Όχι στην κατάργηση της Διαδημοτικής (ΕΔΑΚΙ), λέει και ο Δήμος Ληξουρίου

Γ. Κατσιβέλης

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ληξουρίου συνήλθε σε κατεπείγουσα συνεδρίαση την 27ηΑπριλίου 2020 μέσω τηλεδιάσκεψης – ένεκα των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού  covid-19 – με θέμα τις διατάξεις του  Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας  «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των οδηγιών 2018/844 & 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις»και ιδιαίτερα τα προβλεπόμενα στο άρθρο 93 του σχεδίου νόμου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 93 του σχεδίου νόμου δημιουργείται στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων ένας νέος Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων με τη συμμετοχή (και προεδρία !) της περιφέρειας και όλων των δήμων της περιφέρειας με μορφή εταιρείας Α.Ε. και βασικό σκοπό τον ενιαίο και από κοινού τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων σε ολόκληρη την επικράτεια των Ιόνιων Νησιών.

Η θεσμοθέτηση του νέου φορέα συντελεί στην κατάργηση της πρώην Διαδημοτικής Επιχείρησης για τη Περισυλλογή και Διαχείριση Απορριμμάτων Κεφαλλονιάς (& Ιθάκης),  η οποία σήμερα λειτουργεί με την επωνυμία Ε.Δ.Α.Κ.Ι. ΑΕ και την ενσωμάτωσή της στο νέο φορέα !

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ληξουρίου ενημερώθηκε  από το δήμαρχο κ. Γεώργιο Κατσιβέλη ότι ο Δήμος Αργοστολίου στην έκτακτη συνεδρίαση του την 26ηΑπριλίου εξέδωσε ψήφισμα το οποίο έχει αναλυτικά ως εξής:

«Η επιλογή του Υπουργείου και της Κυβέρνησης να καταργηθεί μια πρότυπη για την Ελλάδα για 4 δεκαετίες δομή στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων που αποτέλεσε και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα και επιτεύγματα του τόπου μας, τη Διαδημοτική Επιχείρηση Καθαριότητας/ΕΔΑΚΙ ΑΕ είναι πράξη :

 Αντίθετη, με τον ίδιο το στόχο του σχεδίου νόμου όπως εκφράζεται στην αιτιολογική έκθεση αφού α) κανένα πρόστιμο και ποτέ δεν έχει επιβληθεί από την ΕΕ στην Κεφαλονιά και την ΕΔΑΚΙ  β) είναι υπαρκτή στην Κεφαλονιά για 4 δεκαετίες η επιδίωξη του σχεδίου νόμου για «αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων διαχείρισης στερεών αποβλήτων» και γ) δεν υπάρχει καμία «έλλειψη των απαραίτητων υποδομών» όπως επιδιώκεται με τις προβλεπόμενες στο άρθρο 93 του σχεδίου νόμου αλλά το αντίθετο μάλιστα ισχύει με τις ολοκληρωμένες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων με τη λειτουργία μονάδας κομποστοποίησης (από τις πρώτες που έγιναν στην Ελλάδα), ΧΥΤΥ και σταθμό μεταφόρτωσης ανακυκλώσιμων για την μεταφορά τους το ΚΔΑΥ Πατρών, όπως επίσης το ενταγμένο έργο στο ΕΠΕΡΑΑ που πολύ σύντομα θα δημοπρατηθεί, έργο αναβάθμισης της μονάδας κομποστοποίησης, επέκτασης του ΧΥΤΥ και κατασκευής μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων ύψους 8.000.000€.

 Καταστροφική,γιατί τα δύο μας νησιά αποτελούν φωτεινή εξαίρεση στην διαχείριση των αποβλήτων έχοντας λύσει από το 1984 ένα σημαντικό θέμα το οποίο μπορεί να ταλανίζει σχεδόν όλη τη χώρα αλλά ΟΧΙ την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Η Κεφαλονιά και η Ιθάκη με την επιτυχημένη διαχρονικά λειτουργία της ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗΣ/Ε.Δ.Α.Κ-Ι έχουν δημιουργήσει μια περιουσία και ένα κεφάλαιο που θα είναι άδικο να χαθεί και επί πλέον να γίνει συμμέτοχος των προβληματικών υποδομών άλλων περιοχών.

