Ανακοίνωση των περιφερειακών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης


ΕΙΣΗΓΗΣΗ 1ου Θέματος Περιφερειακού Συμβουλίου


Τώρα, πριν η εξάπλωση της πανδημίας πάρει ακόμη πιο ανεξέλεγκτες διαστάσεις, η κυβέρνηση οφείλει να κάνει τα αυτονόητα: Προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών για να θωρακιστούν τα δημόσια νοσοκομεία, επίταξη του ιδιωτικού τομέα, μαζικά τεστ στους χώρους δουλειάς, για να μπει φρένο στη μαζική εξάπλωση του ιού. Η ευθύνη γι’ αυτά είναι όλη δική της!

Τώρα, πριν η εξάπλωση της πανδημίας πάρει ακόμη πιο ανεξέλεγκτες διαστάσεις η Περιφερειακή Αρχή οφείλει να κάνει τα αυτονόητα: Εποπτεία και έλεγχο στις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, στους χώρους εργασίας, στις σχολικές μονάδες, αθλητικούς χώρους, λιμάνια κλπ. Μαζικά τεστ στους εργαζόμενους στην Περιφέρεια, μέτρα για την προστασία των μαθητών κατά την μεταφορά τους στο σχολείο. Η ευθύνη γι’ αυτά είναι όλη δική της!

Τώρα το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων να συστρατευτεί με τα αιτήματα σωματείων και υγειονομικών. Να συστρατευτεί με τον αγώνα του λαού για την προστασία της Υγείας, του εισοδήματος και των εργασιακών του δικαιωμάτων. Η ευθύνη γι’ αυτό είναι δική μας

Με το δεύτερο «κύμα» της πανδημίας, το οποίο ήταν προβλέψιμο και αναμενόμενο, αποδείχτηκε ότι η κυβέρνηση έθεσε σε προτεραιότητα τις ανάγκες των επιχειρηματιών, την εμπορευματοποίηση, την ανταγωνιστικότητα και την τήρηση των αντιλαϊκών δημοσιονομικών στόχων στη λογική του «κόστους – οφέλους». Πήρε μέτρα που ενίσχυσαν τη διασπορά της νόσου και ταυτόχρονα σχεδόν κανένα μέτρο ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας σε υποδομές και προσωπικό. Κανένα μέτρο ενίσχυσης σε προσωπικό των διευθύνσεων Υγείας στην Περιφέρεια και στους Δήμους. Κανένα μέτρο προστασίας κατά το άνοιγμα των σχολείων.

Ο χρόνος μεταξύ του πρώτου και δεύτερου κύματος της πανδημίας δεν αξιοποιήθηκε για να γίνουν μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, να αναπτυχθούν νέες κλίνες Μ.Ε.Θ, να εφαρμοστούν μέτρα πρόληψης και ελέγχου της διασποράς της νόσου, να πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και τα τεστ διάγνωσης του κορονοϊού. Αντίθετα η ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων για τις ανάγκες της πανδημίας γίνεται με αφαίρεση κλινικών, τμημάτων, κλινών ΜΕΘ και προσωπικού για νόσους που δεν σχετίζονται με τον κορονοϊό, μετατρέποντας τα δημόσια συστήματα Υγείας σε συστήματα της «μιας νόσου».

Σε αυτήν τη δίνη βρίσκονται όλα τα νησιά μας. Με τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας χωρίς το αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό, χωρίς τις αναγκαίες κλίνες Μ.Ε.Θ, χωρίς τη δυνατότητα μαζικών τεστ, με στοιβαγμένους μαθητές στις σχολικές αίθουσες, με στρυμωγμένους μαθητές σε λεωφορεία ή ταξί για το σχολείο, με ανεπαρκές προσωπικό στην Περιφέρεια για να διενεργήσει τους αναγκαίους ελέγχους, με αλλεπάλληλες καταγγελίες από τα σωματεία των εργαζομένων για την απουσία μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς

Η γύμνια και η προκλητικότητα δηλώσεων, υποσχέσεων και επισκέψεων στα νησιά μας, του πρωθυπουργού, υπουργών, βουλευτών και των εκπροσώπων της Τ.Δ. από το προηγούμενο lock down δεν μπορούν να κρυφτούν. Όταν το νοσοκομείο της Κέρκυρας είναι εκτός προκηρύξεων, όταν ακόμα περιμένουμε την επαναλειτουργία της Μ.Ε.Θ. στην Κεφαλονιά, όταν μεταφέρονται ασθενείς από το νοσοκομείο Ιωαννίνων στο νοσοκομείο Κέρκυρας, όταν η Π.Φ.Υ. καταρρέει κάτω από τις τεράστιες ελλείψεις και τις νέες μετακινήσεις προσωπικού προς τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία ή παίζοντας το ρόλο του ΕΟΔΥ. Όταν στα νοσοκομεία Λευκάδας, Ζακύνθου, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς παραμένουν οι τεράστιες ελλείψεις και ένα εξουθενωμένο υγειονομικό προσωπικό που και αυτό νοσεί από covid.

