Έξαλλος ο Γ. Τζωρτζάτος! Χαλάτε τα λεφτά του Δήμου και του Λιμενικού Ταμείου για το έργο της Κυανής Ακτής

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Τζωρτζάτος

Ερώτηση κατέθεσε χθες ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και τ. πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου Γιώργος Tζωρτζάτος προς τον αντιδήμαρχο Διονύση Λυκούδη και τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Αλέξανδρο Μοσχονά, για τις διαδικασίες αξιοποίησης της Λιμενικής Ζώνης της Κυανής Ακτής.

Η ερώτηση αναφέρει τα εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Γιώργου Τζωρτζάτου

Ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου Κεφαλονιάς

Προς

Τον Αντιδήμαρχο έργων Διονύσιο Λυκούδη,

Τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Αλέξανδρο Μοσχονά,

Για το έργο «Αξιοποίηση Λιμενικής Ζώνης Κυανής Ακτής»

Αξιότιμε κύριε Αντιδήμαρχε, Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Επειδή η τακτική της δημοτικής αρχής είναι να μη δέχεται ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων στη διάρκεια των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβούλου, αναγκάζομαι να απευθύνω τις ερωτήσεις μου δημόσια για την ενημέρωση των δημοτών πρώτα αλλά και με την ελπίδα ότι θα λάβω δημόσιες απαντήσεις.

Με δύο πρόσφατες αποφάσεις του στις 18/9/2017 το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κεφαλληνίας – Ιθάκης ενέκρινε τα τεύχη δημοπράτησης, κατασκευής και τρόπο εκτέλεσης του έργου: «Αξιοποίηση Λιμενικής Ζώνης Κυανής Ακτής» και κατάρτισε τους όρους της διακήρυξης του έργου.

Το έργο αυτό είναι προϋπολογισμού 912.964,41 ευρώ. Δημοπρατείται από το Λιμενικό Ταμείο στις 24/10/2017 και χρηματοδοτείται από πόρους του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κεφαλονιάς – Ιθάκης (ποσοστό 90.25%) και του Δήμου Κεφαλονιάς (ποσοστό 9.75%).

Αυτό, σε αριθμούς σημαίνει ότι το Λιμενικό Ταμείο θα βάλει από τα «ζεστά» έσοδά του 823.950,38 ευρώ και ο Δήμος επίσης από δικούς του πόρους άλλα 89.014,03 ευρώ,

ΚΑΙ ΑΥΤΌ ΌΤΑΝ Η ΔΗΜΟΤΙΚΉ ΑΡΧΉ:

  •  «Πέταξε» το «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης (ΟΣΑΑ) της πόλης του Αργοστολίου» με 11 έργα προϋπολογισμού 16.330.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ 2007-2013 που είχαν εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο με την 80/25-4-2012 απόφασή του, ανάμεσα στα οποία περιλαμβανόταν και το έργο «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΑΪΣΤΡΑΤΟΥ – ΚΥΑΝΗΣ ΑΚΤΗΣ» προϋπολογισμού 600.000 ευρώ και μάλιστα 1ης προτεραιότητας.
  •  Δεν μπαίνει καν στον κόπο να διερευνήσει την δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και να αξιοποιήσει την παρουσία του Κεφαλονίτη Θόδωρου Γαλιατσάτου στη θέση του Περιφερειάρχη.

Όμως, αυτό που δεν κάνει ο Δήμος Κεφαλονιάς το έκανε ο Δήμος Κέρκυρας. Αν δώστε μια απλή ματιά στα ήδη εγκεκριμένα και πραγματοποιούμενα έργα με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ θα δείτε το έργο «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑΚΤΙΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ Ν.Α.Ο.Κ., ΚΡΗΠΙΔΩΜΑΤΩΝ, ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΘΑΙΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΓΑΡΙΤΣΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ» προϋπολογισμού 2.630.844,27 ευρώ. Το φυσικό αντικείμενο του έργου αυτού, εκτός του ότι γίνεται όπως και του δικού μας στη λιμενική ζώνη και των εργασιών αποκατάστασης, περιλαμβάνει και νέες εργασίες όπως για παράδειγμα «φύτευση νέων δένδρων και κατασκευή έργων διαμόρφωσης (παρτέρια – πλακοστρώσεις) – αποκατάσταση της επιφάνειας του πάρκου».

Κύριε Αντιδήμαρχε των μεγάλων έργων , κύριε πρόεδρε του Λιμενικού Ταμείου, σας ερωτώ:

Γιατί το έργο «Αξιοποίηση Λιμενικής Ζώνης Κυανής Ακτής» χρηματοδοτείται από λεφτά του Λιμενικού Ταμείου και του Δήμου και όχι από το ΕΣΠΑ;

Γιατί η Δημοτική Αρχή δεν προσπάθησε να επανορθώσει την απώλεια του έργου από το προηγούμενο ΕΣΠΑ με την ένταξή του στο νέο, το οποίο χρηματοδοτεί παρόμοια με του Μαϊστράτου έργα; Γιατί δεν συνεργάζεται με τον περιφερειάρχη Θόδωρο Γαλιατσάτο για την ένταξη του έργου;

Δυστυχώς αγαπητοί συμπολίτες,

Τα έργα του ΕΣΠΑ έχουν κανόνες και ελέγχους ! Με τα έργα του ΕΣΠΑ δεν μπορούν να γίνουν «αρπαχτές» και τσαπατσουλιές τύπου …. έργων ανάπλασης στο Αργοστόλι, Κεντρικής πλατείας, οδού Βαλλιάνου και παραλίας, που άλλα έλεγαν οι μελέτες και άλλα εκτελέστηκαν και λογαριασμό δεν έδωσε σε κανέναν η Δημοτική Αρχή.

Κύριε Αντιδήμαρχε των μεγάλων έργων σας ερωτώ:

Tα 89.014,03 ευρώ που βάζει ο Δήμος από δικούς τους πόρους για το ίδιο έργο δεν θα μπορούσαν να πάνε για έργα ζωτικής σημασίας στα εγκαταλειμμένα χωριά της Κεφαλονιάς ακόμα και στους δρόμους στις συνοικίες του Αργοστολίου που έχουν λακκούβες σαν να τους κτύπησαν οβίδες;

Κύριε πρόεδρε του Λιμενικού Ταμείου σας ερωτώ:

Tα 823.950,38 ευρώ που βάζει το Λιμενικό Ταμείο για την αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης στο Αργοστόλι δεν θα μπορούσαν να αντληθούν από το ΕΣΠΑ και αυτά τα λεφτά να πάνε για ανάγκες μεγίστης προτεραιότητας σε όλα τα μικρά και τα μεγάλα λιμάνια της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης;

Αλλά όπως φαίνεται « Άλλαι αι βουλαί των Κυρίων και άλλα τα συμφέροντα των δημοτών Κεφαλονιάς».

Γιώργος Τζωρτζάτος

O Γ. Τζωρτζάτος