 Υποτιμητική,  για την Τοπική Αυτοδιοίκηση του Τόπου μας. Η Διαδημοτική (σημερινή ΕΔΑΚΙ ΑΕ) ιδρύθηκε επί δημαρχίας Αλέκου Καλαφάτη το 1984 με πρωτοπόρο τον τότε δήμο Αργοστολίου και με τη συμμετοχή των πρώην κοινοτήτων και του τ. δήμου Ληξουρίου. Αποτέλεσε (και αποτελεί) πρότυπο λειτουργίας και προπάντων ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ με μια ανυπολόγιστης αξίας και σημασίας υποδομή η οποία με την προτεινόμενη ρύθμιση είναι άγνωστη η τύχη της.  Η Κεφαλονιά έχει χαρακτηριστεί το Καθαρότερο Νησί. Τον φορέα όχι μόνο στήριξαν ΟΛΕΣ οι μετέπειτα δημοτικές, κοινοτικές αρχές αλλά Εμείς σαν Κεφαλλονίτες ΠΟΤΕ δεν βάλαμε τη Διαδημοτική στο πεδίο της Πολιτικής Αντιπαράθεσης: Στηρίχτηκε και Αναπτύχθηκε από ΟΛΟΥΣ όσους υπηρέτησαν τη Τοπική Αυτοδιοίκηση του τόπου μας με οποιαδήποτε μορφή και ρόλο τα 36 χρόνια λειτουργίας της! Είμαστε περήφανοι και οι σημερινές επιλογές, μας προσβάλλουν σαν κοινωνία!

 Είναι πράξη Ακατανόητηγια την τοπική κοινωνία και το λαό της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης που από το 1984 έχει στηρίξει όσο καμιά άλλη περιοχή στην Ελλάδα την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων. Το εγχείρημα της πρότυπης διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Κεφαλονιά δεν θα είχε επιτύχει εάν δεν είχε τη καθολική, διαχρονική στήριξη της κοινωνίας, των εργαζομένων της επιχείρησης όλα αυτά τα χρόνια , των επαγγελματιών, των φορέων και της πολιτείας.

 Καλούμε τον Υπουργό Περιβάλλοντος,

Την Κυβέρνηση

και τον Πρωθυπουργό της χώρας να αποσύρουν τη διάταξη.

 Η Κεφαλονιά και η Ιθάκη δεν θα ανεχτούν αυτή την επιλογή:

 Οι Δήμαρχοι των νησιών μας με τη συμμετοχή και του Αντιπερειφερειάρχη του νομού  να ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τον αρμόδιο Υπουργό, τους επικεφαλείς των κομμάτων της Αντιπολίτευσης προκειμένου να τους ενημερώσουν και να ζητήσουν την άρση της προβλεπόμενης ρύθμισης.

Επίσης να γνωστοποιήσουν το θέμα σε πανελλήνια εμβέλεια και την καθολική αντίδραση της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης για το άρθρο 93 του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας που προβλέπει την κατάργηση του τοπικού ΦΟΔΣΑ/ΕΔΑΚΙ 

Καλούμε το Βουλευτή του Νομού μας να στηρίξει το αίτημα μας και να υποστηρίξει την εξαίρεση του νομού μας από αυτή τη διάταξη.

 Εάν οι ανωτέρω ενέργειες δεν αποδώσουν ο Δήμος Αργοστολίου σε συνεργασία με τους άλλους δήμους των νησιών μας και με Διαπαραταξιακή Συνεργασία  σε νέα έκτακτη συνεδρίασή του θα εξετάσει μέτρα και τρόπους αντίδρασης με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των φορέων του νησιού στέλνοντας το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να γίνει επ’ ουδενί αποδεκτή η προωθούμενη ζημιογόνα για το περιβάλλον και τη συνοχή της τοπικής κοινωνίας νομοθετική ρύθμιση» .

Το ανωτέρω ψήφισμα υιοθέτησε και η Π.Ε.Δ.Ι.Ν με την αριθ. 3-1/27-4-2010 απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου

Κατόπιν των ανωτέρω το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ληξουρίου

 ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

  1. Να εξαιρεθεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων από το άρθρο 93 του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα: «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και άλλες διατάξεις».
  2. Συμφωνεί και υιοθετεί το ψήφισμα του Δήμου Αργοστολίου το οποίο αφορά στη λειτουργία της ΕΔΑΚΙ ΑΕ στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη μιας πρότυπης δομής διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε πανελλαδικό επίπεδο.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Μαντζουράτος, Καπάτος, Συνοδινός – Βαλλιάνος και Φαρακλός διαφωνούν πλήρως με το σύνολο του νομοσχεδίου και ζητούν να αποσυρθεί.


