Χαμός με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη διάσπαση ή μη του Δήμου

Γ. Αλυσναδράτος

Μείζον θέμα έχει δημιουργηθεί με την απόφαση που εξέδωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μάκης Αλυσανδράτος σχετικά με την διάσπαση ή μη του Δήμου Κεφαλονιάς, όπου αναφέρει ότι η απόφαση του Δ.Σ. είναι ένας και ενιαίος Δήμος, όπως δηλαδή ισχύει σήμερα.

Η ανακοίνωση του κ. Αλυσανδράτου αναφέρει:

Θέλω να καταστήσω σαφές σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλλονιάς κατά τη χθεσινή του Συνεδρίαση αποφάσισε κατά πλειοψηφία (16 ψήφοι) την παραμονή του ενιαίου Δήμου Κεφαλλονιάς ως έχει.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κλήθηκαν να ψηφίσουν επί πέντε προτάσεων:

1η πρόταση:1 Δήμος έλαβε 16 ψήφους

2η πρόταση: 3 Δήμους έλαβε 3 ψήφους

3η πρόταση: 4 Δήμους έλαβε 15 ψήφους

4η πρόταση: 5 Δήμους έλαβε 2 ψήφους

5η πρόταση: είναι η πρόταση της Λαικής Συσπείρωσης με ένα άλλο σκεπτικό που δεν έμπαινε στη λογική της διάσπασης ή μη του Δήμου που θα καταγραφεί στο κείμενο της Απόφασης και η οποία έλαβε 1 ψήφο.

Άρα καθαρά πλειοψήφησε η πρόταση γιά 1 Δήμο.

Θεωρώ απαράδεκτο να αθροίζονται διαφορετικές προτάσεις και να εξάγονται συμπεράσματα που εξυπηρετούν διάφορες σκοπιμότητες. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν κλήθηκε να ψηφίσει επί 2 προτάσεων(διάσπαση ή μη του Δήμου) αλλά επί των 5 προαναφερθεισών προτάσεων και ουδείς γνωρίζει πιο θα ήταν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αν υπήρχαν οι ανωτέρω δύο προτάσεις.

ΣΤΑΥΡΟΣ- ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΤΟΣ

Πρόεδρος ΔΣ Κεφαλονιάς

Οι αντιδράσεις

  • Ενωμένη Κεφαλονιά (εκπρόσωπος Βασίλης Ρουχωτάς)

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κεφαλλονιάς, συνηθίζει να προβαίνει πλειστάκις σε “ορθές” επαναλήψεις αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου χωρίς την υπογραφή των Δημοτικών συμβούλων και με την ανοχή της αποκεντρωμένης διοίκησης.

Όμως η δημόσια ανακοίνωση του προέδρου του Δημοτικού συμβουλίου Κεφαλλονιάς, με την οποία επιχειρεί να παρερμηνεύσει την απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου σχετικά με την διάσπαση του Δήμου Κεφαλλονιάς, είναι πρωτοφανής και απαιτεί πολύ θράσος.

Προφανώς ο κ πρόεδρος δεν έχει αντιληφθεί ότι συνεκάλεσε ο ίδιος το Δημοτικό Συμβούλιο με ένα μόνο θέμα:

ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΦΗΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ Η ΜΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ

Όσο και αν δεν σας βγαίνουν τα κουκιά κύριε πρόεδρε όσο και αν σας ξινίζει να το παραδεχθείτε (και δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί έχετε τόσο ζόρι να το παραδεχθειτε) όσο και εάν προβαίνετε σε παρερμηνείες το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ηταν :

20 + 1 ψήφοι υπέρ της διάσπασης του ενιαίου Δήμου Κεφαλλονιάς

15 ψήφοι εναντίον της διάσπασης του Δήμου.

Και δεν ήταν μόνο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Από όλους όσους έλαβαν τον λόγο εκπροσωπώντας τοπικές κοινότητες ή φορείς, αλλά και μεμονωμένοι πολίτες, δεν υπήρξε έστω ένας που να μην ζητήσει την διάσπαση του Δήμου.

Δεν υπήρξε ούτε ένας που να μην περιγράψει με τα μελανότερα χρώματα την εγκατάλειψη από την Δημοτική Αρχή της περιοχής που εκπροσωπούσε.

Δεν υπήρξε ένας που να μην περιγράψει την απέχθεια του στο έργο της Δημοτικής σας αρχής κ Δήμαρχε, η οποία επί εννέα σχεδόν χρόνια έχει καταστήσει με τις πράξεις και τις παραλήψεις της αποκρουστική την εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ στην Κεφαλλονια.

Πέντε χιλιάδες Παλικισιάνοι με την υπογραφή τους, και σύσσωμοι οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Ερίσου, Πυλάρου, Σάμης, Ελειου Πρόννων, με τις τοποθετήσεις τους απαίτησαν την διάσπαση του Δήμου.

Αυτή η απαξία είναι χειρότερη από το οποιοδήποτε αποτέλεσμα της ψηφοφορίας!!!

