«Όχι» φωνές μισαλλοδοξίας στα Βαλκάνια λέει ο πρωθυπουργός

Κατά τη συνάντηση με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάντερ Βούτσιτς 

Ανησυχία για τις φωνές μισαλλοδοξίας, αλυτρωτισμού και εθνικισμού στα Βαλκάνια εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάντερ Βούτσιτς κ που είχαν στο Βελιγράδι.

Όπως είπε, αυτές οι φωνές ταλανίζουν την περιοχή και θέτουν προσκόμματα στη οριστική συμφιλίωση και στην εμπέδωση των σχέσεων καλής γειτονίας.

«Το μέλλον των Βαλκανίων μπορεί να χτιστεί μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου, του αμοιβαίου σεβασμού, του διαλόγου και της συνεργασίας. Όχι με παραβιάσεις, με επεμβάσεις, όχι με προκλήσεις, με αναθεωρητικές λογικές ως προς τις διεθνείς συνθήκες», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα συμβάλλει στην προσπάθεια της Σερβίας να γίνει μέλος στην Ε.Ε., αναγνωρίζοντας τις  θυσίες του σερβικού λαού για την υλοποίηση αυτού του στόχου.

Χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας επιλογή την ελληνοσερβική συνεργασία, η οποία -όπως είπε- θα συμβάλει στην ανάπτυξη και στην ειρήνη της πολύπαθης περιοχής των Βαλκανίων.

Βούτσιτς: Μιλήσαμε γι’ αυτά που έχουμε να κάνουμε στο μέλλον

Σε οικονομικά θέματα και στη βελτίωση των διμερών σχέσεων επικεντρώθηκε η συζήτηση του πρωθυπουργού της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Βούτσιτς ευχαρίστησε την Ελλαδα που δεν αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και για τη στήριξή της στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας.

«Οι συνομιλίες μας βασίστηκαν σε αυτό που έχουμε να κάνουμε στο μέλλον», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Σερβίας,.

Στο επίκεντρο βρέθηκε και η κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων με πρώτη την άνοιξη στη Θεσσαλονίκη, αλλά και θέματα περιφερειακής σταθερότητας.

111112`