Όχι τα Ακίνητα του Δήμου στο Υπερταμείο! Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Μέσα σε εντάσεις και αντιπαραθέσεις συζητήθηκε χθες το απόγευμα και εκτός Ημερησίας Διάταξης κατά στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η “κατάθεση Αίτησης Ακυρότητας στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για να μην παραχωρηθούν στο Υπερταμείο (ΤΑΙΠΕΔ) τα Δημοτικά ή Δημόσια Ακίνητα που βρίσκονται στο Δήμο Κεφαλονιάς”.

Το θέμα έφερε στο Σώμα ο πρόεδρος του Δ.Σ. Μάκης Αλυσανδράτος, μετά από ομόφωνο Ψήφισμα πρόσφατης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), βάση του οποίου “καλεί τις Δημοτικές Αρχές να προβούν στην κατάθεση Αίτησης Ακυρότητας στο ΣτΕ για να μην παραχωρηθούν στο Υπερταμείο Ακίνητα που ανήκουν στην Αυτοδιοίκηση ή έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για να περάσουν στην ιδιοκτησία τους”.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα κοινοποιηθεί στην ΚΕΔΕ, η οποία ως κορυφαίο θεσμικό Οργανο της Αυτοδιοίκησης, να προσφύγει στο ΣτΕ.

Στη χθεσινή συνεδρίαση συμμετείχε ο δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης, ο οποίος ενημέρωσε τους δημοτικούς συμβούλους για τις ενέργειες που έχει κάνει μέχρι τώρα η Δημοτική Αρχή για τα επίμαχα Δημοτικά Ακίνητα που “λιγουρεύεται” το Υπεραταμείο, τα οποία όμως, όπως τόνισαν δ.σ. από την αντιπολίτευση, είναι “στον αέρα” και “στο έλεος των ορέξεων της Κυβέρνησης των μνημονίων”!

Κατά τη συζήτηση, οι δ.σ. που τοποθετήθηκαν για το θέμα, ανέφεραν:

Διονύσης Μινέτος: “Είναι η κατάλληλη στιγμή να αναφέρουμε για την ολιγωρία και την ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής, όσον αφορά την καταγραφή, την ταξινόμηση και την αξιοποίηση των Δημοτικών Ακινήτων και της Δημοτικής Περιουσίας. Σαφέστατα και πρέπει να διεκδικήσουμε τα Ακίνητα του Δήμου, όμως μέχρι τώρα, τι διαδικασίες έχει κάνει ο Δήμος γι’ αυτό. Δεν γίνεται ο Μακρύς Γιαλός να μην ανήκει στο Δήμο. Και τον Πλατύ, μόλις πέρυσι τον πήρατε. Υπάρχουν Ακίνητα που έχουν δυνατότητες αξιοποίησης, όπως το Ξενία, που μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες για την ανέγερση Σχολείων. Να μας ενημερώσει ο Δήμαρχος ποια Ακίνητα είναι αυτά που “διεκδικεί” το ΤΑΙΠΕΔ σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ και τις διαδικασίες έχουν γίνει μέχρι τώρα για να παραμείνουν στο Δήμο”.

Βασίλης Ρουχωτάς: “Στην Παλική υπάρχουν δύο ακίνητα μεγάλης αξίας, το Κτηνιατρείο Παλικής και το ΚΤΕΟ, στα οποία έχει λήξη ο χρόνος και ο σκοπός παραχώρησης και πρέπει να επιστρέψουν στο Δήμο “.

Σπύρος Σαμούρης: “Που είναι το Περιουσιολόγιο του Δήμου. Δεν έχετε κάνει τίποτα. Δεν ξέρουμε ποια είναι όλα τα Ακίνητα. Στο Αργοστόλι υπάρχει το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, που παραχωρήθηκε το οικόπεδο από τον τ. Δήμο Αργοστολίου και πρέπει να ξέρετε ότι δεν γίνεται να το “καρπωθεί” το Νοσοκομείο, πρέπει να επιστρέψει στο Δήμο. Επιπλέον με το “Νόμο Γερουλάνου” το 2012 έχουν δοθεί στο Δήμο και άλλα Ακίνητα. Υπάρχει ο Θαλασσόμυλος που μας είπατε ότι θα το εντάξετε σε Πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το Κτίριο Μεταξά στον Αίνο, δύο Ακίνητα στο Φισκάρδο.