Εν προκειμένω είναι τόση η σύγχυση (αλλά περιέργως και η αγωνία της Δημοτικής Αρχής στο θέμα της διάσπασης του Δήμου), που δεν τόλμησε ως πλειοψηφία να φέρει δική της εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Είκοσι έξη δημοτικοί σύμβουλοι και δεν είχαν εισήγηση!!!!

Είναι προφανές ότι η δημοτική μας παράταξη αλλά και οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γ Τζωρτζατος, αλλά και οι πέντε σύμβουλοι της πλειοψηφίας, έπραξαν το αυτονόητο, μαζί με την διάσπαση πρότειναν και τον αριθμό των Δήμων οι οποίοι κατά την γνώμη τους ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στις προσδοκίες των συμπολιτών μας

Πώς λοιπόν κύριε πρόεδρε είναι δυνατόν να δημιουργηθούν τρεις, τεσσάρεις ή πέντε δήμοι, χωρίς να διασπάται ο Δήμος;;;

Κάθε λοιπόν ερμηνεία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου είναι υποκειμενική και αυθαίρετη, όπως αυθαίρετη είναι η άρνηση του προέδρου στην πρόταση μας να ψηφίσουν οι παριστάμενοι πρόεδροι των δημοτικών ή τοπικών κοινοτήτων.

Η διάσπαση του Δήμου αποτελεί κορυφαίο θέμα και υπόθεση κάθε πολίτη και αφορά και τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων.

Μετά τα παραπάνω η παράταξη μας θα προβεί σε όλες τις επιβεβλημένες ενέργειες τόσο προς την αποκεντρωμένη όσο και κυρίως προς το Υπουργείο Εσωτερικών για να μην περάσει η πραξικοπηματική παρερμηνεία της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου από τον πρόεδρο κ Αλυσανδρατο.

Από το Γραφείο

Τύπου

  •  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΙΟΣ

Η πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σχετικά με το χωροταξικό του Δήμου Κεφαλονιάς, ανέδειξε το βαθύ έλλειμμα δημοκρατίας που χαρακτηρίζει τη λειτουργία του.

Ευθύνη του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου είναι, μέσα από τις διαδικασίες και τις αποφάσεις που λαμβάνονται, να αποτυπώνεται η πραγματική βούληση της πλειοψηφίας των συμβούλων και όχι να καταστρατηγείται κάθε δημοκρατική διαδικασία προκειμένου να μεθοδευτεί το αποτέλεσμα που εξυπηρετεί.

Διότι αυτό ακριβώς παρακολουθήσαμε στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Τη διάσπαση της λαϊκής απαίτησης για τη διάσπαση του Δήμου σε επιμέρους προτάσεις, ώστε αυτές να καταστούν ανίσχυρες. Με αυτή τη μεθόδευση δόθηκε παράλληλα η ευκαιρία σε κάποιους να ψηφίσουν «υπέρ» της διάσπασης με ασφάλεια, για τους δικούς τους λόγους ο καθένας.

Ας μην ψάχνουμε λοιπόν ποιο είναι το απο-τέλεσμα της συνεδρίασης, υπέρ της διάσπασης ή όχι. Το αποτέλεσμα της συνεδρίασης είναι η επιβεβαίωση πως αυτή η διοίκηση δεν μπορεί να διαχειριστεί δημοκρατικά το δημοτικό συμβούλιο, ούτε σήμερα που κατέχει την πλειοψηφία σε αυτό, πόσο μάλλον ένα συμβούλιο που θα προκύψει με απλή αναλογική και θα απαιτεί εξ’ ορισμού δημοκρατικές διαδικασίες, συνεργασία και συναίνεση.

Αλέξανδρος Παντελειός

Μέλος της Κίνησης Πολιτών «Κεφαλονιά, νησί για όλους»

  •  Ν.Ε. ΚΙ.ΝΑΛ.

Αυτό το χρονικό διάστημα στο τόπο μας, έχει ανοίξει ένας πλατύς κι δημόσιος διάλογος σχετικά με το νέο χωροταξικού σχέδιο που θα πρέπει να διαδεχθεί τον ενιαίο δήμο Κεφαλονιάς. Επί του θέματος αυτού θα θέλαμε να πούμε τα εξής:

Η τολμηρή προσπάθεια του «Καλλικράτη», βελτίωσε αισθητά την τοπική αυτοδιοίκηση και δημιούργησε παρόλα αυτά αποτελεσματικούς δήμους με οικονομική αυτάρκεια και δυνατότητα άντλησης ιδίων πόρων. Η. Πολιτεία όμως, ύστερα από την εφαρμογή του σχεδίου δεν στήριξε ουσιαστικά τους νέους Ο.Τ.Α με πολιτικές προγραμματικής και οργανωτικής αναβάθμισης καθώς και με επαρκή χρηματοδότηση, μη αξιοποιώντας έτσι τις νέες δυνατότητες που μας προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, για την παροχή ποιοτικά αναβαθμισμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Όμως η εφαρμογή του σχεδίου παρουσίασε και καταφανείς αδικίες όσο αφορά την χωροταξικότητα των νέων δήμων. Δεν είναι δυνατόν σε μεγάλους νησιωτικούς νομούς όπως το νησί μας, να υφίσταται ένας και μόνο Δήμος. Η Τ.Ε.Δ.Κ. Κεφαλονιάς Ιθάκης τότε, όταν άνοιξε ο δημόσιος διάλογος για τον «Καλλικράτη» και την χωροταξικότητα των νέων δήμων, υπερασπίστηκε την ύπαρξη περισσότερων του ενός δήμου στην Κεφαλονιά. Δυστυχώς αυτό δεν συνέβη.

