Ψηφίσματα του Π.Σ. για βεβηλώσεις μνημείων και πρώτη κατοικία

Ο πρόεδρος του Περ. Συμβουλίου κ. Χρ. Μωραϊτης

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων,  στη 18η Συνεδρίαση, (Σάββατο 6 Οκτωβρίου), που έλαβε χώρα στην αίθουσα Αντιόχου Ευαγγελάτου στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου, καταδίκασε, ομόφωνα, την ενέργεια βεβήλωσης μνημείων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης στην Κεφαλονιά.

Tο πλήρες Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων:

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, καταδικάζει τη θρασύδειλη ενέργεια φασιστοειδών να βεβηλώσουν τα μνημεία των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης στα Βαλσαμάτα, τις Βινάριες, τα Χιονάτα και του Δ.Σ.Ε. στον Αίνο της Κεφαλονιάς στη θέση Άγιος Ελευθέριος.

Η καταστροφή των μνημείων των λαϊκών ηρώων από τους συνεργάτες των κατακτητών έχουν στόχο και το χθες και το σήμερα και κυρίως να χτυπήσουν και να τρομοκρατήσουν όσους αγωνίζονται ενάντια στο σημερινό άδικο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Ο λαός μας έχει εμπειρία χθες και σήμερα από τα τάγματα εφόδου και τις δολοφονικές συμμορίες που στηρίζουν ταυτόχρονα τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Εθνικιστικές κορώνες και ρατσιστικά εμετικά κηρύγματα σπέρνουν το μίσος και τον διχασμό ανάμεσα σε λαούς και εργαζόμενους, βάζουν στόχο λαϊκούς αγωνιστές και πρωτοπόρους αντιφασίστες.

Το Π.Σ. Ιονίων Νήσων απαιτεί την αποκατάσταση των μνημείων και καλεί το λαό των νησιών μας σε επαγρύπνηση για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών».

Επίσης, το Π.Σ. Ιονίων Νήσων  στη 18η Συνεδρίαση ψήφισε ομόφωνα να σταματήσουν οι διώξεις και να παρθούν άμεσα μέτρα υπεράσπισης της πρώτης κατοικίας και περιουσίας. Το κείμενο του ψηφίσματος:

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, έχει ασχοληθεί επανειλημμένα με το θέμα των πλειστηριασμών και με δύο ομόφωνες αποφάσεις του (27.11.2016 και 20.01.2018) , έχει ζητήσει τη θέσπιση μέτρων απόλυτης προστασίας (μεταξύ αυτών και του ακατάσχετου) της πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ, τη δημιουργία αυτοτελούς νομοθετικού πλαισίου για το θέμα, την ορθολογική διαχείριση συνολικά του ζητήματος των δανείων καθώς και του πλαισίου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ειδικότερα όταν αφορούν ανθρώπους με μικρά εισοδήματα, ανέργους, βαριά ασθενείς ή ανάπηρους και εν γένει για όσους μπορεί εύκολα να αποδειχθεί ότι έχουν πληγεί από την κρίση των τελευταίων χρόνων.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων έχει επίσης καταδικάσει τη χρήση μέτρων καταστολής και δίωξης σε βάρος όλων όσων κινητοποιούνται κατά των πλειστηριασμών.

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα, το ΠΣ καταδικάζει τις κλήσεις σε απολογία και τις σχεδιαζόμενες δίκες σε βάρος προσώπων που αγωνίζονται με συλλογικό τρόπο υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα των πολιτών στην κατοικία ενάντια στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Χαρακτηριστική περίπτωση η κλήση σε απολογία του Γραμματέα της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, που αποτελεί μείζον θέμα αντιδημοκρατικής και αυταρχικής συμπεριφοράς.

Ζητάμε: Να σταματήσουν οι διώξεις και να παρθούν άμεσα μέτρα για υπεράσπιση της πρώτης κατοικίας και περιουσίας, για το δικαίωμα της κάθε οικογένειας στα δημόσια αγαθά, στο ρεύμα και το νερό.