Φόβοι και Φοβίες

Γράφει ο ΠANAΓHΣ METAΞATOΣ
Πρόεδρος Eνωσης Aγροτουρισμού Iονίου, Aντιπρόεδρος ΣEAΓE, Mέλος Δ.Σ. ΣEEΔΔE, Kαθηγητής της Mεθόδου SILVA

Η εμπειρία έχει δείξει, ότι δεν υπάρχει τέλειος άνθρωπος, όσον αφορά τη συμπεριφορά του σε κάποιον τομέα.

Ολο και κάτι υπάρχει που αν το διορθώναμε θα νοιώθαμε πολύ καλύτερα.

Τις περισσότερες φορές δεν είναι τόσο ενοχλητικό σε εμάς ή στους άλλους και γι αυτό δεν κάνουμε κάτι ιδιαίτερο, το αφήνουμε στο …χρόνο.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που οι άνθρωποι πραγματικά υποφέρουν και ταλαιπωρούνται.

Να φοβάσαι για παράδειγμα τα φίδια, είναι απολύτως φυσιολογικό, το αντίθετο θα μας εξέπληττε, Να κοιμάσαι όμως με έναν πύθωνα αγκαλιά, μάλλον το βρίσκουμε απωθητικό.

Να φοβάσαι ότι κάτι μπορεί να σε βλάψει ή να συμβεί κάτι κακό, είναι φυσιολογική αντίδραση και μάλλον σε προστατεύει από απρόσεκτες επιπόλαιες ενέργειες.Αλλά να μη μπαίνεις στο ασανσέρ ή στο αεροπλάνο επειδή υπάρχει πιθανότητα να πέσει, αυτό είναι υπερβολή.

Η διαφορά του φόβου από τη φοβία είναι εδώ ακριβώς.

Πάντα υπάρχει η πιθανότητα να πέσει τοι αεροπλάνο, αλλά ειναι τόσο μικρή που η λογική μας λέει ότι μπορούμε να το ρισκάρουμε, όπως άλωστε το κάνουμε κάθε μέρα με τόσες άλλες δράσεις μας. Για παράδειγμα, καθώς περπατάμε στο δρόμο, θα μπορούσε να πέσει στο κεφάλι μας ένα κομάτι μάρμαρο που ξεκόλλησε από ένα κτίριο, ή ένα αυτοκίνητο να χάσει ο οδηγός του τον έλεγχο του και να μας κτυπήσει, ή ακόμη και να γλιστρήσουμε να πέσουμε και καθώς πέφτουμε να κτυπήσουμε θανάσιμα το κεφάλι μας στο πεζοδρόμιο.

Πόσες πιθανότητες δίδετε σε όλα αυτά να συμβούν και χιλιάδες άλλα; Μηδαμινές, διαφορετικά δεν θα βγαίνατε από το σπίτι σας.

Όταν οι πιθανότητες παραμένουν θεωρητικά πιθανότητες, τότε η λογική μας υπερισχύει του φόβου και η συμπεριφορά μας δεν επηρεάζεται.

Όταν όμως οι πιθανότητες χαρακτηρίζονται πιθανές και αναστέλλουν την συμπεριφορά μας ή υποφέρουμε συναισθηματικά και σωματικά, τότε έχουμε μετατρέψει το φόβο σε φοβία.

Υπάρχουν δε και περιπτώσεις που και μόνο στη σκέψη του αεροπλάνου, του σκύλου, της αράχνης κ.λπ. η αντίδραση τους ενεργοποιείται.

Σήμερα η επιστήμη της προσωπικής ανάπτυξης, έχει πετύχει να αντιμετωπίζει τέτοιες περιπτώσεις με τόση επιτυχία που στις πιο πολλές φορές θα αρκούσε μια απλή τεχνική για να «διαγραφεί» το πρόγραμμα που κινητοποιεί τον εγκέφαλο αντανακλαστικά να ανακαλεί την προβληματική αντίδραση-συμπεριφορά.

Ακόμη όμως και σοβαρότερα προβλήματα (υγείας, σχέσεων, προσωπικότητας, οικονομικά, κ.λ.π.) θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν με επιτυχία, γιατί απλά στηρίζονται στην ίδια αρχή.

Ο ΧΟΣΕ ΣΙΛΒΑ (ιδρυτής της ομώνυμης μεθόδου για τον έλεγχο του στρες και την εξέλιξη ντου νου) έλεγε πάντα «Η άγνοια δεν μας σώζει από την ταλαιπωρία».

Στο σεμινάριο HYPNOVISION και στο κέντρο εναλλακτικών διακοπών ΚΡΙΤΟΝΟΥ (Κεφαλλονιά) στα καλοκαιρινά προγράμματα μας (1 – 20 Αυγούστου www.silva .gr. )σας μαθαίνουμε αυτές τις νοητικές τεχνικές που σας βοηθούν να απαλλαγείτε από τέτοιου είδους προβλήματα, αλλά και να βοηθήσετε και άλλους.

Κάντε αυτό το καλοκαίρι εκτός από ευχάριστο και ιδιαίτερα χρήσιμο και αποτελεσματικό.