Χειροτονία του Κεφαλονίτη διακόνου Σωτηρίου Μιχαλάτου στη Νέα Υόρκη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε κλίμα συγκίνησης, βαθιάς κατάνυξης, ευσέβειας και ευγνωμοσύνης ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος χειροτόνησε το πρωί του Σαββάτου 26 Σεπτεμβρίου, σε πρεσβύτερο τον Σωτήριο Μιχαλάτο, έναν από τους πιο αγαπητούς Διακόνους, που πέρασαν από τον Καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας, τα τελευταία χρόνια.

Τηρουμένων δε των αναλογιών με την προ Κορωνοιού εποχή, η παρουσία του κόσμου στην θεία λειτουργία, θύμιζε Κυριακή.

Τρεις Αρχιμανδρίτες, ανάμεσά τους ο π. Γεδεών και ο π. Χρυσόστομος, ο προϊστάμενος του Καθεδρικού π. Ιωάννης Βλάχος, ο π. Ηλίας Βίλης και τρείς διάκονοι, συμμετείχαν στην Θεία λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, κάλεσε την νέα πρεσβυτέρα Κατερίνα να προσέλθει στο πλευρό του νεοχειροτονηθέντος πατρός Σωτηρίου. Φωτογραφία: ΕΤΑ / PRESS

Θα χρειαζόταν σελίδες ολόκληρες για να καταγράψουμε λέξη προς λέξη, την εμπνευσμένη ομιλία του νέου ιερέα, ο οποίος πολύ ταπεινά, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει μεταξύ άλλων και τον πρώην Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, που όπως κατέθεσε, ήταν μεταξύ όσων τον στήριξαν και τον καθοδήγησαν στην πορεία του προς την ιεροσύνη, τόσο κατά την φοίτησή του στην Θεολογική Σχολή της Βοστώνης όσο και μετά την αποφοίτηση του.

Ο π. Σωτήριος ευχαρίστησε τους γονείς του, που παρακολουθούσαν συγκινημένοι την χειροτονία, όσο και την σύζυγό του, την πρεσβύτερα Κατερίνα, που μάλιστα περιμένει τώρα το πρώτο τους παιδί.

Λίγο πιο πέρα βρισκόταν και η θεία του η κ. Πόπη Μιχαλάτου, δραστήριο μέλος του συλλόγου «Κέφαλος» και της Ελληνικής Χορωδίας του Λονγκ Άιλαντ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος παρουσιάζει το νέο ιερέα Σωτήριο και αναφωνεί το “Αξιος”. Φωτογραφία: ΕΤΑ / PRESS

Γεμάτος συγκίνηση ο νέος ιερέας Σωτήριος ξεδίπλωσε την ψυχή του και μίλησε για το κάλεσμα στην ιεροσύνη, ενώ  αναφέρθηκε και σε όσους τον βοήθησαν να φτάσει στην απόφαση του να υπηρετήσει την Εκκλησία. Μεταξύ αυτών που τον παρακίνησαν να ακολουθήσει την ιεροσύνη ήταν και ο νύν αρχιδιάκονος της Αρχιεπισκοπής Διονύσιος.

Όταν έφτασε στο κομμάτι των ευχαριστιών, αναφέρθηκε στα ονόματα του Επισκόπου Φασιανής  κ. Αντωνίου, του Επισκόπου Μηδείας κ. Αποστόλου και του π. Ηλία Βίλη, ο οποίος και διακονεί μεταξύ άλλων καθηκόντων, στην κατασκήνωση της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας, στο Κονέκτικατ, όπου ο νέος ιερέας γνωρίστηκε με την πρεσβύτερα Κατερίνα, υπηρετώντας και οι δυο στην Κατασκήνωση, ως εθελοντές ομαδάρχες.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος τόνισε μετά την Θεία Λειτουργία ότι ο νέος πρεσβύτερος ανήκει στην επόμενη γενιά των κληρικών που θα υπηρετούν στον Καθεδρικό και στην Εκκλησία της Αμερικής και στην Ορθοδοξία, για την επόμενη εκατονταετία. Είναι, πρόσθεσε ένα δείγμα της νέας γενιάς κληρικών. Μάλιστα ο κ. Ελπιδοφόρος κάλεσε στον Σολέα και τα παιδιά που υπηρέτησαν στο ιερό κατά την Θεία Λειτουργία και τους ευχαρίστησε, τονίζοντας ότι και αυτά αποτελούν τμήμα της επόμενης γενιάς του Καθεδρικού.

O μέχρι χθες διάκονος Σωτήριος χειροτονήθηκε εις πρεσβύτερο το Σάββατο το πρωί, στον καθεδρικό. Δίπλα του ο Αρχιδιάκονος Διονύσιος, εξάδελφος του. Φωτογραφία: ΕΤΑ / PRESS
Η οικογένεια του νέου ιερέα Σωτήριου Μιχαλάτου παρακολουθεί με συγκίνηση την θεία λειτουργία. Φωτογραφία: ΕΤΑ / PRESS                                                                                                                                                                                                                                               (Του Φώτη Παπαγερμανού-anamniseis.net)