Τρόμος στη Λειβαθώ από τον πύρινο εφιάλτη

Τρόμος χθες στο Χωριό Καλλιγάτα της Λειβαθούς καθώς από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή ο δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος αποφάσισε την εκκένωση του χωριού. Ο πύρινος εφιάλτης μαινόταν λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή Καλλιγάτων- Σαρλάτων-Μεταξάτων και Κουρκουμελάτων.

Οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή δυσκόλευαν τις δυνάμεις πυρόσβεσης να δαμάσουν την πυρκαγιά.

Στην επιχείρηση πυρόσβεσης συμμετείχαν από τις 1.50 μ.μ. 23 άνδρες της Πυροσβεστικής με 10 οχήματα, 13 άνδρες πεζοπόρων τμημάτων, εκ των οποίων οι 11 άνδρες ήρθαν κατεπειγόντως από την Πάτρα υπό τον υποστράτηγο Ιωάννη Πετρούτσο που συντόνιζε χθες όλη μέρα την επιχείρηση κατάσβεσης.

Επίσης συμμετείχαν από αέρα 2 καναντέρ, 2 PZL και 2 ελικόπτερα Ericskon, η Εθελοντική Ομάδα Πυροπροστασίας (ΕΟΔ) Λειβαθούς με 16 άνδρες και 3 οχήματα, 4 βυτιοφόρα που μίσθωσε η Περιφερειακή Ενότητα και μία υδροφόρα του Δήμου, καθώς και πλήθος εθελοντών από την περιοχή.

Η φωτιά ξεκίνησε από σημείο που βρίσκεται κάτω από το Κέντρο «Μαρίνα» στα Κουρκουμελάτα, σε ρεματιά προς τα Σβορωνάτα, και με πολύ μεγάλη ταχύτητα, κατατρώγοντας ότι καλλιέργειες, ελαιόδενδρα και πεύκα εύρισκε στο δρόμο της, σε πολύ λίγο χρόνο πλησίασε τα Χωριά Σβορωνάτα, Σαρλάτα, Καλλιγάτα, περνώντας ακόμα και μέσα από αυλές σπιτών.

Σε λιγότερο από δύο ώρες, οι πύρινες φλόγες απειλούσαν τα Καλλιγάτα, με αποτέλεσμα ο δήμαρχος Κεφαλονιάς να διατάξει την εκκένωση του Χωριού, προκειμένου να μην κινδυνέψει κανείς.

Οι κάτοικοι των Καλλιγάτων και Κουρκουμελάτων συγκεντρώθηκαν στο Κέντρο «Μαρίνα» των Κουρκουμελάτων με την βοήθεια της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, της Αστυνομίας και της Περιφερειακής Ενότητας, ενώ στο σημείο υπήρχε και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Η φωτιά στην κυριολεξία «έγλειψε» τα Καλλιγάτα από την κάτω μεριά, ενώ όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης έδιναν γιγαντιαίο αγώνα να την δαμάσουν.

Αργά το απόγευμα η φωτιά τέθηκε σε μερικό έλεγχο, ενώ όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παρέμειναν στην περιοχή όλη νύχτα χθες, συνεχίζοντας την κατάσβεση και ο δήμαρχος με Θεόφιλος Μιχαλάτος με νεώτερη απόφασή του έκανε άρση της εκκένωσης των Καλλιγάτων και Κουρκουμελάτων.

Χθες αργά το βράδυ αναμενόταν να έρθουν επιπλέον πυροσβεστικές δυνάμεις από Πάτρα, 3 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα με 9 άνδρες, ενώ και από τα γειτονικά νησιά είναι έτοιμα αν χρειασθεί να συνδράμουν με δυνάμεις, λόγω της μεγάλης έκτασης της φωτιάς, αλλά και της επικυνδυνότητας που θα υπάρχει και σήμερα στην περιοχή μας λόγω των ισχυρών ανέμουν που θα πνέουν, ανεβάζοντας την επικινδυνότητα του Χάρτη Πρόβλεψης Πυρκαγιάς στην περιοχή μας στο 4 (πορτοκαλί).

Μέχρι αργά χθες το βράδυ και λίγο πριν την εκτύπωση του «Η», δεν είχε γίνει εκτίμηση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία το μέγεθος των καμμένων εκτάσεων.

Δ.Δ.-

Η απόφαση εκκένωσης του χωριού Καλλιγάτα από τον δήμαρχο Αργοστολίου Θεόφιλο Μιχαλάτο μεταξύ άλλων, ανέφερε:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΛΟΓΩ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

Λόγω της μεγάλης έντασης και έκτασης της δασικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε την 03/09/2020, ημέρα Πέμπτη, στην Κοινότητα Μεταξάτων και στην θέση Καλιγάτα – Κουρκουμελάτα

ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ

να απομακρυνθούν όλα τα άτομα που βρίσκονται στην περιοχή, που ορίζεται: Καλιγάτα για λόγους προστασίας της ζωή και της υγεία τους.

Τα ανωτέρω άτομα που δεν έχουν δικά τους μέσα καλούνται να προσέλθουν άμεσα στο ΚΑΦΕ ΜΑΡΙΝΑ στα Κουρκουμελάτα.