Αδελφότητα Πειραιά: «Απ’ το αμπέλι, τι χαρά, μέσα στο λινοπάτι»*

Το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019, η αίθουσα Εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου της Αδελφότητας γέμισε συμπατριώτες, φίλους και λάτρεις του κρασιού που ήλθαν να παρακολουθήσουν το αφιέρωμα στη Ρομπόλα και στον Συνεταιρισμό Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας.

Την εκδήλωση παρουσίασε η Αντιπρόεδρος Ρεγγίνα Μπαλτσαβιά.

Η Πρόεδρος της Αδελφότητας  Μαριολένη Νεοφύτου χαιρέτισε την εκδήλωση αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Το κρασί όπως και η διατροφή των Ελλήνων προσδιορίζει την εθνική μας ταυτότητα, είναι στοιχείο πολιτισμού μας, εφ’ όσον το κρασί δεν αντιμετωπίζεται ως ένα απλό ποτό.

Οι παντός είδους τελετές σε κάθε πόλη και χωριό έχουν δύο βασικά χαρακτηριστικά. Τις συνδέει η πίστη στη θεότητα και το κρασί.

Ο θεός Διόνυσος και τα δώρα του είναι ο συνδετικός κρίκος για όλα τα λατρευτικά μας έθιμα.

Γι’ αυτό το θείο Δώρο, τη ρομπόλα μας, στο σημερινό αφιέρωμα θα μάθουμε περισσότερα, θα το απολαύσουμε και θα εκτιμήσουμε τον πλούτο της γης των Ομαλών.

Γιατί ο Συναιτερισμός των αμπελουργών στα Ομαλά είναι μια εύρωστη επιχείρηση που ανθίζει έχοντας ανοδική πορεία.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Πρόεδρό του Παναγή Γαλιατσάτο και σε όλα τα Μέλη του.

Συγχαρητήρια θερμά και στον Διευθυντή του,τον Κώστα Μπαζίγο, ο οποίος με τις ιδέες και τις άοκνες προσπάθειές του έχει προχωρήσει τον Συναιτερισμό πολλά βήματα μπροστά.

Τους ευχαριστούμε για τη συνεργασία τους με την Αδελφότητα για την οργάνωση του σημερινού αφιερώματος, καθώς και για τις εκάστοτε χορηγίες στις εκδηλώσεις μας».

Ακολούθησε η ομιλία του Ταμία της Αδελφότητας, Ορέστη Καππάτου, για την ιστορία της Ρομπόλας από την Βενετοκρατία στα Επτάνησα έως σήμερα συνοδεία φωτογραφικού υλικού.

Εν συνέχεια, ο Διευθυντής του Συνεταιρισμού Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας Κώστας Μπαζίγος αναφέρθηκε στη διαδρομή του Συνεταιρισμού από το παρελθόν έως σήμερα και τις προοπτικές του για το μέλλον, την αμπελοκαλλιέργεια της περιοχής, και παρουσίασε τα προϊόντα του Συνεταιρισμού. Παράλληλα, είχαμε τη χαρά να δούμε σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τον τρύγο και την παραγωγή του κρασιού.

Ακολούθησε γευστική δοκιμή των εξαιρετικών κρασιών του Συνεταιρισμού Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας.

