Υποκειμενική αισθητική

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ: έννοια που υπόκειται στην προσωπική καλλιέργεια και το υπόβαθρο του ατόμου. Αναλόγως της καλλιέργειας, των βιωμάτων και των αισθήσεων του προσδιορίζει το ωραίο και το αρμονικό.

Στην περίπτωση του Αντιδημάρχου Καθαριότητας, ομορφιά προσδιορίζεται ο καθαρισμός και η τοποθέτηση λαμπών στην πλατεία της Σισσιώτισσας. Βαρύγδουπη ανακοίνωση εβγήκε για την αισθητική ανάπλαση της. Δηλαδή τα αυτονόητα ανάγονται σε ηρωικές πράξεις. Αντίστοιχη ανακοίνωση έβγαλε για την καθαριότητα των Λαϊκών κατοικιών μετά από διαμαρτυρίες των κατοίκων. Λησμόνησε όμως να αναφέρει τις συνεχείς οχλήσεις και τα παράπονα που δεχόταν καθημερινά για την κατάσταση. Μετά από πιέσεις κόπηκαν τα χορτάρια και αυτός θριαμβολογεί.

Είναι γνωστά τα καθήκοντα των Αντιδημάρχων από όταν κάθονται σε αυτή την καρέκλα. Είναι θεσμικά υποχρεωμένοι και αποτελεί καθήκον τους να μεριμνούν για αυτά ως υπηρέτες των δημοτών. Στο σημείο αυτό γίνεται συχνά παρανόηση ποιος είναι ο αφέντης και ποιος ο υπηρέτης. Ποιος ο μόνιμος και ποιος ο προσωρινός!

Επιπλέον η ανάπλαση μιας περιοχής ή μιας πλατείας δεν έχει καμία σχέση με την καθημερινή καθαριότητα και επιμέλεια. Δικαιολογήθηκε, απολογήθηκε, αποζητά ευχαριστήριο; Έχει ξεφύγει η κατάσταση ! Ας κάνει ο καθένας τη δουλειά του όπως πρέπει κι ας αφήσει τα ευχαριστήρια να έρχονται αυθόρμητα από την κοινωνία. Η κριτική δεν προέρχεται μόνο από κακούς συνωμότες, αλλά κυρίως από τους δημότες που βιώνουν τις συνθήκες της καθημερινότητας και επιζητούν την ποιότητα. Οι λαϊκιστικές και παρωχημένες τακτικές δεν αφορούν τους σύγχρονους Κεφαλλονίτες.