Ένωση Καθηγητών: Τιμάμε την 8η Μάρτη-Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Έχουν περάσει 110 χρόνια από τότε που η Διεθνής Συνδιάσκεψη Σοσιαλιστριών Γυναικών καθιέρωσε την 8η Μάρτη ως Παγκόσμια Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας, σε ανάμνηση της μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη στις 8 Μάρτη του 1857, διεκδικώντας μείωση του εργάσιμου χρόνου, ίση αμοιβή με τους άντρες συναδέλφους τους και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Η επέτειος δεν έχει μόνο ιστορική σημασία. Αυτοί οι αγώνες φωτίζουν το σήμερα και την ανάγκη οργάνωσης και πάλης των εργαζόμενων και άνεργων γυναικών.

Σήμερα, την εποχή της ψηφιοποίησης και αυτοματοποίησης, την εποχή της ραγδαίας ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να έχουν όλες οι γυναίκες ίσια δικαιώματα όχι μόνο στην εργασία, αλλά σε κάθε πλευρά της ζωής τους. Είναι πιο ρεαλιστικό από κάθε άλλη φορά να έχουν όλες και όλοι σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με σταθερό ωράριο και λιγότερες ώρες δουλειάς, με αυξήσεις σε μισθούς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλες οι κυβερνήσεις στο όνομα της ανταγωνιστικότητας προωθούν τα ευέλικτα μοντέλα δουλειάς και γενικεύουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ξεζουμίζοντας έτσι και τις εργαζόμενες γυναίκες, προκειμένου να υπερασπίσουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Στο βωμό και με πρόσχημα την “ισότητα των φύλων” εντείνουν το βαθμό εκμετάλλευσης των γυναικών, καταργώντας στην πράξη και τα πιο στοιχειώδη συλλογικά δικαιώματά τους όπως την προστασία της μητρότητας.

Συναδέλφισσες,

Δε συμβιβαζόμαστε με τις “ίσες ευκαιρίες” στην εργασιακή ζούγκλα και στην ατελείωτη τρεχάλα.

Δε συμφιλιωνόμαστε με την εργασία χωρίς δικαιώματα, δηλαδή χωρίς επιδόματα γάμου, λοχείας, ασθένειας, ανεργίας, χωρίς άδειες για την προστασία της εργαζόμενης εγκύου και μητέρας. Με τις πετσοκομμένες δαπάνες για κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές για την Υγεία, Πρόνοια, με πρώτο θύμα την πρόληψη, με την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας στον χώρο της Υγείας, που μετατρέπει σε πανάκριβο εμπόρευμα τις αναγκαίες ιατρικές, διαγνωστικές, προληπτικές εξετάσεις.

Απαιτούμε:

  • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Μονιμοποίηση των 40.000 και πλέον αναπληρωτών, που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία
  • Εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών µε εκείνα των µονίµων εκπαιδευτικών!
  • Να εξασφαλιστούν άμεσα στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς οι ίδιες άδειες µητρότητας µε εκείνες των µονίµων (εγκυµοσύνης, λοχείας, ανατροφής) αλλά και οι αναγκαίες αναρρωτικές άδειες.
  • Μέτρα στήριξης των αναπληρωτών-τριών και των οικογενειών τους. Επίδοµα στέγασης, δωρεάν µετακινήσεις, δικαίωµα συνυπηρέτησης στα ζευγάρια των εκπαιδευτικών.
  • Ενιαίο, καθολικό αποκλειστικά Δηµόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστηµα Υγείας-Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας ιατρικής, για όλες και όλους, χωρίς καµιά άλλη προϋπόθεση. Δωρεάν χορήγηση φαρµάκων.
  • Αποκλειστικά δηµόσιες, δωρεάν και αναβαθµισµένες δοµές Προσχολικής Αγωγής.

Ο καλύτερος τρόπος τιμής της 8η Μάρτη, είναι να δυναμώσει το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, το εργατικό λαϊκό κίνημα και να ενταθεί η πάλη για το μέλλον που μας αξίζει.

Αργοστόλι 6/3/2020

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Η πρόεδρος

Σοφία Ποταμιάνου

Ο γενικός γραμματέας

Γιάννης Καππάτος