Χειροτονήθηκε ο νέος Δεσπότης Kεφαλονιάς Δημήτριος, στον I. Nαό Aγίου Διονυσίου Aεροπαγίτου

Με κάθε μεγαλοπρέπεια τελέστηκε το περασμένο Σάββατο στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αεροπαγίτου στην Αθήνα η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου, μετά την εκλογή του από την Ιερά Σύνοδο.

O νέος Μητροπολίτης δεν έκρυψε τη συγκινησή του, ενώ ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για την εμπιστοσύνη του, τους εκατοντάδες πιστούς και τους ιερείς που κατέκλυσαν το Ναό για να τον τιμήσουν.

«O,τι πέτυχα στη διακονίας μπυ οφείλεται στον μακαριστό γέροντα Ιάκωβο Τσαλίκη. Ευχαριστώ τους σεβαστούς γονείς μου, αλλά και τους αδερφούς για όσα έπραξαν για μένα», είπε ο μητροπολίτης Κεφαλληνίας Δημήτριος απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, που προεξήρχε της θείας λειτουργίας, στους συλλειτουργούντες μητροπολίτες, στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, που παραβρέθηκε στην τελετή χειροτονίας, και στους εκπροσώπους φορέων της Κεφαλονιάς.

kefallinias-15«Επιλέγεσαι να ποιμάνεις μια ιστορική μητρόπολη, σε μια δύσκολη εποχή για την πατρίδα μας, που κινδυνεύει. Oι αξίες χάνονται, η Ιστορία παραγράφεται, έρχονται δυσκολίες από διάφορα μέρη και θα έρθουν μέρη και θα έρθουν ακόμα περισσότερες. Πρέπει να βρούμε κουράγιο»,  ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο στη Θεία Λειτουργία συλλειτούργησαν ο Σεβ. Μητροπολιτης, Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος, Ηλείας κ. Γερμανός, Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, Ναύπακτος κ. Ιερόθεος, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας, Κερκύρας κ. Νεκτάριος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Κηφισίας κ. Κύριλλος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Θηβών κ. Γεώργιος, Λαγκαδά κ. Ιωάννης, Κίτρους κ. Γεώργίος, Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Νικαίας κ. Αλέξιος, Άρτης κ. Ιγνάτιος, Σάμου κ. Ευσέβιος, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Ύδρας κ. Εφραίμ, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος Γλυφάδας κ. Παύλος, Σισανίου κ. Παύλος, Λευκάδος κ. Θεόφιλος, Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος και των Θεοφ. Επισκόπων Μεθώνης κ. Κλήμεντος και Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.

Από την Κεφαλονιά παρέστησαν έδωσαν η βουλευτής του Νομού μας Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος με τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξής του Διονύση Αραβαντινό, ο πρ. υπουργός κ. Πέτρος Αλιβιζάτος, η πρ. δήμαρχος Κατερίνα Κουταλά, ο πρόεδρος της ΕΠΣΚΙ κ. Βαγγέλης Μαζαράκης , ο κ.κ. Βαγγέλης και ο Στέλιος Σπαθής, αλλά και ιερείς από όλο το νησί μας. Την Δημοτική Αρχή εκπροσώπησε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Γιώργος Τζωρτζάτος.


Χειροτονητήριος Λόγος Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου


O νέος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος στον χειροτονητήριο λόγο του μεταξύ άλλων ευχαρίστησε όλους τους ευεργέτες του τονίζοντας: «Ότι πέτυχα στην Ιερατική ζωή και διακονία μου οφείλεται στον μακαριστό Γέροντα Ιάκωβο Τσαλίκη. Τους σεβαστούς γονείς μου για όσα με εδίδαξαν kefallinias-37αλλά και τους αδερφούς για όσα για εμένα έπραξαν».

«Τους καθηγητές στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς αλλά και Θεσσαλονίκης ευχαριστώ για την μέχρι σήμερα αγαστή συνεργασία αλλά και στους φοιτητές και ήδη πτυχιούχους μας», συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης κ. Δημήτριος.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απευθυνόμενος προς τον Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημήτριο τόνισε: «Δεν πέρασε πολύς καιρός που σε αυτό εδώ τον χώρο εορτάσαμε πανηγυρικά την εκλογή του μακαριστού Μητροπολίτη Γερασίμου για την Μητρόπολη Κεφαλληνίας. O Θεός όμως που αλλιώ κρίνει και ορίζει τα πράγματα δεν θέλησε ο άριστος αυτός κληρικός να προσφέρει τις υπηρεσίες του και έτσι έφυγε από τον κόσμο λίγες ημέρες πριν από την ενθρόνισή του. Σήμερα λοιπόν στον ίδιο χώρο ε’ιμαστε όλοι χαρούμενοι και οι Αρχιερείς και ο λαός γιατί ο δρόμος αυτός θα σου δώσει την δυνατότητα τα τάλαντα που σου έδωσε ο Θεός να τα αυξήσεις».

