Όχι στην ΕΤΑΔ Α.Ε. η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη λέει το Εφορευτικό Συμβούλιο

Πέτρος Πετράτος

Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα, που αναφέρονται στην παραχώρηση του κτηρίου και του κηποθεάτρου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης – Μουσείου Ληξουρίου – Ιακωβατείου (στο εξής: Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη) στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.) με ΚΑΕΚ 250371320005 και έχουν προκαλέσει σοβαρή αναστάτωση στην τοπική μας κοινωνία, ενημερωτικά αναφέρουμε τα εξής:

  •  Συνεδρίασε εκτάκτως το Εφορευτικό Συμβούλιο (Ε.Σ.) της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, και με την παρουσία της Διευθύντριας κ. Θ. Ζαφειράτου, και συζήτησε το θέμα.
  •  Μετά από εισήγηση του προέδρου του Ε.Σ. και μετά από διεξοδική συζήτηση το Ε.Σ. ομόφωνα κατέληξε στη διατύπωση και αποστολή δύο επιστολών, προς τον υπουργό Παιδείας και τον υπουργό Οικονομικών αντίστοιχα, με τις οποίες ζητά να εξαιρεθεί το κτήριο και το κηποθέατρο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης από τις διαδικασίες του άρθρου 196 του Ν. 4389/2016, να ακυρωθεί δηλαδή  η ένταξή τους στον κατάλογο της ΕΤΑΔ  Α.Ε., δηλώνοντας την αντίδρασή του σε κάθε αντίθετη περίπτωση.
  •  Ως κύρια επιχειρήματα διατύπωσε τα εξής:

❶ Το κτήριο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης – διώροφο αρχοντικό, μοναδικό δείγμα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής των μέσων του 19ου αιώνα μέσα στην πόλη του Ληξουριού – έχει κηρυχτεί ως μνημείο-έργο τέχνης από το Υπουργείο Πολιτισμού (υπουργική απόφαση 24598/25-10-1968, ΦΕΚ 608/1968).

❷  Το κτήριο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης δε στεγάζει μόνο τη Βιβλιοθήκη (οι παλαιότερες εκδόσεις είναι του 16ου αιώνα) αλλά και Μουσείο με μικρή αλλά αξιόλογη αρχαιολογική συλλογή, εκκλησιαστικές εικόνες, χειρόγραφα ευαγγέλια, προσωπογραφίες των Νικ. Θεοτόκη, Α. Μουστοξύδη, Αδ. Κοραή κ.ά. καθώς και το Αρχείο των αδελφών Τυπάλδων Ιακωβάτων και το πολύτιμο Αρχείο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

❸ Το κηποθέατρο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης και γενικότερα ο περιβάλλων χώρος έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέος, επειδή συμβάλλει στην προβολή και ανάδειξη του κτηρίου, του οποίου αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα (υπουργική απόφαση ΔΙΛΑΠ/ Γ/64024/1476/29-9-1981, ΦΕΚ 732/4-12-1981).

❹ Με βάση πρόσφατη σχετική ανακοίνωση-διευκρίνιση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού “τα μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, η πολιτιστική κληρονομιά εν γένει δεν παραχωρούνται και δεν υπάγονται σε καθεστώς συναλλαγής”.

  •  Οι δύο επιστολές κοινοποιήθηκαν στη βουλευτή του Νομού κ. Α. Θεοπεφτάτου, στον περιφερειάρχη κ. Θ. Γαλιατσάτο, στον αντιπεριφερειάρχη κ. Π. Δρακουλόγκωνα, στο δήμαρχο κ. Α. Παρίση και στον αντιδήμαρχο Παλικής κ. Γ. Κατσιβέλη.

ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ

ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη