Ψαράδες και δύτες ενώνουν τις δυνάμεις τους στην Ιθάκη

Με αφορμή την Ημέρα της Γης (22 Απριλίου) ανακοινώνεται το μεγάλο εγχείρημα θαλάσσιας προστασίας στην Ιθάκη που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

To 2021 έγινε γνωστό στην Ιθάκη ως η χρονιά του μεγάλου καθαρισμού! Οι οργανώσεις που συνέβαλαν στην απομάκρυνση 76 τόνων θαλάσσιων απορριμμάτων από τις θάλασσες και τις παραλίες πέρυσι, επιστρέφουν ώστε να βοηθήσουν ακόμα περισσότερο την κοινωνία και το περιβάλλον του νησιού.

Ξεκίνησαν ήδη τέλη Μαρτίου και μέχρι και 5 Ιουνίου, η Healthy Seas και η Εναλεία, μέσω του Mediterranean CleanUp project, ηγούνται το “Fishing for Litter” (“Ψαρεύοντας Απορρίμματα”). Στην πρώτη φάση, έχουν κινητοποιηθεί 2 ντόπιοι αλιείς προκειμένου να περιορίσουν την αλιευτική τους δραστηριότητα και αντ’ αυτού να συλλέγουν πλαστικά από δυσπρόσιτες ακτές, βοηθώντας την αναπαραγωγή των ψαριών.

Στα τέλη Μαΐου, εθελοντές τεχνικοί δύτες από την οργάνωση Ghost Diving, θα ταξιδέψουν στην Ιθάκη ώστε να απομακρύνουν δίχτυα φαντάσματα και άλλα θαλάσσια απορρίμματα από διάφορα σημεία του νησιού. Σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει επίσης και καθαρισμός του λιμανιού στο Βαθύ, με τη συμμετοχή των κατοίκων, δίνοντάς τους την ευκαιρία να παρατηρήσουν από κοντά τους εθελοντές εν ώρα δράσης!

Ένα μεγάλο μέρος των θαλάσσιων απορριμμάτων θα ανακυκλωθεί. Τα δίχτυα που θα ανακτηθούν, πρώτα θα καθαριστούν και θα μεταφερθούν σε σημείο συλλογής κοντά στην Αθήνα. Τα νάιλον δίχτυα θα ανακυκλωθούν από την Aquafil, μαζί με άλλα νάιλον απορρίμματα, σε νήμα ECONYL®, τη βάση για πολλά βιώσιμα προϊόντα όπως κάλτσες, μαγιό, ρούχα, αξεσουάρ και χαλιά. Η Hyundai Motor Europe παρέχει χρηματοδότηση για το έργο, το οποίο δε θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την πολύτιμη συνεργασία των συνεργαζόμενων φορέων: Ελληνική Ακτοφυλακή, Odyssey Outdoor Activities, Δήμο Ιθάκης. Το έργο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας καθώς και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.