ΦΙΚΟ: Πρόταση δημοψηφίσματος

Ηλίας Παρίσης

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

ΦΙΛΟΙ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΗΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ (ΦΙ.Κ.Ο.)

Αίτηση συζήτησης Εκτός Ημερήσιας Διάταξης

Κατά την 14ηΣυνεδρίαση της 27 Ιουν  2018

 

ΠΡΟΣ: Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου

Κύριο  Γεράσιμο Αλυσανδράτο

ΚΟΙΝ: Δήμαρχο Δήμου Κεφαλονιάς

Κύριο   Αλέξανδρο Παρίση

Κ.κ. Επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων

Θεόφιλο Μιχαλάτο, Βασίλειο Ρουχωτά,

Γεράσιμο Δημητράτο, Νικόλαο Γκισγκίνη

Κ.κ.Δημοτικούς Συμβούλους όλων Παρατάξεων

Ληξούρι, 27 Ιουν  2018

 

Πρόσφατα ο Ελληνικός Λαός έγινε απλός θεατής, αντί το κυρίαρχο όργανο που αποφασίζει με την ψήφο του, της υπογραφής μίας κατάπτυστης διεθνούς συμφωνίας, με την οποία παραχωρείται το όνομα της Μακεδονίας μας στο κρατίδιο των Σκοπίων, αλλά πλέον αυτού και το τραγικότερο, δηλαδή να αναγνωρίζεται «Μακεδονική εθνότητα» και «Μακεδονική γλώσσα».

Η Κυβέρνηση και ειδικά ο κ. πρωθυπουργός αγνόησε την θέληση του Ελληνικού λαού, όπως σαφέστατα κατεγράφη με τα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών.

Αγνόησε επίσης το πανελλήνιο αίτημα διεξαγωγής δημοψηφίσματος, που δημοσκοπικά καταγράφει ποσοστά που αγγίζουν το 70% και επέλεξε να υπογράψει μία δεσμευτική  για την Ελλάδα συμφωνία χωρίς καμμία δημοκρατική νομιμοποίηση.

Η Ελλάδα δεν είχε κανέναν λόγο να δώσει  κατά παραχώρηση, αφού  η κυβέρνηση δεν είχε καμία απολύτως εξουσιοδότηση,  εθνική ταυτότητα και γλώσσα στο γειτονικό κρατίδιο.

Το δικαίωμα του  αυτοπροσδιορισμού του ενός, που επικαλέστηκε ο κ. Πρωθυπουργός, δεν υποχρεώνει κανέναν άλλον να το αποδεχτεί και επομένως  να τον καταστήσει μέρος της δικής του καθιερωμένης, διαχρονικής και φυσικής του ταυτότητας και ιστορίας.

Δεν υπήρχε, επομένως, κανείς λόγος να υπογράψει ο κ. Κοτζιάς τη γένεση ενός κράτους, στη θέση του κρατιδίου που δημιούργησαν πονηροί πολιτικοί στο κέντρο των Βαλκανίων για να συντηρούνται εσαεί οι μικροεθνικισμοί, το βασικό συστατικό της «μακεδονικής» ανακατωσούρας και αστάθειας.

Τα γεγονότα δείχνουν, ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Ζάεφ, είναι αυτοί που πίστευαν και πιστεύουν, ότι μπορούν να δεσμεύσουν τις χώρες τους με την υπογραφή συμφωνίας, η οποία  αποδεικνύεται στην πράξη ότι αντικατοπτρίζει ΜΟΝΟ τις προσωπικές τους  επιδιώξεις.

Και υπό αυτό το πρίσμα όμως, ξεκάθαρα ο κ. Τσίπρας και ο Υπουργός του των Εξωτερικών, δεν διατήρησαν, με έγγραφη αναφορά στο κείμενο, το δικαίωμα της χώρας μας, της Ελλάδας, δηλαδή του λαού της, να αποφασίσει για ένα τέτοιου επιπέδου εθνικό θέμα, την ίδια στιγμή που αναγνωρίζει αυτό το δικαίωμα στον γειτονικό λαό των Σκοπίων.

Με άλλα λόγια ο κ. Τσίπρας και ο Υπουργός του των Εξωτερικών,  παραχώρησαν ως «Μέγα Δώρο» προς την γείτονα χώρα και τον κ. Ζάεφ, όνομα, εθνικότητα και γλώσσα, τα οποία σαφέστατα αποτελούν ιστορικό εκτροχιασμό, που αγγίζει τα όρια της εθνικής προδοσίας.

Σήμερα συνεδριάζει  το ΔΣ της ΚΕΔΕ, στις  11 το πρωί στην αίθουσα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας  στην Θεσσαλονίκη.

Στη συνεδρίαση θα προσδιοριστεί η πρόταση που θα καταθέσει η ΚΕΔΕ για τη κατάρτιση του Ψηφίσματος σε ό, τι αφορά την «συμφωνία των Πρεσπών», ώστε να ανατραπεί  μια απόφαση «που βλάπτει μακροπρόθεσμα το συμφέρον της χώρας και προσβάλλει βάναυσα την ιστορική μας μνήμη», όπως ο πρόεδρός της αναφέρει.

Στο πλαίσιο αυτό επίσης, πραγματοποιείται πάλι σήμερα στις 18.00 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Grand Hotel   της Θεσσαλονίκης, ευρεία  συνάντηση αυτοδιοικητικών και παραγωγικών φορέων για τις εξελίξεις στο ζήτημα των Σκοπίων.

Στην  σύσκεψη θα συμμετέχουν η ΚΕΔΕ, η ΕΝΠΕ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Μακεδονίας.

Στη συνεδρίαση θα συμμετέχουν επίσης τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Ενώσεων, καθώς και τα 38 δημοτικά συμβούλια της Κεντρικής Μακεδονίας, μέλη των Επιμελητηρίων, των Πανεπιστημίων, εκπρόσωποι των Μητροπόλεων, καθώς και δεκάδων φορέων από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.

Κατόπιν αυτών καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλλονιάς να αποφασίσει ομόφωνα, ότι:

  • Συμπαρατάσσεται στον αγώνα της των Περιφερειακών Ενώσεων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και των Δήμων της Β. Ελλάδος, ώστε να ανατραπεί  μια απόφαση «που βλάπτει μακροπρόθεσμα το συμφέρον της χώρας και προσβάλλει βάναυσα την ιστορική μας μνήμη».

 

  • Ψηφίζει ομόφωνα και καταθέτει στην κ. Βουλευτή του Νομού, τους Προέδρους των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου και την ΚΕΔΕ, το παρακάτω Ψήφισμα:

 

«Το Δημοτικό Συμβούλιο της Κεφαλλονιάς, εκπροσωπόντας τους Έλληνες πολίτες της Κεφαλλονιάς, ζητάμε να διεξαχθεί ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ,
έγκρισης ή απόρριψης, της Συμφωνίας των ΥΠΕΞ Ελλάδας και FYROM,
που υπεγράφη στις Πρέσπες στις 17/6/2018, για την ονοματοδοσία της FYROM».

 

  • Καλεί την ΚΕΔΕ να κοινοποιήσει το ως άνω ψήφισμα σε όλους τους Δήμους της Χώρας, για συζήτηση, ψήφιση- υιοθέτηση και υποβολή διά της ΚΕΔΕ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

 

Για τους Φίλους Κεφαλληνιακής Ομόνοιας (ΦΙ.Κ.Ο.)

 

Ηλίας Παρίσης

 

Επικεφαλής της Παράταξης & Δημοτικός Σύμβουλος