Αλέξανδρος Παρίσης: “Στο Φισκάρδο είναι το Ακίνητο που δώσαμε στο Μιχαλάτο και ένα που έχει πάρει ο Ματσούκης και δεν το έχει χρησιμοποιήσει ποτέ. Για τα Ακίνητα του Δήμου, η Ιωάννα (Μαρκέτου-νομικός σύμβουλος του δημάρχου) ακόμα ψάχνει τα χαρτιά να τα βρεί. Με ενέργειες Παρίση πήραμε και τον Μακρύ Γιαλό. Ολα με ενέργειες Παρίση γίνανε. Εγώ τον πήρα! Ο δήμαρχος κάνει πάρα πολύ καλά τη δουλειά του! Τα Ακίνητα που αναφέρει το ΦΕΚ είναι το Ξενία, τα Δικαστήρια, το Μουσείο,μ η Στρατολογία, το Τραπεζάκι που είναι του Δημοσίου. Χρειαζόμαστε ομόφωνη Απόφαση του Δ.Σ. για να πάει ο Δήμος μέσω Δικαστηρίων να τα διεκδικήσει. Το ΚΤΕΟ το διαχειρίζεται η Περιφέρεια που θέλει να το ξανανοίξει”.

Θεόφιλος Μιχαλάτος: “Δεν μου το δώσατε το ακίνητο κ. Δήμαρχε”.

Αλέξανδρος Παρίσης: “Εντάξει το πήρες με διαγωνισμό που συμμετείχαν ένας-δυό ακόμα. Δεν είπα ότι σου το κάναμε δώρο. Εσύ δεν έχεις ανάγκη από δώρα. Εχεις λεφτά”.

Θεόφιλος Μιχαλάτος: “Πρέπει άμεσα να διεκδικήσουμε όλα τα Ακίνητα από το ΤΑΙΠΕΔ. Το Τραπεζάκι, 66 στρέμματα, πάγιο αίτημα της περιοχής, αν δεν το διεκδικήσουμε, θα φύγει από τα χέρια μας χωρίς να το καταλάβουμε. Το Ξενία μπορεί να καλύψει άμεσες ανάγκες για τα Σχολεία. Πρέπει να κινηθούμε άμεσα, να ληφθούν μέτρα, να δώσουμε μεγάλο αγώνα όλοι μαζί για να πάρουμε τα Ακίνητα”.

Βασίλης Ρουχωτάς: “Εδώ γίνεται χαμός. Μέσα στο 2018 δώσατε σε μελετητή 19.000 Ευρώ για την αξιοποίηση του Μετόχι, των Ακινήτων στο Φισκάρδο και στην Ασσο και έξι μήνες μετά, δεν έχει γίνει τίποτα. Μόνο από την αξιοποίηση στο Μετόχι, η Παλική μπορεί να γίνει ανεξάρτητη οικονομικά, Εδώ συμβαίνει το άκρως άωτον της ….μην πω τώρα, άντε της …επιπολαιότητας! Αλίμονο και χαθεί η Ιακωβάτειος η οποία προστατεύεται από το Νόμο Προστασίας Κληρονομιάς”.

Γεράσιμος Δημητράτος: “Το Υπεραταμείο, ως επέκταση της Κυβέρνησης των μνημονίων, θα αξιολογήσει ποια κομμάτια πιάνουν στην πιάτσα τα περισσότερα τα λεφτά για να πουν στους δανειστές μας πάρτε τα. Εδώ έχουμε το φαινόμενο της τοκογλυφίας στην πιο αισχρή της μορφή. Θα μπαίνουμε στα Μουσεία μας και στους Αρχαιολογικούς μας χώρους με εισιτήρια, όπως στη Νορμανδία, στο Νεκροταφείο των Νεκρών Στρατιωτών της Απόβασης”. Το Ελληνικό Δημόσιο πράττει κουτοπόνηρα και δημοσίευσε μόνο τα ΚΑΕΚ των Ακινήτων, που σημαίνει ότι …κάτι τρέχει. Στα Ιόνια Νησιά οι δημοτικοί άρχοντες αποφεύγουν να θίξουν το ζήτημα της εγχώριας περιουσίας που αν την διεκδικήσουμε είναι μια αρχή για να διεκδικήσουμε την Δημόσια Περιουσία. Η Χούντα είχε απαλλοτριώσει μία μεγάλη έκταση στο Τραπεζάκι για να κτίσει Ξενοδοχείο. Αφού δεν κτίστηκε, υπάρχει η υποχρέωση να επιστραφεί στους ιδιοκτήτες του”.

