Στον κόλπο του Μάρμακα στη Βόρεια Ιθάκη ανάμεσα στο νησάκι Αγ. Νικόλαος και τον κάβο Αγ. Νικολάου ( Μέλισσας) υπάρχει ο ύφαλος «Αγριόγατος». Το κεφάλι του βρίσκεται στις 38ο 28’ 56’’ Β και 20ο 40’ 36’’ Ε και σε βάθος μόλις 40 εκατοστά.
Δικαιολογημένο το όνομα του καθώς … γρατζουνάει άσχημα ανύποπτους και εν πολλοίς ατζαμήδες κυβερνήτες θαλαμηγών σκαφών.
Με άλλα λόγια, ουκ ολίγα σκάφη πέφτουν επάνω με τεράστιες ζημίες. Μα θα μου πείτε δεν τον έχει ο χάρτης; δεν τον παρουσιάζει το GPS; Δεν τον εμφανίζει το GOOGLE;
Οι περισσότεροι ναυτικοί χάρτες εμφανίζουν την ευρύτερη περιοχή και ο ύφαλος δεν είναι εμφανής! Ωστόσο στο GPS και στο Google υπάρχει, όμως όταν είναι καλοκαίρι, είσαι με το μαγιό σου και πλησιάζεις μια ακτή που σου φαίνεται παραδεισένια τότε πάνε περίπατο τα ναυτιλιακά βοηθήματα!
Έτσι αν τύχει και έρχεσαι από το Μεγανήσι ή τον Καστό λ.χ. πέφτεις κατευθείαν επάνω.
Έχω παραστεί μάρτυς σε δύο περιπτώσεις, από τις δεκάδες που έχουν πέσει πάνω, μάλιστα τα μπρούτζινα τιμόνια της μιας θαλαμηγού (την οποία σώσαμε από βέβαιο βούλιαγμα)… κοσμούν τον κήπο μου.
Εφέτος έπεσε πάνω μια ολοκαίνουρια 15μετρη Ιταλική θαλαμηγός με τεράστια ζημιά. Παραλίγο να βουλιάξει. Ο Ιταλός ιδιοκτήτης τα έβαλε με τη δημοτική αρχή για τη μη σήμανση της ξέρας. Με το δίκιο του βέβαια γιατί στη χώρα του τα θέματα αυτά ανήκουν στο Δήμο. Που να ξέρει ο καημένος τι γραφειοκρατία βρίσκεται πίσω από την τοποθέτηση ενός απλού σημαντήρα!!!!
Το φετινό ατύχημα με θύμα την Ιταλική θαλαμηγό δεν θα είναι το τελευταίο και η κατάσταση αυτή δεν τιμά το νησί μας ούτε προάγει το θαλάσσιο τουρισμό.
Περί το 2006 η τότε δημοτική αρχή αποφάσισε να τοποθετηθεί μια μεγάλη σημαδούρα. Η σημαδούρα πράγματι τοποθετήθηκε και μάλιστα από μένα, δεμένη με ανοξείδωτη αλυσίδα. Δυστυχώς δεν άντεξε στην αγριότητα του Γραίγου. Κόπηκε, παρασύρθηκε και χάθηκε.
Είναι αδύνατο να αντέξει πλωτή σημαδούρα στην ξέρα το χειμώνα που φυσούν βορειοανατολικοί και νοτιοανατολικοί άνεμοι.
Στο σημείο αυτό έπρεπε να «κτισθεί» σταθερός σημαντήρας. Αυτό όμως μπορεί να γίνει μόνο από την υδρογραφική υπηρεσία του πολεμικού ναυτικού και τις σχετικές υπηρεσίες.
Αντιλαμβάνεται κανείς ότι κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο με τη γραφειοκρατία που βασιλεύει σ’ αυτό τον τόπο.
Ωστόσο κάτι πρέπει να γίνει!
Προτείνω λοιπόν να αποφασίσει ο Δήμος να βάζει μεγάλη πλωτή σημαδούρα στις αρχές Μαΐου όπου οι άνεμοι καταλαγιάζουν. Η σημαδούρα μπορεί να αποσύρεται στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Το κόστος είναι μηδαμινό. Όσο για την τοποθέτηση υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να την κάνουν εθελοντικά, συμπεριλαμβανομένου και εμού!
Παράλληλα όμως, θα πρέπει ο Δήμαρχος σε συνεργασία με τον Λιμενάρχη να στείλουν έγγραφο στην Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού που θα εξηγεί την κατάσταση και θα απαιτεί την άμεση (;) τοποθέτηση σταθερού σημαντήρα.
Ωστόσο, έως ότου αποφασιστεί η τοποθέτηση του σημαντήρα από τις δυσκίνητες αρχές, ο Δήμος θα πρέπει να τοποθετεί την πλωτή σημαδούρα.
Έτσι την επόμενη θερινή περίοδο πιθανόν να γλυτώσουν οι ενθουσιώδεις, ατζαμήδες, αφηρημένοι «καπεταναίοι» από τα νύχια του αγριόγατου.
ΚΑΙ ΤΡΙΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΠΡΟΣΚΡΟΥΕΙ ΣΤΟΝ ΥΦΑΛΟ «ΑΓΡΙΟΓΑΤΟ»!
Έχουμε γράψει επανειλημμένα για την ξέρα στο Μάρμακα που κάθε χρόνο πέφτουν επάνω διάφορα σκάφη, από μικρά φουσκωτά ως μεγάλες θαλαμηγοί.
Ωστόσο το επίσημο κράτος «αγρόν ηγόρασεν…»
Ας θυμηθούμε όμως περί τίνος πρόκειται:
Στον κόλπο του Μάρμακα στη Βόρεια Ιθάκη ανάμεσα στο νησάκι Αγ. Νικόλαος και τον κάβο της Μέλισσας υπάρχει ο ύφαλος «Αγριόγατος». Το κεφάλι του βρίσκεται στις 38ο 28’ 56’’ Β και 20ο 40’ 36’’ Ε και σε βάθος μόλις 40 εκατοστά.
Δικαιολογημένο το όνομα του υφάλου καθώς … γρατζουνάει άσχημα ανύποπτους και εν πολλοίς ατζαμήδες ερασιτέχνες κυβερνήτες θαλαμηγών σκαφών.
Με άλλα λόγια, ουκ ολίγα σκάφη πέφτουν επάνω με τεράστιες ζημίες κάθε χρόνο!
Βεβαίως ο ύφαλος εμφανίζεται στους ναυτικούς χάρτες, και καταγράφεται και στον «πλοηγό Ελληνικών Ακτών», το βιβλίο που πρέπει να έχει και να μελετά κάθε ερασιτέχνης θαλασσοπόρος!
Ωστόσο εδώ υπεισέρχεται η ψυχολογία και αποτρέπει τους ατυχείς καπεταναίους από το να κοιτάξουν το χάρτη ή έστω και το GPS.
Όταν είσαι με το μαγιό σου πάνω στο σκάφος σου και βλέπεις ένα ωραίο κόλπο με σκάφη αραγμένα και κολυμβητές, ε δεν κοιτάς χάρτες, ούτε που θυμάσαι ότι ίσως να είχες διαβάσει κάποτε στον «πλοηγό» την ύπαρξη ξέρας στο σημείο εκείνο!!!
Έτσι χθες έπεσε πάνω ένα ιστιοπλοϊκό, ενώ πριν τρεις μέρες έπεσε μια μεγάλη θαλαμηγός και υπέστη πολύ μεγάλες ζημίες!
Το χθεσινό είναι το τρίτο περιστατικό για φέτος!!!
Είναι ευνόητο ότι αυτή η κατάσταση δυσφημίζει αφάνταστα το νησί μας με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων.
Ειρήσθω εν παρόδω ένας Γερμανός και δύο Ιταλοί που έπεσαν πάνω πριν δυο-τρία χρόνια δήλωσαν ότι δεν ξανάρχονται και ότι θα έκαναν θέμα στις χώρες τους, τη μη ύπαρξη σημαντήρα!
Και δεν είναι μόνο αυτό! Πριν οκτώ περίπου χρόνια έπεσε πάνω ένα μεγάλο ταχύπλοο σκάφος. Το κοριτσάκι 7 ετών, που επέβαινε, με την πρόσκρουση έφυγε και ευτυχώς προσγειώθηκε σε ένα μαξιλάρι, διαφορετικά θα ήταν νεκρό!
Είναι δηλαδή πολύ πιθανό να θρηνήσουμε ακόμα και θύματα!
Το εύλογο ερώτημα που προβάλει τώρα είναι: Μα δεν έχει κάνει τίποτα η Τοπική Αυτοδιοίκηση ή το Λιμεναρχείο;
Βεβαίως και έχουν κάνει! Τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Λιμενάρχης έχουν επανειλημμένα στείλει επιστολές και έχουν κάνει διαβήματα προς την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού που είναι άμεσα υπεύθυνη για την τοποθέτηση σταθερού σημαντήρα!
Δυστυχώς η προσπάθεια των αρχών μας προσκρούει στον ανεγκέφαλο μανδαρίνο που αδυνατεί να καταλάβει την ψυχολογία των ερασιτεχνών καπεταναίων και επαναλαμβάνει ανερυθρίαστα, ότι : Ο ύφαλος αναγράφεται στους ναυτικούς χάρτες και επισημαίνεται στα GPS.
Ο μανδαρίνος δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι συνέχεια πέφτουν σκάφη επάνω, ούτε αντιλαμβάνεται τη δυσφήμηση του νησιού με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων, ούτε τον ενδιαφέρει αν υπάρξει ανθρώπινο θύμα, ίσως μάλιστα να ευχαριστιέται την όλη κατάσταση, επαναλαμβάνοντας ενδόμυχα: ας πρόσεχε, το λέει ο χάρτης!!!!
Συμπερασματικά, θα έλεγα να μη περιμένουμε τίποτα από το άθλιο κράτος και να δράσουμε μόνοι μας!
Το είχα προτείνει και το είχαμε εφαρμόσει παλαιότερα: Να τοποθετούμε μια μεγάλη σημαδούρα το Μάιο που καταλαγιάζουν οι Ανατολικοί άνεμοι και να την αποσύρουμε το Σεπτέμβριο. Αναφέρω εδώ για τους μη ενημερωμένους, ότι οποιαδήποτε πλωτή σημαδούρα παρασύρεται από τους Ανατολικούς ανέμους του χειμώνα όπου το κύμα του Γραίγου χτυπώντας στην ξέρα σηκώνεται 5 μέτρα ύψος, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία!!
Η τοποθέτηση της σημαδούρας πρέπει να γίνει από αυτοδύτη. Συνήθως την τοποθετούσα εγώ. Σήμερα όμως υπάρχουν και άλλοι αυτοδύτες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην τοποθέτηση της!
Τουλάχιστον μέχρι να αναλάβει υπεύθυνος στην Υδρογραφική υπηρεσία κάποιος με υψηλότερο IQ!