Ψήφισμα διαμαρτυρίας για τον Εθνικό Δρυμό Αίνου


ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΑΙΝΟΥ ΜΕ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΙΟΝΙΟΥ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ληξουρίου συνήλθε σε κατεπείγουσα συνεδρίαση την 27ηΑπριλίου 2020 μέσω τηλεδιάσκεψης – ένεκα των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού  covid-19 – με θέμα τις διατάξεις του  Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας  «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των οδηγιών 2018/844 & 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις» που προβλέπει μεταξύ άλλων την συγχώνευση του Εθνικού Δρυμού Αίνου με τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου και λοιπών Προστατευόμενων περιοχών Ιονίου.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

Την έκδοση ψηφίσματος αναλυτικά ως εξής:

H  Κυβέρνηση με την κατάθεση του κατ’  ευφημισμό αποκαλούμενου “περιβαλλοντικού” νομοσχεδίου κατάργησε χωρίς καμία προφανή δικαιολογία και χωρίς να προηγηθεί κοινωνική διαβούλευση τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου. Η πράξη αυτή προσβάλλει και ευτελίζει την Αυτοδιοίκηση και κατ’  επέκταση τις τοπικές κοινωνίες. Εντυπωσιάζει και εξοργίζει μάλιστα το γεγονός ότι η απόφαση αυτή ελήφθη εν μέσω απόλυτης κοινωνικής αρρυθμίας λόγω κορωνοϊού, προφανώς για να ακυρώσει τις οξύτατες διαμαρτυρίες που θα προκαλούντο.

Με το επίμαχο νομοσχέδιο ο Φορέας του Αίνου θα υπαχθεί στη μονάδα διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου και προστατευόμενων περιοχών Ιονίου.

Σε ελεύθερη μετάφραση η Κεφαλονιά καθίσταται υποκατάστατο και παράρτημα της Ζακύνθου. Η διαχείριση των θεμάτων του Αίνου, που για την Κεφαλονιά αποτελεί πηγή έμπνευσης και ζωής, θα γίνεται πλέον εκ του μακρόθεν, με ότι αυτό συνεπάγεται από πλευράς αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας στη διαχείριση.

Αξίζει να τονίσουμε, ότι μέχρι σήμερα ο Φορέας του Αίνου έχει να επιδείξει σημαντικό και πολυδιάστατο έργο, τόσο στο κομμάτι της ενημέρωσης  και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των πολιτών των νησιών μας όσο και στο επίπεδο προστασίας της μοναδικής βιοποικιλότητας του Εθνικού μας Δρυμού. Μάλιστα σε αδιάλειπτη συνεργασία με τα σχολεία των νησιών μας έχει αναπτύξει σπουδαία παιδαγωγική δράση για περιβαλλοντικά ζητήματα.  Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι υπό την επίβλεψή του τελούν τόσο θαλάσσιες όσο και χερσαίες περιοχές του δικτύου NATURA2000.

Εξόχως σημαντική είναι και η δρομολογούμενη υπό τη φροντίδα του Φορέα και σε συνεργασία με Περιφέρεια και Δήμους δημιουργία του Γεωπάρκου Κεφαλονιάς και Ιθάκης και η ένταξη του στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, σχέδιο μεγαλόπνοο με πολλαπλά οφέλη τόσο για την οικονομική και τουριστική ανάταση των νησιών μας όσο και για την προβολή τους σε παγκόσμια εμβέλεια.

Τεράστιας όμως σημασίας είναι και το υπό δημιουργία Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης για τα σπάνια και απειλούμενα φυτά του Αίνου.

Καθένας λοιπόν αντιλαμβάνεται ότι όλα τα παραπάνω χωρίς την παρουσία του Φορέα του Αίνου θα τιναχτούν στον αέρα και θα παραμείνουν μόνο λόγια του αέρα.

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση:

  • Να αποσύρει εδώ και τώρα τις προτεινόμενες απορρυθμίσεις που αφορούν το Φορέα του Αίνου.
  • Να κατανοήσει και να σεβαστεί ότι η διατήρηση του Φορέα του Αίνου αποτελεί πράξη ευθύνης για την προστασία του ανεκτίμητου θησαυρού που λέγεται Αίνος αλλά και διασφάλιση αυτού του πλούτου για τις επερχόμενες γενιές.
  • Να διαφυλάξει στο ακέραιο τις θέσεις εργασίας των απασχολουμένων στο Φορέα.

Τέλος δηλώνουμε ότι η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου και λοιπών προστατευόμενων περιοχών Ιονίου, κάλλιστα μπορεί να υπαχθεί στη διαχείριση του Φορέα του Αίνου ο οποίος έχει δώσει απτά δείγματα αξιοπιστίας, δημιουργικής δράσης, στοχευμένων πρωτοβουλιών και υπεύθυνης αντιμετώπισης των θεμάτων περιβάλλοντος.