Το δυστύχημα βέβαια πέραν αυτού του γεγονότος ήταν για τον τόπο μας ότι με την εφαρμογή του σχεδίου εκλέχθηκε μια δημοτική αρχή ανίκανη να μπορέσει να διαχειριστεί τις νέες αδυναμίες που προέκυψαν και να δώσει λύσεις.

Εντύπωση παράλληλα μας δημιουργεί το γεγονός ότι ο κ.Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο νησί μας, υπερασπίστηκε την ύπαρξη του ενός και ενιαίου δήμου. Θα θέλαμε να πιστεύαμε ότι τα στελέχη και οι οπαδοί του στο τόπο μας δεν συμμερίζονται αυτή την άποψη και θα ταχθούν υπέρ της διάσπασης του δήμου, κάτι που κατα γενική ομολογία επιθυμεί και η μεγάλη πλειοψηφία του λαού της Κεφαλονιάς. Τασσόμαστε υπέρ της δημιουργίας τεσσάρων δήμων.

Ν.Ε. ΚΙ.ΝΑΛ. ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΙΘΑΚΗΣ

  •  ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΣΑΜΗΣ

Η Κίνηση Πολιτών Επαρχίας Σάμης χαιρετίζουμε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που με πλειοψηφία 20 υπέρ 16 κατά αποδέχθηκε την αναγκαιότητα διαίρεσης του δήμου και επίσης την δημιουργία δήμου στα όρια της επαρχίας Σάμης όπως ο λαός το απαίτησε μέσα από τις λαϊκές συνελεύσεις και τα τοπικά συμβούλια της περιοχής.

Καταγγέλλουμε παράλληλα τους τακτικισμούς της δημοτικής αρχής και την προσπάθεια υπονόμευσης της διαδικασίας όπως φάνηκε από την εισηγητική της πρόταση με τις πολλαπλές θέσεις στα πλαίσια μιας ιδιόμορφης δημοκρατίας που ισχύει περιοδικά.

Παρόλο που το αποτέλεσμα αυτό, όπως τονίσαμε και με την εκεί παρέμβασή μας, δεν απεικονίζει την πραγματική βούληση του Κεφαλλονίτικου λαού όπως περίτρανα αποδείχθηκε κατά τη διαδικασία, (εκτιμούμε αυτή πολύ κοντά στο 100%) ωστόσο πρόκειται περί ιστορικής ανατροπής όπου τον καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε ο λαός με την ισχυρή παρουσία του και την αποφασιστικότητα που επέδειξε όπου χρειάστηκε.

Η εντυπωσιακή ομοφωνία του λαού της επαρχίας Σάμης έδωσε την αποστομωτική απάντηση στις ανέντιμες και αναπόδεικτες ευθείες τοποθετήσεις της πρόχειρης στο σύνολό της εισήγησης της πλειοψηφίας και μεμονωμένων συμβούλων.

Σύμφωνα με αυτούς οι λαϊκές συνελεύσεις των κατοίκων της επαρχίας Σάμης όπου το οργανωτικό τους μέρος είχε η Κίνηση Πολιτών, ήταν προϊόν προσωπικών σκοπιμοτήτων και επιδιώξεων καθώς και κομματικής εκμετάλλευσης.

Καταγγέλλουμε αυτές τις προβοκατόρικες τακτικές που δυστυχώς βρίσκουν στέγη στο δημοτικό συμβούλιο και που σκοπό έχουν να ακυρώσουν τη γνήσια λαϊκή βούληση.

Στόχος τους είναι το λαϊκό συμφέρον,  εξυπηρετώντας απροκάλυπτα ιδιωτικά συμφέροντα που είναι κόντρα στην ποιότητα ζωής και στο βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της Κεφαλονιάς.

Ο λαός έδειξε ότι έχει πάρει τις αποφάσεις του και επίσης ότι ξέρει να δίνει τις απαντήσεις του όταν και όπου πρέπει.

Η Κίνηση Πολιτών Επαρχίας Σάμης μαζί με τους κατοίκους συνεχίζουμε τον αγώνα για την υλοποίηση της απόφασης τούτη τη χρονική στιγμή πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές καθώς πιστεύουμε ότι θα καθυστερήσει και θα αποτελειώσει την περιοχή η συνέχιση αυτής της αποτυχημένης και ληγμένης συνταγής.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΣΑΜΗΣ