​«Κουτσή συμφωνία» στις Βρυξέλλες με τους δανειστές Με… δόσεις και (ξανά έλεγχο) οι δόσεις. Μετά από αλλαγές σε νομοσχέδια τα 10,3 δισ. Ευρώ

Τα 10,3 δισ. θα δοθούν μετά από αλλάγές σε νομοσχέδια που ψηφίστηκαν – «Προαπαιτούμενα», επίσης, ιδιωτικοποιήσεις, συντάξεις αγορά ενέργειας και πώληση όλων των δανείων σε funds

«Ημιτελής συμφωνία» στο Eurogroup για την Ελλάδα, καθώς δεν έκλεισε καν ακόμα η πρώτη αξιολόγηση, παρά μόνον δόθηκε η υπόσχεση από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο πως η κυβέρνηση θα αλλάξει ή θα πάρει πίσω ρυθμίσεις που ήδη ψήφισε, ώστε αμέσως μετά να ολοκληρωθεί και επισήμως η εξάμηνη αξιολόγηση.

Οι δανειστές πέταξαν και πάλι το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά, αφού πριν από όλα θα πρέπει να κάνει εκείνη πάντα το πρώτο βήμα για όσα ζητάει, παίρνοντας μέτρα και προχωρώντας σε αποκρατικοποιήσεις και είσπραξη των φόρων.

Όσο αυτό θα γίνεται, οι δανειστές θα αξιολογούν και θα αποφασίζουν τόσο για την εκταμίευση των δόσεων, όσο και για «πιθανή ελάφρυνση», που ήταν ο όρος τον οποίο επαναλαμβάνανε επί σχεδόν μία ώρα ο πρόεδρος  Ντάισελμπλουμ, ο Επίτροπος Μοσκοβισί και επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, όσο διαρκούσε η συνέντευξη Τύπου που έδιναν στις 3 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) μετά τη λήξη του Eurogroup.

Για την ελάφρυνση του χρέους: για μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση αποπληρωμών (και για «κούρεμα» φυσικά) δεν μίλησε κανείς από τους ευρωπαίους εκπροσώπους, ούτε καν όμως και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν που μετείχε αντί της κυρίας Λαγκάρντ. Ο κύριος Τόμσεν δέχτηκε σωρεία ερωτημάτων μάλιστα από αμερικανικά ΜΜΕ, τι απέγιναν οι όροι και τα μέτρα ελάφρυνσης που το Ταμείο πρότεινε έως στο παραένα του Eurogroup, αλλά όταν έσβησαν τα φώτα, αυτά έμειναν «εκτός».

«Επιτυχία» της κυβέρνησης είναι πάντως ότι η όλη συζήτηση για την ελάφρυνση χρέους πέρασε από το «εάν χρειαστεί» που υποσχέθηκαν το 2012 οι εταίροι, στο «πότε θα χρειαστεί». Μέτρα ελάφρυνσης θα αρχίσουν να αποφασίζονται και να λαμβάνονται και βραχυπρόθεσμα, από φέτος κιόλας, αλλά μόνον από χρήματα και «εργαλεία» που οι δανειστές τα κρατούσαν «κάβα» για τη χώρα μας, από το 2012 ή από το 2015 και μετά.

Κανείς δεν μίλησε όμως και για το «πόσο μεγάλη ελάφρυνση θα δοθεί», που είναι και η «ταμπακιέρα» της υπόθεσης, αφού κανένα ποσοτικό στοιχείο από όσα προβλέπονταν στις εκθέσεις ανάλυσης βιωσιμότητος (DSA) του ΔΝΤ και των ευρωπαίων που είχαν διαρρεύσει τα προηγούμενα 24ωρα, δεν υιοθετήθηκε τελικώς.

Και για να συμφωνηθεί το «πόσο μεγάλη» θα είναι μια πιθανή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θα χρειαστούν μήνες και χρόνια ακόμη για να καθοριστεί, αφού:

– «μήνες» θα χρειαστούν για να δει το ΔΝΤ αν είναι αποφασισμένοι για γενναία ελάαφρυνση οι ευρωπαίοι. Όπως είπε ο Πόουλ Τόμσεν, αυτά θα συζητηθούν μέσα στο 2016 στην Ουάσιγκτον, μέχρι να αποφασίσει το ΔΝΤ αν θα μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Και μήνες επίσης θα χρειαστούν για να δουν οι ευρωπαίοι αν ικανοποιεί η Ελλάδα στο 100% (όπως είπε οι κ. Ρέγκλινκ) τα όσα ζητούν οι δανειστές για ιδιωτικοποιήσεις, Ενέργεια, είσπραξη φόρων και όλα τα επόμενα προαπαιτούμενα του προγράμματος μέχρι το 2018.

– «χρόνια» θα χρειαστούν για να κριθεί το 2018, με νέες μελέτες ανάλυσης χρέους τότε,  αν οι ισχύουν ή άλλαξαν οι μελέτες ανάλυσης χρέους (DSA) που ετοιμάστηκαν και συζητήθηκαν  χθες. Καθώς απαλείφθηκε από την έκθεση βιωσιμότητας του ESM η πρόβλεψη για συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και για μια 10ετία μετά το 2018, έμεινε εκτός συζήτησης τελικά και κάθε αναφορά σε άλλο ποσό ή ποσοστό ή μέτρο ελάφρυνσης πυ είχε πέσει στο τραπέζι από την ελληνική κυβέρνηση ή το ΔΝΤ, αφού όλα θα κριθούν στο τέλος του προγράμματος το 2018, ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2019.

