Χρειάζονται μέτρα προστασίας

Ορέστης Καππάτος

Θα ήθελα όλοι, να διαβάσουμε την ανάρτηση της κ. Δώρας Μαρκάτου. Γιατί μετά την Ατρο, ακολούθησαν τα Κηπούρια και η άστοχη ανακατασκευή τους και τώρα η φωτιά στα Χαυδάτα… Κάποιοι στο νησί πρεπει να ευαισθητοποιηθούν. Υπήρχε και το Λαογραφικό και το εκκλησιαστικό Μουσείο για να σωθούν οι θησαυροί….

  • ΤΥΠΑΛΔΑΤΑ ΠΑΛΙΚΗΣ (συνοικισμός Χαυδάτων), Ι.Ν. Υπεραγίας Θεοτόκου: Από τις τρεις σήμερα τα ξημερώματα μετράμε αποκαΐδια.

Ο ιστορικός ναός με τους πολύτιμους θησαυρούς του έγινε στάκτη. Και δεν κάηκαν μόνο οι θησαυροί των Τυπαλδάτων αλλά και όλα τα πολύτιμα αντικείμενα των Αγίων Αποστόλων Χαυδάτων, που επισκευάζεται μετά τις βλάβες που υπέστη κατά τους σεισμούς 2014 και είχαν μεταφερθεί όλα εκεί.

Δώρα Μαρκάτου

Ίσως από βραχυκύκλωμα, λένε. Δεν έχει καμιά απολύτως σημασία η αιτία της πυρκαγιάς τώρα, το αποτέλεσμα μετράει και η απρονοησία ΟΛΩΝ να μην λαμβάνονται μέτρα προστασίας.

Πριν από κάμποσα χρόνια, με αφορμή την απώλεια θησαυρών από το ιστορικό μοναστήρι της Άτρου (13ος αι.), είχα γράψει και επισημάνει δημόσια ότι δεν πρέπει να μένουν θησαυροί σε αφύλακτους και απομονωμένους χώρους και θεωρήθηκα γραφική ή για κάποιους και …άπιστη!!!

Δεν είναι καιρός για λόγια αλλά για έργα. Και αφού κάποιοι κρίνουν, ότι τα αντικείμενα λατρείας και όταν ακόμη έχουν εκπληρώσει τον προορισμό τους πρέπει ν α μένουν εκεί που ανήκουν, ας φροντίσουν να λάβουν μέτρα προστασίας.

Είναι καιρός ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΤΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΤΕΤΟΙΑ ΜΕΤΡΑ (θωράκιση ανοιγμάτων, συναγερμός, ανιχνευτές πυρός…) τουλάχιστον για όσους ναούς και όσα μοναστήρια κρύβουν θησαυρούς, οι οποίοι μάλιστα έχουν κηρυχθεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία..

(Από το FB του Ορέστη Καππάτου)