Χρ. Λαμπρίδης, γενικός γραμματέας Λιμένων: Θετικές εξελίξεις για τη γραμμή της Σάμης

Oλοκληρώθηκαν το περασμένο Σάββατο οι εργασίες του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Ιονίων Νήσων που πραγματοποιήθηκε Παρασκευή και Σάββατο στο Αργοστόλι.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις σκέψεις τους για το δυτικό νησιωτικό σύμπλεγμα της χώρας και να παρουσιάσουν τα προβλήματα που δεν επιτρέπουν στην περιοχή να απολαμβάνει ακόμα περισσότερα οφέλη με θεματικά πλαίσια την «Τουριστική Ανάπτυξη» και τις «Μεταφορές και Συγκοινωνίες».

Tο Συνέδριο έβγαλε και μια χαρμόσυνη είδηση, καθώς ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης έκανε γνωστό πως την τρέχουσα βδομάδα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις, για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Πάτρας με την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Μία εξέλιξη που θα ανακουφίσει εκατοντάδες ταξιδιώτες, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν μέχρι πρότινος καθημερινά τη γραμμή.

Ο κ. Λαμπρίδης αναφέρθηκε στο γενικό σχέδιο της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των λιμένων της χώρας, αλλά και των παραλιακών μετώπων.

«Άμεσος στόχος είναι η αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων των λιμανιών του Ιονίου για να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες του yachting, το οποίο τους καλοκαιρινούς μήνες ανθεί και αναπτύσσεται ραγδαία στην περιοχή» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας.

Ξενογιαννακοπούλου: Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στο συνέδριο των Ιονίων Νήσων η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αναδεικνύοντας τη σημαντικότητα πραγματοποίησης συνεδρίων για να τίθενται σε δημόσια διαβούλευση και συζήτηση ζητήματα που αφορούν τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας της στην ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Δημόσια Διοίκηση, η οποία έχει στοχοποιηθεί τα τελευταία χρόνια.

«Για να αλλάξει αυτό, χρειάζεται να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες που προσφέρει το Κράτος στους πολίτες. Το επόμενο διάστημα θα καλυφθούν 125 κενές θέσεις και στο άμεσο μέλλον υπάρχει σχεδιασμός για ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών ώστε οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών, όπως στα νησιά, να μπορούν να εξυπηρετούνται χωρίς ταλαιπωρία ακόμα και από το σπίτι τους».

Στοιχεία τουρισμού

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι εισηγήσεις Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Νησιωτικής Πολιτικής Σπύρου Γαλιατσάτου, του Προέδρου Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Γεράσιμου Τιμοθεάτου και του Επίκουρου καθηγητή στο τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Αγησιλάου Κονιδάρη, οι οποίοι παρουσίασαν στοιχεία σχετικά με τον τουρισμό.

Κατά τις ομιλίες τους, έγινε λόγος για «χρυσή εποχή» από το 2010 και έπειτα για τα δύο νησιά του Ιονίου καθώς οι διεθνείς αφίξεις έχουν αυξηθεί από 149.000 το 2010 σε 325.000. Παράλληλα όμως, εκφράστηκε η άποψη πως οι προοπτικές ακόμη μεγαλύτερης αύξησης είναι υπαρκτές αν αντιμετωπιστούν οι «βραχνάδες» των νησιών όπως το κυκλοφοριακό, οι μεταφορές, το πόσιμο νερό αλλά και η επεξεργασία λυμάτων, καθώς αυτά τα προβλήματα «σκιάζουν» την θετική εικόνα που αποκομίζουν οι τουρίστες από την περιοχή με αποτέλεσμα να λειτουργούν αποτρεπτικά στην διάδοση του καλού ονόματος των νησιών.

Στανίτσας (Δήμαρχος Ιθάκης): Αναγκαία η σύνδεση με την Πάτρα

Στην αναβάθμιση του λιμανιού της Ιθάκης στο Βαθύ στάθηκε ο δήμαρχος Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας από το βήμα του Συνεδρίου.

Οι εργασίες που αναμένονται να πραγματοποιηθούν στο άμεσο μέλλον θα συμβάλουν και στην μαζική υποδοχή τουριστών με τα πλοία της γραμμής ή τα κρουαζιερόπλοια, αλλά και στην δυνατότητα φιλοξενίας περισσότερων σκαφών πολυτελείας.

Ο δήμαρχος δεν ξέχασε να αναφερθεί στην σημασία της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Ιθάκης με την Πάτρα, όπως και στην προβληματική σύνδεση της Ιθάκης με το αεροδρόμιο του νομού, στο Αργοστόλι. Ενώ, κλείνοντας αναφέρθηκε στις σχεδόν ανύπαρκτες, όπως τις χαρακτήρισε, εσωτερικές μεταφορές του νησιού.

Ο γ.γ. Λιμένων Χρήστος Λαμπρίδης
Φωτό από το Συνέδριο

Ευστράτιος Απέργης: Ερχονται πολλές προσκλήσεις τα επόμενα χρόνια


Πολλές προκλήσεις αναμένει τα επόμενα χρόνια ο εκπρόσωπος της Levante Ferries Ευστράτιος Απέργης, με τις ναυτοπλοϊκές εταιρίες να χρειαστεί να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα σχετικά με το περιβάλλον και τη ψηφιακή μετάβαση.

«Οι συγκοινωνίες κάθε τύπου πρέπει να λειτουργούν συντονισμένα, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται όλοι οι επιβάτες» δήλωσε ο κ. Απέργης και συνέχισε δίνοντας βάση στη σημασία του έγκαιρου προγραμματισμού δρομολογίων ώστε οι επιβάτες να μπορούν να οργανώσουν ένα ταξίδι ακόμα και για μήνες μετά.

Στη συνέχεια της εισήγησης του, ο κ. Απέργης στάθηκε στην ανάγκη εργασιών βελτίωσης των λιμανιών για να αποφεύγονται καθυστερήσεις.

Ο κ. Απέργης μίλησε και για τη σημασία της εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, το οποίο έχει εντάξει στις υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρία και διευκολύνει τους κατοίκους των νησιών αλλά και τους τουρίστες.

Κλείνοντας, ο εκπρόσωπος της εταιρίας μίλησε και για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Κεφαλονιάς. «Περιμένουμε τις εξελίξεις την επόμενη βδομάδα για να γίνουμε αρωγοί στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Απέργης.

Στρ. Απέργης