«Φατούλας»! Στην …Κέρκυρα, πάνε τα Υποθηκοφυλάκια της Κεφαλονιάς

Αλλάζουν όλα στα Υποθηκοφυλακεία, το επόμενο διάστημα. Ερχεται ο Οργανισμός Εθνικού Κτηματολογίου που θα αντικαταστήσει τις σημερινές υπηρεσίες κατ’ απαίτηση των δανειστών. Ουσιαστικά θα μπει λουκέτο στα 394 Υποθηκοφυλακεία που λειτουργούν σήμερα και πλέον θα υπάρχει μια Κεντρική Υπηρεσία με 17 Κτηματολογικά Γραφεία και 69 υποκαταστήματα.

Ουσιαστικά οι πολίτες θα έχουν το 1/3 των σημείων εξυπηρέτησης σε σχέση με σήμερα, ενώ θα χρειάζεται να βάλουν πιο …βαθιά το χέρι στην τσέπη για αντίγραφα και πιστοποιητικά.

Για παράδειγμα για τη χορήγηση πιστοποιητικού από τα βιβλία το κόστος θα ανέβει από τα 6,50 ευρώ στα 9,50, ενώ για ένα αντίγραφο στοιχείου από το αρχείο το κόστος θα πάει στα 9,50 ευρώ από τα 4,50 ευρώ που είναι σήμερα.

Το κόστος για ένα απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος θα είναι 15 ευρώ, ενώ για ένα αντίγραφο κτηματογραφικού διαγράμματος 33 ευρώ.

Για την εγγραφή κάθε πράξης στα βιβλία το κόστος θα ανέρχεται σε 12 ευρώ, ενώ για τις πράξης αγοραπωλησίας, ανταλλαγής κ.λπ. το κόστος διαμορφώνεται σε 5 τοις χιλίοις επί της αξίας του ακινήτου.

Τα 17 νέα Κτηματολογικά γΓαφεία και οι έδρες τους:

Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης-Κομοτηνή, Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας-Θεσσαλονίκη, Δυτικής Μακεδονίας-Κοζάνη, Ηπείρρου-Ιωάννινα, Θεσσαλίας-Λάρισα, Δυτικής Ελλάδας-Πάτρα, Στερεάς-Λαμία, Αθηνών-Αθήνα, Αττικής-Κορωπί, Πειραιώς και Νήσων-Πειραιάς, Πελοπονωήσου-Τρίπολη, Βορείου Αιγαίου-Μυτιλήνη, Νοτίου Αιγαίου-Ερμούπολη, Κρήτης-Ηράκλειο, Δωδεκανήσου-Ρόδος, Ιονίων Νήσων-Κέρκυρα.

Το σχετικό σχέδιο νόμου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ήδη τεθεί σε διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί αμέσως μετά τις γιορτές. Οι αλλαγές αναμένεται να ολοκληρωθούν σε βάθος δύο ετών.