Όχι στον «Κλεισθένη» είπε το Δημοτικό Συμβούλιο

Μ. Αλυσανδράτος

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς, κατόπιν της σχετικής απόφασης της ΚΕΔΕ, συζήτησε το Σάββατο το νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1» που φέρνει η Κυβέρνηση και τάχθηκε κατά πλειοψηφία υπέρ της απόσυρσης του.

Ο δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης, εξέφρασε την αντίθεση στο νομοσχέδιο, τάχθηκε υπέρ του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ τονίζοντας χαρακτηριστικά πως:: «Δυστυχώς με αυτό το νομοσχέδιο η αυτοδιοίκηση δεν προχωράει. Πρέπει να αποσυρθεί… Το νομοσχέδιο αυτό δεν πατάει πουθενά και στο σύνολό του έχει τεράστιες ατέλειες».

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θεόφιλος Μιχαλάτος στην τοποθέτησή του ξεκίνησε λέγοντας πως θα μιλήσει με βάση το καλό για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Ο Καλλικράτης -είπε- περιόρισε τους πόρους στην τοπική αυτοδιοίκησης και έγινε συνώνυμο με το μνημόνιο». Και συνέχισε αναφερόμενος στα προβλήματα του Καλλικράτη: «Εμείς ζήσαμε ως Δημοτικό Συμβούλιο τα προβλήματα του Καλλικράτη τα προηγούμενα επτά χρόνια. Είναι ευχαριστημένος κανένας πρόεδρος Κοινότητας από την λειτουργία; Μήπως είναι εγκαταλελειμμένα τα χωριά, μήπως η φωνή τους δεν ακούγεται, μήπως δεν έχουν πλέον ρόλο; Το μοντέλο αυτό του Καλλικράτη δεν λειτουργεί σωστά και γι’ αυτό κάτι φταίει… Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν λειτουργεί σωστά και έχουμε πολλές φορές γίνει «μύλος» για να μπορέσουμε να πάρουμε μία απόφαση. Το πρόβλημα της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου υπάρχει και είναι καθημερινή πάλη του δημάρχου να έχει τον αριθμό 21. Ερχονται συνεδριάσεις με 50 θέματα, έχουν απομακρυνθεί οι πολίτες, άρα κάτι δεν πάει. Ημουν και θα είμαι πάντα υπέρ της απλής αναλογικής. Δεν πρέπει να τρομάζουμε με τις αλλαγές, πρέπει να είμαστε ανοικτοί με τις αλλαγές».

Ο Σπύρος Σαμούρης από την παράταξη «Ενωμένη Τετράπολη» υποστήριξε τα εξής: «Ο Καλλικράτης ήταν μία τομή στην Αυτοδιοίκηση, αλλά δεν εφαρμόστηκε ως όφειλε από την κεντρική εξουσία προς τους ΟΤΑ. Ο Κλεισθένης, νομίζω ότι δημιουργείται με μία μικροπολιτική στόχευση και πιθανότατα υπερβαίνει τα όρια της πολιτικής. Είναι μία συρραφή του Καλλικράτη».

Ο Μάκης Δημητράτος επικεφαλής παράταξης «Ριζοσπάστες Ξανά» τόνισε: «Ο Κλεισθένης δεν είναι τίποτε άλλο από ένα άλλο άρμα Καλλικράτη. Κανονικά θα πρέπει να του βγάλουμε ένα όνομα κυκλώνα. Διαφωνώ με τον Κλεισθένη, πρέπει να γίνει απόσυρση».

Ο Γιάννης Κουρούκλης από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» επεσήμανε: «Αυτή η διοικητική μεταρρύθμιση είναι συνέχεια των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων, του Καποδίστρια και του Καλλικράτη. Με τον Κλεισθένη ρίχνονται νέα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων».