Νίκος Γκισγκίνης: “Κατ’ αρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε σε ποιόν ανήκουν τα Ακίνητα: Στο Δήμο ή στο Κράτος; Το αστικό-καπιταλιστικό Κράτος που είναι υπάλληλος μεγάλων επιχειρηματικών δυνάμεων, που ιδιωτικοποιούν τα πάντα. Στη Μελισσάνη ποιός ωφελήθηκε; Η τοπική κοινωνία; Οι υπάλληλοι των 500 Ευρώ που είναι απλήρωτοι και ανασφάλιστοι; Στην Αγία Ευφημία; Στο Μύρτο που τον παρουσιάζεται ζημιογόνο; Στον Πλατύ Γιαλό ποιός οφελείται; Ποιός τον λειτούργησε; Ο Δήμος! Ποιός ωφελήθηκε; Ο ιδιώτης! Και φάγαμε και το πρόστιμο! Ο φορολογούμενος Κεφαλονίτης θα το πληρώσει! Στο Φισκάρδο; Πως θα βγεί το Ακίνητο; Με μία καφετέρια και πέντε δωμάτια θα φέρει το διαφορετικό; Οχι! Πριν ενάμυσι χρόνο πήραμε απόφαση στο Δ.Σ. να μην μεταφέρει ο Δήμος τα λεφτά στην Τράπεζα της Ελλάδος για το Υπεραταμείο. Μετά από έξι μήνες τα λεφτά του Δήμου πήγαν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η διαφορά σας από την αντιπολίτευση, όπως ακούστηκε να λέει, είναι ότι εσείς πάτε πολύ αργά για τον τρόπο διαχείρισης της περιουσίας του Δήμου, ενώ αυτοί θέλουν και σας λένε πολύ γρήγορα. Ο Μπάκης ο Λυκούδης, πρώην υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ και ίσως και νυν, είναι εναντίον της ιδιωτικοποίησης που έβγαλε ανακοινώσεις; Τον ρώτησε τον αρχηγό του; Απλά ήθελε ενόψει των εκλογών να χαϊδέψει τα αυτιά για να γίνει αρεστός. Δεν σας έχουμε καμία εμπιστοσύνη. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι θα τα αξιοποιήσετε όπως πρέπει. Εμείς ψηφίζουμε την Αίτηση Αναστολής στο ΣτΕ με την σημείωση (αστερίσκο) να παραμείνουν τα Ακίνητα στο Δήμο, αλλά σε καμία περίπτωση να μην αξιοποιηθούν με τον τρόπο που μέχρι τώρα τα αξιοποιείτε, με ιδιώτες και μισθώσεις π.χ. για 99 χρόνια, είτε από τοπικό, είτε από κεντρικό επίπεδο”.

Ηλίας Παρίσης: “Η Ελλάδα, δυστυχώς, συνεχίζει να υποθηκεύει συνεχώς περιουσίες σε ξένες δυνάμεις με μηδενικά αντίτιμα”.

Τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα, με την σημείωση της Λαϊκής Συσπείρωσης (Ν. Γκισγκίνης-Γ. Κουρούκλης) για την “κατάθεση Αίτησης Ακυρότητας στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ώστε να μην παραχωρηθούν στο Υπερταμείο (ΤΑΙΠΕΔ) τα Δημοτικά ή Δημόσια Ακίνητα που βρίσκονται στο Δήμο Κεφαλονιάς”.

Στη συνεδρίαση δεν συμμετείχε ο αντιδήμαρχος και αναπληρωτής δημάρχου Διονύσης Λυκούδης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στην Αθήνα τους επαγγελματικούς λόγους.

◼︎Στο χθεσινό Δ.Σ. ο δημαρχος Αλέξανδρος Παρίσης ανέφερε ότι η παράδοση του Γηροκομείου θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

◼︎Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συνεχιζόταν και μετά την εκτύπωση του “Η”.