Όσοι συμπατριώτες και φίλοι του καλού κρασιού επιθυμούν να προμηθευτούν τα προϊόντα του Συνεταιρισμού στην Αττική κ.α, μπορούν να απευθυνθούν στους ακόλουθους συνεργάτες και αντίστοιχα διευθύνσεις: ΝΑΥΣΙΚΑ Π.ΚΑΡΟΥΣΟΥ(ΚΕΡΚΥΡΑΣ 117-ΑΘΗΝΑ ΚΥΨΕΛΗ), ΑΦΟΙ ΔΡΑΚΑΤΟΥ Ο.Ε (ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ 14-ΑΘΗΝΑ ΑΙΓΑΛΕΩ), ΑΔΕΛΦΟΙ Γ.ΑΝΤΩΝΑΤΟΥ Ο.Ε. (ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ 18 ΑΘΗΝΑ), ΠΑΣΣΙΑΣ ΝΙΚ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 104 ΓΕΡΑΚΑΣ), ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΣΩΚΟΣ ΑΕ (ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ-ΕΡΥΘΡΕΣ), ΞΥΤΑΚΗ ΜΑΡΙΑ (ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ 53 ΠΕΙΡΑΙΑΣ), ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ ΑΝΔ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ “ΚΡΗΤΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ” (ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 48 ΒΥΡΩΝΑΣ), ΕΜΜ.& ΕΛ.ΓΕΩΡΓΙΛΑΚΗΣ Ο.Ε. (24ΧΛΜ.ΕΟΑΛ(παράδρομος) ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ), ΙΣΜΙΡΛΟΓΛΟΥ ΥΠΑΠΑΝΤΗ (ΑΓ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 24-ΠΑΛ.ΦΑΛΗΡΟ ΓΟΥΝΑΡΗ 181-ΓΛΥΦΑΔΑ), ΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε. (ΙΩΝΙΑΣ 125-ΑΧΑΡΝΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ).

Ευχαριστούμε  όλους όσοι συμμετείχατε στην εκδήλωσή μας, τους εκπροσώπους των συλλόγων των νησιών μας που έδωσαν το παρών, τον πρ. Πρόεδρο της Αδελφότητας και συνάμα πρ. Πρόεδρο του Συνεταιρισμού Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας κ. Κώστα Ματιάτο, τον Πρόεδρο της ΟΚΚΙΣ κ.Γεράσιμο Τσουρούφλη, τους Προέδρους των Συλλόγων: Δαμουλιανάδων κ. Γεράσιμο Ζαφειράτο, Δηλινάδων κ. Φωτεινό Κουνάδη, Καμιναράδων κ. Ηλία Γαλιατσάτο, Κομιτάτων κα Αφροδίτη Ζαμπέλη, Πυλαρινών κα Ευσταθία Μουστάκη, του Γαλλοελληνικού Συλλόγου Ιονίων Νήσων κα Εμμανουέλλα Σιναγκρά, τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Κοθρέα κ. Παναγιώτη Βελισσαράτο, την Αντιπρόεδρο των Φαρσινών κ. Διονυσία Βασιλάτου, τους Εκπροσώπους του Πυργιού κ.Σταματία Καρλή, της Επτανησιακής Ένωσης Χαλανδρίου κ. Λιλή Ματσούκη. Από το Δ.Σ. της Αδελφότητας παρευρέθηκαν η Γεν. Γραμματέας Χρύσα Κοκκόση, η αν. Γραμματέας Δήμητρα Βαλλιανάτου, ο Έφορος Γεράσιμος Ζαφειράτος, η αν. Έφορος Χριστίνα Βλάχου, ο υπεύθυνος Νεολαίας Κωνσταντίνος Χρονόπουλος, τα Μέλη Μάκης Αγγελετάκης και Νέστορας Παπαθεοδωράτος.

Ευχαριστούμε θερμά την εμπορική αντιπρόσωπο του Συνεταιρισμού στην Αθήνα κ. Νάσια Καρούσου για την βοήθειά της όπως και τους συνεργάτες του κ.κ. Μαρία Κυριακού και Δημήτρη Γαλανίδη.

Ευελπιστούμε και σε επόμενη εκδήλωση – αφιέρωμα σε όλα τα κρασιά του τόπου μας.

«Σταφύλι νά μήν μείνη απάνω εις τό κλίμα ,γιατί θά είναι κρίμα νά μήν γίνη κρασί…

Πώς χαίρεσαι καθώς τρυγάς αγάλλετ’ η καρδιά σου, στό σπίτι μπαίνει Θησαυρός γιά σέ γιά τά παιδιά σου»

* Απ’ τη λαϊκή όπερα «Ο ΤΡΥΓΟΣ» του Φώτη Αλέπορου.

Για το Δ.Σ.

Ρεγγίνα Μπαλτσαβιά