Ο Ηλίας Παρίσης επικεφαλής των ΦΙΚΟ τόνισε: «Το ψήφισμα της ΚΕΔΕ φάσκει και αντιφάσκει. Εχει ένα πολύ δυνατό στοιχείο την απλή αναλογική. Σε επίπεδο Δήμων δεν μπορεί να υπάρχουν διαχωρισμοί στα προβλήματα που έχει ο τόπος. Οι κοινότητες με πληθυσμό 500 +/- είναι τελείως ξεχασμένες από την Δημοτική Αρχή».

Κατά την διάρκεια της συνεδρίαση πήρε τον λόγο και ο Τάσος Τζωρτζάτος μέλος του ΔΣ της τοπικής Κοινότητας Διλινάτων: «Υπάρχει πλήρης ερημοποίηση των χωριών. Υπάρχει απαξίωση των τοπικών κοινωνιών. Θα πρέπει να υπάρχει αλλαγή και συμφωνώ με τον Κλεισθένη. Πρέπει να γίνει κάτι για τα χωριά μας» ήταν τα λόγια του.

Ο Νίκος Ανουσάκης από την πλειοψηφία δήλωσε: «Είναι μία αγαρμπη προσπάθεια της παρούσας κυβερνήσεως να ελέγξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί δεν έχει τις δυνάμεις που θα επιθυμούσε. Η απλή αναλογική είναι ξεκάθαρη προσπάθεια να υπονομευτεί η λειτουργία των Δήμων».

Ο Ανδρέας Ζαπάντης από την παράταξη «Ενωμένη Τετράπολη» τόνισε: «Είναι λάθος να χωρίζονται οι Κοινότητες με πάνω ή κάτω από 500 κατοίκους. Στο ψήφισμα της ΚΕΔΕ δεν συμφωνώ σε πολλά σημεία».

Ο Διονύσης Αραβαντινός από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά»τόνισε: «Αναρωτήθηκα ποιο από τα μείζονα ζητήματα δεν αντιμετωπίσατε επιδερμικά ως Δημοτική Αρχή… Η ΚΕΔΕ με το ψήφισμά της με το οποίο συμφωνείτε, ισοπεδώνει τα πάντα χωρίς να μπαίνει σε τεκμηρίωση των ζητημάτων. Για κάποιους ο Κλεισθένης είναι τομή, για άλλους τερατούργημα. Η αλήθεια είναι κάπου στην μέση. Σαφέστατα πρέπει να καλωσορίσουμε την απλή αναλογική».

Ο Γιώργος Κατσιβέλης από την πλευρά της πλειοψηφίας δήλωσε: «Ο Κλεισθένης δεν προωθεί καμία μεταρρύθμιση, δεν ενισχύει την Αυτοδιοίκηση με παροχή πόρων».

Τέλος, η Σοφία Γαρμπή εμφανίστηκε υπέρ της μεταρρύθμισης του «Κλεισθένη»: «Είμαι απολύτως θετική στην μεταρρύθμιση. Ο Καλλικράτης έδειξε ατέλειες του νόμου και πρέπει να υπάρχει ένας νόμος μεταρρύθμισης που να διορθώνει τα πράγματα. Δεν λέω όχι στην απλή αναλογική, καθώς φέρνει μία άλλη νοοτροπία».

Η πλειοψηφία του Δήμου Κεφαλονιάς στήριξε το ψήφισμα της ΚΕΔΕ, ενώ το δικό της ψήφισμα κατέθεσε η Δημοτική Παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά».

Δικό της ψήφισμα κατέθεσε η «Ενωμένη Τετράπολη» υποστηρίζοντας πως πρέπει να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, με αναλογικότερο όμως σύστημα.

Δική τους πρόταση κατέθεσαν οι «Ριζοσπάστες Ξανά» χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο το νομοσχέδιο που πρέπει να αποσυρθεί».

Δική της πρόταση κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση «απορρίπτοντας την προτεινόμενη διοικητική μεταρρύθμιση».

Κατά του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ, εμφανίστηκε ο επικεφαλής των ΦΙΚΟ Ηλίας Παρίσης.

(inkefalonia.gr)

Φωτό από το Δ.Σ. του περασμένου Σαββάτου.