερή και πολύωρη κακοκαιρία, ο εφιάλτης της πλημμύρας, που τα τελευταία χρόνια απειλεί και πλήττει την ανοχύρωτη Κεφαλονιά, ξαναγύρισε και «χτύπησε» ανελέητα την πολύπαθη Αγία Ευφημία, ενώ επέφερε μεγάλες κατολισθήσεις στο Νύφι.

Και τα δύο Χωριά μας, αλλά και πολλές άλλες περιοχές της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης βρίσκονται πάλι σε κατάσταση συναγερμού, καθώς η κακοκαιρία ήταν ιδιαίτερα απειλητική στην περιοχή μας και δεν αποκλείεται να έχουμε δραματική συνέχεια.

Χθες η Αγία Ευφημία ξαναπλημμύρισε και σε πολλά σημεία του λιμανιού μηχανήματα έσπασαν τα στηθαία, ώστε τα λασπόνερα να οδηγηθούν στη θάλασσα. Οι δρόμοι του χωριού μετατράπηκαν σε ποτάμια και πλημμύρισαν σπίτια και υπόγεια. Προβλήματα δημιουργήθηκαν και σε άλλα χωριά της Πυλάρου.

Στο Νύφι οι μεγάλες κατολισθήσεις δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα, με τους κατοίκους να βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς αποκλείστηκαν σπίτια, καταστράφηκαν αυτοκίνητα και έγιναν μεγάλες ζημιές σε ακίνητα, λόγω του τεράστιου όγκου φερτών υλικών που κατέβασαν τα ορμητικά νερά μέσα στο χωριό.

Οι δρόμοι από Μαρκόπουλο και από Κρεμμύδι προς τον Κατελειό, λόγω του ότι έπεσαν κολώνες της ΔΕΗ, ενώ υπήρξαν και διακοπές ηλεκτροδότησης σε αρκετές περιοχές.

Στον Καραβάδο δέντρο έπεσε και καταπλάκωσε τρία σταθμευμένα ΙΧ, ενώ στο δρόμο προς Ασσο οι νεροποντές διέβρωσαν τμήμα από τα στηθαία και υπάρχει επικινδυνότητα.

Σε όλη την Κεφαλονιά πολλά δέντρα «χτυπήθηκαν» και έπεσαν, είτε από τη σφοδρότητα της νεροποντής, είτε από κεραυνούς.

Στην Ιθάκη, λόγω της μεγάλη ποσότητας νερού που «έπεσε» αλλά και τη δύναμη του, προκλήθηκαν σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου του νησιού κατολισθήσεις, δημιουργώντας προβλήματα στα διερχόμενα οχήματα.

Λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας, τα Σχολεία έκλεισαν χθες εκτάκτως με απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας και στα δύο νησιά μας, ενώ μηχανήματα της Περιφέρειας και των Δήμων έδωσαν μάχες για να καθαρίσουν τους δρόμους και να απεγκλωβίσουν οχήματα και κατοικίες.

Επισης το κρουαζιερόπλοιο «Norwegian Star», που είχε προγραμματισμένη άφιξη στο Αργοστόλι, δεν μπόρεσε λόγω της κακοκαιρίας να «δέσει» στο Μπαστούνι και αποχώρησε.

Με τις πλημμύρες στα νησιά μας ασχολήθηκαν όλα τα αθηναϊκά ΜΜΕ, αλλά και διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα.

Το Νύφι ξημερώθηκε μέσα στα μπάζα και στα λασπόνερα… Παντού απόγνωση…
Νύχτα τρόμου έζησαν για άλλη μία φορά οι κάτοικοι της Αγίας Ευφημίας, αφού το μεγάλο πρόβλημα των πλημμυρών παραμένει άλυτο επί χρόνια…
Ο εφιάλτης ξαναγύρισε στην Αγία Ευφημία μέσα σε λίγες μέρες…
Αλλη μία εφιαλτική εικόνα απ΄την Αγία Ευφημία…
To πρωτοσέλιδο του «Η» το Σάββατο (5/10/2019)