Χρόνια πολλά Συγχωριανοί, Γεωργία και Γιώργο!

Παύλος Παπαδάτος

Τα Δαυγάτα είναι ένα από τα 260 χωριά της Κεφαλλονιάς. Κάποτε όταν ήμουν μαθητής δημοτικού σχολείου το χωριό είχε πρόεδρο κοινότητας, δάσκαλο και Παππά. Σήμερα δεν έχει τίποτε από αυτά. Στις αρχές του 20ου αιώνα το χωριό είχε 700 κατοίκους, σήμερα αμφιβάλλω αν έχει 60.

Το χωριό μου ιδρύθηκε πριν 450 περίπου χρόνια. Ο πολιούχος του Χωριού μου είναι ο Άγιος Γεώργιος η εκκλησία του οποίου κτίστηκε το 1861 και αγιογραφήθηκε από τον μοναδικό Δημήτριο Ματσούκη. Και μόνο για αυτό αξίζει να επισκεφτείτε το χωριό μου.

Το χωριό μου είναι το χωριό του Δημητρίου Δαυή του ριζοσπάστη που πρωταγωνίστησε για την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα. Στην είσοδο του χωριού μου θα δείτε μία επιτύμβιο πλάκα με τα ονόματα των 28 συγχωριανών μου που έπεσαν νεκροί στο έπος του 1919. Δυστυχώς άλλοι 13 αθώοι φονεύθηκαν στα έκτροπα του εμφυλίου. Το χωριό μου έχει και επίνειο! Τον γιαλό, έτσι τον λέγαμε εμείς. Άγιος Κωνσταντίνο λέγεται σήμερα. Εκεί μικρός πήγαινα για ψάρεμα. Εκεί έκτισα και το σπίτι μου.

Χρόνια πολλά ξανά σε όλους εσάς που σήμερα γιορτάζετε.

(Το καμπαναριό που βλέπετε της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, έκτισε εκ θεμελίων πριν 5-6 χρόνια η αδελφή μου η Δέσποινα)

(Pavlos Papadatos F/B)

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΙΚΟΝΑ