«Χρειαζόμαστε αποδείξεις για κάθε euro που πληρώνουμε…»

Από τον κ. Παναγή Μοσχόπουλο από τα Χαβριάτα, καθηγητή Μαθηματικών του University of Texas at El Paso στο Τέξας, λάβαμε την παρακάτω καταγγελία:

Αγαπητέ Ημερήσιε,

Νομίζω πως το Τελωνείο Αργοστολίου θα πρέπει να δουλεύει με περισσότερη διαφάνεια σχετικά με αυτοκίνητα εξωτερικού που σφραγίζονται και αποσφραγίζονται από ομογενείς όπως εγώ.

Για χρόνια πληρώνω 30 euro για κάθε σφράγιση του αυτοκινήτου μου χωρίς απόδειξη.

Χτές εκλεισα το αυτοκίνητο με το Τελωνείο. Μου ζητήθηκαν 70 euro, και στην ερώτησή μου »για ποιό λόγο» μου είπαν 20 για τα διαδικαστικά και 50 για τη σφράγιση. Επειτα από ένα λεπτό λέω εντάξει, δώστε μου απόδειξη. Η απάντηση από τον υπάλληλο ήταν ότι για τα 20 μπορώ να πάρω απόδειξη αν περιμένω, για τα άλλα όταν πάει ο υπάλληλος για να το σφραγίσει.

Το ίδιο είχε γίνει και πέρυσι, σχεδόν. Τότε μου είπαν να αφήσω 30 euro σε ένα φάκελο μέσα στο αυτοκίνητο, όπως και έκανα. Ατυχώς δεν βρήκα ποτέ απόδειξη.

Φέτος τα 30 έγιναν 50 (περίπου 66% αυξημένα). Πάλι χωρίς απόδειξη.

Το Τελωνείο καλλιεργεί μια κουλτούρα που μου θυμίζει την «επιβλητική ανωτερότητα και εξουσία» του Δημοσίου που πάντα γνώριζα στην Ελλάδα. (Επιπρόσθετα, τα 30 ή 35 euro, δεν θυμάμαι, τα είχα προπληρώσει τον Ιούνιο, και τότε πλήρωσα μετρητά που δεν αντιστοιχούσαν σε παραστατικά!).

Το Τελωνείο, τουλάχιστον για μερικούς από μας του εξωτερικού, πρέπει να αλλάξει τον τρόπο που δουλεύει.

Πολλοί από μάς δεν χρειάζονται να μας συμπληρώνουν φόρμες και να πληρώνουμε γι’ αυτό, ούτε να μας αγοράζουν ασφάλεια. Και χρειαζόμαστε αποδείξεις για κάθε ευρώ που πληρώνουμε.

Προσωπικά λυπάμαι για τη γενική εικόνα σχετικά με τις αποδείξεις που αποκομίζω και φέτος. Αναγνωρίζω βεβαίως τη δυσκολία στον ιδιωτικό τομέα, μια και αυτό είναι θέμα ευρύτερο απο συνείδηση, κουλτούρα και ενημέρωση. Μα στο Δημόσιο, είναι πιο εύκολο να διορθωθούν κάποια σχετικά απλά πράγματα.

Και το Τελωνείο είναι Δημόσιο.

Σχετικά με το παραπάνω περιστατικό έχω ήδη στείλει Καταγγελία στο ΣΔΟΕ.

 Ευχαριστώ,

Παναγής Μοσχόπουλος

Χαβριάτα-Κεφαλονιάς

Panagis Moschopoulos, Ph.D.

Professor

Dept. of Mathematical Sciences

University of Texas at El Paso