Και για μετά το 2019, όπως είπε ο κύριος Ρέγκλινκ, η Ελλάδα θα τελεί υπό διαρκή παρακολούθηση για τα επόμενα πολλά χρόνια.

«Μη βιώσιμο» το χρέος

Επί της ουσίας, μετά από 11 ώρες συζητήσεων κεκλεισμένων των θυρών χθες στο Eurogroup, ο κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος έφυγε με άδεια χέρια αφού η συζήτηση για το χρέος έμεινε στο ίδιο παρανομαστή. Μόνο ο κύριος Τόμσεν εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί «τώρα αναγνώρισαν όλοι πως δεν είναι βιώσιμο το χρέος», κάτι όμως που ήταν το μίνιμουμ που ήθελε το Ταμείο να πάρει από τους ευρωπαίους οι οποίοι (Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ) έδειναν σε όλους τους τόνους πως τα κάνουν όλα για να μείνει το ΔΝΤ και επαναλάμβαναν πως «δεν υπάρχει επιλογή να μην μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα», χωρίς όμως να κάνουν ξεκάθαρο αν εννοούν  ως χρηματοδότης κατ’ανάγκην ή ως «τεχνικός σύμβουλος».

Οι Κλάους Ρέγκλινγκ και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ελάχιστα άφησαν να εννοηθούν για επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων στην Ελλάδα (πλην μόνον για τα «φτηνά» δάνεια 40ετίας που δίνει ο ESM)  αλλά περιορίστηκαν να περιγράψουν μόνον «πιθανά εργαλεία» που σκέφτονται, αλλά όμως έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί ή κρατηθεί και προορίζονταν από καιρό για την Ελλάδα όπως:

–  Το «μαξιλαράκι» των 20 από τα 25 δισ. που «περίσσεψαν» από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μπορεί, όπως είπε ο κύριος Ρέγκλινγκ να χρησιμοποιηθούν για εξαγορά χρέους ή άλλους τέτοιους σκοπούς. Τα χρήματα αυτά είναι τα ίδια που ανακυκλώνονται εδώ και χρόνια, αφού δόθηκαν στην Ελλάδα με απόφαση του Eurogroup το 2012, αλλά τα επέστρεψε η Αθήνα επί Βαρουφάκη το 2015 για να μειώσει τότε το δημόσιο χρέος της, αλλά λίγους μήνες μετά τα ξαναπήρε για την ανακεφαλαιοποιήσει τις ελληνικές τράπεζες.

– Χρήματα από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (ANFA’s και SNP’s) που και ήδη δίδονται (με καθυστέρηση) στη χώρα μας.

Μέχρι να κριθούν όλα αυτά, η κυβέρνηση θα παίρνει συνέχεια μέτρα και … δόσεις που θα έρχονται με δόσεις.

Και για να έρθουν οι δόσεις ακόμα, θα πρέπει στην κυβέρνηση να σβήσουν, να ξαναγράψουν και να εφαρμόσουν όπως οι δανειστές επιθυμούν, διατάξεις που μόλις ψηφίστηκαν από τη Βουλή. Ο κύριος Ρέγκλινγκ προσδιόρισε μάλιστα και πού ακριβώς θα γίνουν αλλαγές (χωρίς να πει λεπτομέρειες όμως). Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε αλλαγές:

– για το νέο υπερΤαμείο Αποκρατικοποιήσεων, όπου επιμένουν οι ευρωπαίοι (πιθανότατα για άμεση εκχώρηση για 99 χρόνια και του Ελληνικού)
– για την ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων, που ενδιαφέρει το ΔΝΤ όπως δήλωσε ο Τόμσεν
– για το άνοιγμα της αγοράς Ενέργειας, όπου  έδωσε έμφαση ο Επίτροπος Μοσκοβισί
– για την πώληση όλων των δανείων στα ξένα funds και
– για αλλαγές στο ασφαλιστικό Κατρούγκαλου.

Και, όπως ξεκαθάρισε ο κύριος Ρέγκλινγκ, η Ελλάδα θα πάρει μία δόση 7,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο (υπολογίζονται περίπου 5,5-5,7 δισ. ευρώ για να πληρωθούν χρέη στους δανειστές και 1,8-2 δισ. για ληξιπρόθεσμα «φέσια» του κράτους στους πολίτες και στους προμηθευτές) αλλά η επόμενη των 2,8 δισ. ευρώ θα έρθει το φθινόπωρο (Οκτώβριο ενδεχομένως) και θα δοθεί μόνον, εάν και εφόσον η κυβέρνησ δώσει τα λεφτά στους ιδιώτες και δεν τα κρατήσει πάλι στα κρατικά ταμεία, για να πληρώνει δάνεια ή μισθούς και συντάξεις.

Δηλώσεις

Επισήμως πάντως, όλοι ήθελαν να δώσουν ένα κλίμα αισιοδοξίας για συμφωνία.

Ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε μετά το Eurogroup ότι «ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση» και οι συνθήκες επιτρέπουν να επιστρέψουν οι εμπιστοσύνη και οι επενδυτές στη χώρα.

(protothema.gr)