Όχι στην κατεδάφιση του Λιμενοβραχίονα-αλιευτικό καταφύγιο του Αθέρα

Εκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο ζήτάει η Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ) μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να κατεδαφίσει τον λιμενοβραχίονα-αλιευτικό καταφύγιο στον Αθέρα.

Σε έγγραφο της προς τον Α. Παρίση δήμαρχο Κεφαλονιάς και με Κοιν/ση στον Σταύρο – Γεράσιμο Αλυσσανδράτο πρόεδρο ΔΣ Κεφαλονιάς η Λ. Σ. αναφέρει τα εξής:

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων προχωράει άμεσα στην κατεδάφιση του λιμενοβραχίονα – αλιευτικού καταφυγίου που βρίσκεται στον Αθέρα Παλλικής θεωρώντας ως αυθαίρετη και παράνομη την κατασκευή. Η κατασκευή και η διατήρηση του Λιμενοβραχίονα, ως προσήνεμου μόλου πραγματοποιήθηκε εδώ και πολλά χρόνια από τον αναπτυξιακό σύνδεσμο Παλικής ως έργο πνοής , για να εξυπηρετεί (και εξυπηρετεί μέχρι σήμερα και έχει σώσει ζωές) τους μικρούς ψαράδες από την ευρύτερη περιοχή του Ιονίου ( Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα).

Αποτέλεσε και αποτελεί πάγιο αίτημα των ψαράδων αλλά και των κατοίκων της περιοχής με σκοπό την βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους και για να προστατευθούν τα σκάφη τους, αφού ο συγκεκριμένος όρμος είναι ο μοναδικός σε όλο το ανάπτυγμα των δυτικών ακτών της Παλλικής.

Σε πάνδημη λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στον Αθέρα τον Αύγουστο του 2011, επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητά του και δόθηκε η υπόσχεση από την Δημοτική αρχή ότι θα νομιμοποιηθεί διαδικασία που εκκρεμεί σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ν. 2971/2001.

Με βάση τα παραπάνω η ενέργεια της κυβέρνησης να τσουβαλιάσει την συγκεκριμένη κατασκευή στις κατεδαφίσεις που επιδιώκει το τελευταίο διάστημα δεν είναι απλά μια επικοινωνιακή προσπάθεια να συγκρουστεί τάχα με τα «μεγάλα συμφέροντα» και την αυθαίρετη δόμηση, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να αποσείσει τις εγκληματικές ευθύνες της από τις φονικές πυρκαγιές της Αν. Αττικής, αλλά είναι μια ταξική πολιτική επιλογή.

Είναι μια σχεδιασμένη πολιτική ενέργεια που στοχεύει με πρόσχημα τάχα την προστασία του περιβάλλοντος να στηρίξει μεγάλα συμφέροντα στην περιοχή που ήδη κάνουν την εμφάνιση τους (ξενοδοχειακές μονάδες, ανεμογεννήτριες κλπ).

Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ότι την ίδια ώρα που η κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και πάντα σε αγαστή συνεργασία με την τοπική διοίκηση, είτε επιβάλλει αποχαρακτηρισμούς σε μια σειρά προστατευόμενες περιοχές είτε τις εκχωρεί με fast-track διαδικασίες στο κεφάλαιο και στους επιχειρηματίες (Κηπούρια, Τραπεζάκι, Αίνος, κλπ) είτε προβλέπει παραχώρηση ακόμη και του αιγιαλού και της θάλασσας σε επίδοξους επιχειρηματίες εντοπίζει το μεγάλο και μοναδικό πρόβλημα σε ένα πολύτιμο λιμενοβραχίονα μόλις 39 τ.μ.; Πως εξηγείται ότι αξιοποιεί στοχευμένα και επιλεκτικά την συγκεκριμένη κατασκευή όταν η αποκεντρωμένη διοίκηση που είναι το μακρύ χέρι του κράτους κλείνει τα μάτια στην παράνομη εξέδρα στην Ευρετή στο Φισκάρδο (περιοχή χαρακτηρισμένη ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους) που έχει στηθεί (αλήθεια από ποιον;) με πασαλόμπιξη αρκετά χρόνια τώρα μέσα στην θάλασσα και την ίδια ώρα εκδηλώνει τέτοια ζέση για το αλιευτικό καταφύγιο στον Αθέρα που αποτελεί μια αδήριτη ανάγκη για τους κατοίκους, τους ψαράδες και τους τουρίστες που πανεμίζουν;

Ο κατάλογος των αυθαιρεσιών και των αυθαιρέτων για να εξυπηρετηθεί το κεφάλαιο είναι μεγάλος και στο νομό μας αλλά παραβλέπονται, γιατί θεωρούνται και αποτελούν τελικά κίνητρα για την καπιταλιστική τους ανάπτυξη ενώ αντίθετα μια κατασκευή που αποτελεί λαϊκή ανάγκη χαρακτηρίζεται αυθαίρετη παράνομη κ.α Κάτω από τον όρο αυθαιρεσία κρύβεται μια άγρια ταξική πολιτική που χρησιμοποιείται κατά το δοκούν.

Αλήθεια για παράδειγμα γιατί δεν κατεδαφίζονται τα σχολικά συγκροτήματα και άλλες δημόσιες κατασκευές που δεν έχουν άδειες και είναι αυθαίρετα και να φτιαχτούν καινούργια; Γιατί δεν κατεδαφίζονται άλλες αυθαίρετες κατασκευές που βρίθουν σε όλο το νομό;

Το γεγονός της «παρανομίας» και του αυθαίρετου για το συγκεκριμένο μόλο δεν έχει να κάνει γιατί προσβάλλει το περιβάλλον, αλλά έχει να κάνει με το γεγονός ότι καμία δημοτική και περιφερειακή Αρχή καμιά κυβέρνηση δεν το έβαλε σε προτεραιότητα χρόνια τώρα ως ένα έργο υποδομής για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας προκειμένου να το νομιμοποιήσει ίσως γιατί δεν φέρνει κέρδος για το κεφάλαιο.

Απέναντι στην κατάσταση αυτή τόσο η δημοτική αρχή (ΝΔ) αλλά και η Περιφερειακή Αρχή (ΣΥΡΙΖΑ- ΛΑΕ) νίπτουν τας χείρας τους ως αναρμόδιες.

Κύριε Δήμαρχε ,

Ως Λαϊκή Συσπείρωση σας καλούμε και απαιτούμε να φέρετε άμεσα το θέμα προς συζήτηση σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο και παράλληλα με βάση τα παραπάνω ερωτάστε:

❶ Ποια μέτρα και ενέργειες έχετε λάβει για την διατήρηση και νομιμοποίηση του αλιευτικού καταφυγίου στον Αθέρα;

❷ Ποια μέτρα και σε ποιες ενέργειες θα προβείτε σε περίπτωση που προχωρήσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην διαδικασία κατεδάφισης του αλιευτικού καταφυγίου στον Αθέρα;

Οι Επερωτώντες και θέτοντες το θέμα

Δημοτικοί Σύμβουλοι

της Λαϊκής Συσπείρωσης

Νίκος Γκισγκίνης

Γιάννης Κουρούκλης

Ο Λιμενοβραχίονας του Αθέρα
Ν. Γκισγκίνης
Γ. Κουρούκλης