Υστερία πολέμου απ’ τους Τούρκους

Υστερία επικρατεί στην Τουρκία με τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία εναντίον των Κούρδων και πολιτικοί, απλοί πολίτες, ακόμη και παιδιά, σπεύδουν να δηλώσουν τη συμφωνία τους με τις αποφάσεις του Ερντογάν, χαιρετώντας στρατιωτικά.

Το τελευταίο «χτύπημα» ήρθε από τους εργαζόμενους στις τουρκικές αερογραμμές που περήφανα δηλώνουν την υποστήριξή τους στον πόλεμο κατά των Κούρδων, στη βόρεια Συρία, χαιρετώντας στρατιωτικά.


Η αρχή σε αυτή την πολεμοχαρή υστερία έγινε με τους αθλητές της γειτονικής χώρας, κυρίως τους ποδοσφαιριστές της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, που στις τελευταίες αναμετρήσεις, ακόμα και σε ευρωπαϊκούς αγώνες όπως σε αυτόν της Εθνικής Τουρκίας με τη Γαλλία, χαιρέτησαν στρατιωτικά. Το ίδιο έκαναν και οι οπαδοί της ομάδας στις κερκίδες.

Ακόμα και η αθλήτρια του μποξ Μπουσενάζ Σουρμενελί, που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών, θεώρησε καλό να χαιρετήσει στρατιωτικά.

Την περασμένη Τετάρτη, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, μπαίνοντας στην αίθουσα όπου συνεδρίαζαν τα μέλη του κόμματος του Ερντογάν, αποφάσισε και αυτός να χαιρετήσει στρατιωτικά τους συναδέλφους του.

Την ίδια στιγμή, οι εφημερίδες που στηρίζουν τον Ερντογάν, όπως η Zamman, πήγαν σε άλλη πίστα. Καλούν τους αναγνώστες τους να αναρτήσουν και να μοιραστούν την εικόνα των ποδοσφαιριστών που χαιρετούν στρατιωτικά στους δικούς τους λογαριασμούς, να τη στείλουν στους φίλους τους και σε αντάλλαγμα… υπόσχονται δώρα. Η πολεμική υστερία σε όλο της το μεγαλείο.

Στο Βέλγιο, η εικόνα μικρών παιδιών Τούρκων μεταναστών να χαιρετούν στρατιωτικά προκάλεσε την αντίδραση των βελγικών Αρχών.


Tην ίδια ώρα, η τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής έχει προκαλέσει, μέσα σε οκτώ ημέρες, τον εκτοπισμό 300.000 ανθρώπων, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.
Στις 3 το μεσημέρι ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, στη σκιά της τουρκικής εισβολής στη Συρία. Το κλίμα για την Άγκυρα σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι εξαιρετικά αρνητικό και η ελληνική κυβέρνηση καλείται να ισορροπήσει μεταξύ των κυρώσεων προς την Τουρκία και της ανάγκης ελέγχου των μεταναστευτικών ροών.

(iefimerida)