Αναδρομική έκθεση του γλύπτη Διονύση Γερολυμάτου στην Πάτρα

Δ. Γερολυμάτος

Η Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών, διοργανώνει αναδρομική έκθεση του γλύπτη Διονύση Γερολυμάτου. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων, για την ανάδειξη μέσω συγκεκριμένων παραγωγών, της ζωής και του έργου καλλιτεχνών της πόλης και της ευρύτερης περιοχής,

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών, την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019, στις 8.00 το βράδυ. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Μαρτίου. Στα εγκαίνια θα συμμετάσχει η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης , θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις για το κοινό της πόλης.

Ο Διονύσης Γερολυμάτος, με καταγωγή από την Κεφαλλονιά, γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στην Πάτρα.

Μέσα από τη δουλειά του δίνει σχήμα, όγκο, ζωή σε μορφές, συναισθήματα, μνήμες, μουσικές, ακόμη και σε στίχους που τον εντυπωσιάζουν. Υποτάσσει το υλικό αξιοποιώντας κάθε φορά τις εκφραστικές του δυνατότητες, δίχως όμως να υποτάσσεται σε αυτό.

Με «εργαλείο» τον εξπρεσιονισμό, το σουρεαλισμό, την αφαίρεση, μέσα από ένα ευρύ θεματικό πεδίο, δημιουργεί έργα μνημειακά, στιβαρά, που χαρακτηρίζονται από λιτότητα, δωρικότητα.

Στο έργο του, θεματολογικά και μορφολογικά ανταμώνουν και συμπυκνώνονται οι επιρροές από την αρχαία Ελλάδα, από τα χρόνια φοίτησής του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (με καθηγητές τον Γιάννη Παππά και τον Θανάση Απάρτη), με τις επιρροές από το σήμερα. Αξιοποιεί μεθόδους, τεχνικές, θεματολογία, όχι για να αντιγράψει κάτι που ήδη υπάρχει, αλλά με βάση αυτό να δημιουργήσει κάτι νέο, που περικλείει τη δική του, ιδιαίτερη θέαση.

Στη διάρκεια της πορείας του έλαβε διακρίσεις σε διαγωνισμούς, στις Πανελλήνιες εκθέσεις του Ζαππείου, σε Biennale και σε συμπόσια, ενώ σημαντικό κεφάλαιο αποτελούν οι εκθέσεις στην Ελλάδα και σε αρκετές χώρες του κόσμου (Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Ουκρανία, Αίγυπτο, Γαλλία).

Γλυπτικές του συνθέσεις κοσμούν διάφορα μέρη της Ελλάδας (Κεφαλονιά, Καρδίτσα, Καλαμάτα, Αγία Παρασκευή, Κιάτο, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Κηφισιά, κ.ά.) και του κόσμου, με πιο χαρακτηριστική τη μνημειακή σύνθεσή του σε ηφαιστειακή πέτρα, με τίτλο «Η Πέτρα της Γνώσης» στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Tula – Tepeji στο Μεξικό.