«Αυτή την ώρα θα ήθελα σαν πατέρας σου πνευματικός ότι η Oρθόδοξη Εκκλησία μας δεν έχει παγυδευτεί σε μια ιδέα να περιοριστεί μόνο στο στενό αγιαστικό της έργο. Βέβαια το αγιαστικό της έργο είναι το Α και το Ω, αλλά δεν εγκλωβίζεται μόνο σε αυτό διότι είναι εντολή του Κυρίου μας. Το έργο αυτό επεκτείνεται στην εξυπηρέτηση όλων των αναγκών του ανθρώπου. Να υπηρετήσουμε τον άνθρωπο αγιαστικά πρώτα τον άνθρωπο αλλά και σε όλες τις πτυχές του», συμπλήρωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Στην συνέχεια ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε: «Επιλέγεσαι να ποιμάνεις μια ιστορική Μητρόπολη σε μια δύσκολη εποχή για την πατρίδα μας και για όλο τον κόσμο. Σε όλα αυτά καλείσαι να έρθεις βοηθός σε συνεργασία με όσους το θελήσουν. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές περιττεύει να κοιτάει ο καθένας τον εαυτό ή την ομάδα του, είναι ανάγκη να ανοίξουμε τα χέρια μας προς πάσα κατεύθυνση και να συνεργαστούμε. Και εμείς σαν Εκκλησία με τον πρώτο παράγοντα την Πολιτεία να δούμε που μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και όλοι μαζί να προχωρήσουμε και να παλέψουμε για αυτό τον κόσμο».

«Βλέπουμε γύρω μας οτι η πατριδα μας κινδυνεύει, η αξίες χάνονται, η Ιστορία παραγράφεται, δυσκολίες έρχονται από διάφορα μέρη, πιεσεις θα ερθουν ακομα περισσότερες, πρέπει να βρούμε κουράγιο», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.

Κλείνοντας ο κ. Ιερώνυμος υπογράμμισε: «Κι επειδή υπάρχουν μερικοί πικρασμοί που με το δικό τους τρόπο θα έχουν μερικές επιφυλαξεις το μήνυμα μου είναι προς ολους «γεύσασθε και ίδετε», δοκιμάστε τον Δημήτριο και θα δείτε ότι αγαθός, ιλαρός και έτοιμος να δωθεί προς όλους για την εργασία και την αποστολή της Εκκλησίας».

kefallinias-3 kefallinias-36


Επίσημο γεύμα γα το νέο Μητροπολίτη στο Electra Palace


Μετά τη χειροτονια του νέου Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου δόθηκε επίσημο γεύμα προς τιμή του στο Ξενοδοχείο Εlectra Palace στην Πλάκα.

Στο γεύμα παραβρέθηκαν, συγγενείς και φίλοι του νέου Μητροπολίτη, από τα Ιωάννινα και την Λευκάδα, σπουδαστές της Θεολογικής Σχολής Βελλά, στην οποία ήταν ο διευθυντής της, η βουλευτής του Νομού μας Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο βουλευτής Ιωαννίνων κ. Κώστας Τασούλας, ο επικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος, και ο σύμβουλος της παράταξής του κ. Διονύσης Αραβαντινός, ο πρ. υπουργός Πέτρος Αλιβιζάτος και πολλοί ιερείς. Από πλευρά της δημοτικής Αρχής, στο γεύμα το παρών έδωσε όπως ήταν φυσικό, μόνο ο πρόεδρος του λιμενικού ταμείου Γιώργος Τζωρτζάτος.

Τον νέο μητροπολίτη, χαιρέτησε ο μέχρι πρότινος τοποτηρητής της Ι.Μ. Κεφαλληνίας Μητροπολίτης Ηλίας κ. Γερμανός, ο οποίος ως δώρο του χάρισε ένα εγκόλπιο.

O νέος Μητροπολίτης κ. Δημήτριος, εις ένδειξη αγάπης σε όσους τον τίμησαν με την παρουσία τους, πέρασε από όλα τα τραπέζια χαιρέτησε και μίλησε με όλους τους καλεσμένους και μοίρασε αναμνηστικά δώρα.

 

  a2 a1