(Αναλυτικά θα τοποθετηθούν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λ.Σ ανά Π.Ε )

Τα «όρια του δημόσιου συστήματος Υγείας» ή ότι τα όριά του είναι «πεπερασμένα» όπως επικαλείται η κυβέρνηση δεν τα καθόρισε το σύστημα Υγείας από μόνο του. Δεν πέσανε από τον ουρανό.Τα τελευταία χρόνια πρωτοστάτησαν η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ να καταργηθούν 10.000 κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία με το κριτήριο της «αγοράς», ότι υπήρχε «χαμηλή πληρότητα». Ότι είναι αντιπαραγωγικά και κοστοβόρα, συνεπώς και σπατάλη για τον κρατικό προϋπολογισμό. Με την ίδια αντίληψη προχώρησαν στο κλείσιμο δημόσιων νοσοκομείων ή στο δραστικό περιορισμό τους με κατάργηση τμημάτων και κλινικών, γιατί ήταν «σε κοντινούς νομούς» και οι ασθενείς μπορούν να «εξυπηρετηθούν» από λιγότερα νοσοκομεία και κλινικές και έτσι θα εξοικονομηθούν «κονδύλια που θα διατεθούν για τη βελτίωση του συστήματος Υγείας». Τα ίδια έκαναν και με τις καταργήσεις ή συγχωνεύσεις των δημόσιων μονάδων Π.Φ.Υ γιατί «στην ίδια περιοχή η μια επικάλυπτε την άλλη».

Οι Περιφερειακές Αρχές διαχρονικά έχουν τεράστια ευθύνη για το πέρασμα αυτής της πολιτικής μένοντας βουβές στην εκάστοτε κυβέρνηση και βάζοντας πλάτη στο πέρασμα του συστήματος Υγείας, από την ευθύνη του κράτους στην ατομική ευθύνη μέσω της Τ.Δ. με δωρεές, ερανικούς λογαριασμούς, τηλεϊατρική και επιδόματα. Η ευθύνη αυτή δεν κρύβεται με ψευτοαντιπαραθέσεις ανάμεσα στην Περιφερειακή Αρχή της κας Κράτσα (ΝΔ-ΚΙΝΑΛ) και την προηγούμενη της ΑΝΑΣΑ (ΣΥΡΙΖΑ) πάνω στην πλάτη του λαού.

Την «ατομική ευθύνη» επικαλείται μονότονα η κυβέρνηση, κουνώντας προκλητικά το δάχτυλο και απειλώντας το λαό ότι θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνος εάν παραταθεί το λοκ ντάουν, την ατομική ευθύνη επικαλείται, σαν κασετόφωνο, η σημερινή περιφερειακή αρχή.

Η κυβέρνηση ασθμαίνοντας και κατόπιν εορτής θυμήθηκε να ανακοινώσει προσλήψεις σε Διευθύνσεις Υγείας, φυσικά προσωρινές και με το σταγονόμετρο. Τώρα που τα κρούσματα δεν μπορούν να κρυφτούν και η τουριστική περίοδος τελείωσε Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες τρέχουν να κάνουν τεστ στους εργαζόμενους και κάποιες απολυμάνσεις πάντα με τις απαραίτητες φωτογραφίες. Ακόμα και σήμερα η Περιφερειακή Αρχή αρνείται την αύξηση των κονδυλίων για την ασφαλέστερη μεταφορά των μαθητών επικαλούμενη «ότι τόσα μας δίνει το Υπουργείο».

Στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο και πριν το ξέσπασμα του 2ου κύματος θέσαμε ακριβώς τους ίδιους προβληματισμούς και ζητήσαμε ενημέρωση και άμεσα μέτρα. Μας απαντήσατε ότι όλα βαίνουν καλώς, δηλώσατε ικανοποιημένοι από την ενίσχυση του συστήματος Υγείας, από την ισορροπία που πετύχατε σε κρούσματα και οικονομία και επικαλεστήκατε για άλλη μια φορά τη «συντεταγμένη στάση σας» με τις κατευθύνσεις του Υπ. Πολιτικής Προστασίας.

Η ζωή όμως σας διαψεύδει και οι ευθύνες σας είναι μεγάλες. Δεν χρειαζόμαστε μεγάλα και κούφια λόγια, διαπιστώσεις και υποσχέσεις. Οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να ανταποκριθούν και πέρα από το ωράριό τους με απλήρωτες μέχρι σήμερα υπερωρίες, όμως αυτό αντικειμενικά δεν καλύπτει τον αριθμό των απαραίτητων ελέγχων.

Η Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων, που διατυμπανίζει ότι είναι στη «πρώτη γραμμή» της μάχης κατά της πανδημίας και υπερ. της προστασίας της δημόσιας υγείας δεν έχει παρέμβει προληπτικά για να αποτραπεί η διασπορά του κορονοιού, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων, καλεί την Περιφερειακή Αρχή σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, να οργανώσουν άμεσα μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους

Μέσω της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας να πραγματοποιήσει ελέγχους σε ιδιωτικές δομές υγείας, ελέγχους για τον αν τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας Στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και στα Ορφανοτροφεία. Ελέγχους σε Παιδικούς Σταθμούς Δημόσιους η Ιδιωτικούς, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσής Κλειστούς Αθλητικούς χώρους Δημόσιους η Ιδιωτικούς, στις πύλες εισόδου αρμοδιότητάς της.

Να αυξήσει το κόστος για τα Μέσα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους, ειδική μέριμνα για τους μαθητές της ειδικής αγωγής.

Παράλληλα να αξιώσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και στην προμήθεια των ανάλογων μέσων σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, φυσικά και όλης της χώρας και παράλληλα στην επίταξη όλων των ιδιωτικών μονάδων υγείας και των διαγνωστικών κέντρων και να ενταχθούν κάτω από ενιαίο κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας. Nα ληφθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και τα σχολεία.

Κανένας εργαζόμενος άνεργος, επαγγελματίας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Να αποσυρθεί το νέο αντεργατικό έκτρωμα.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
Γκισγκίνης Ν., Κεφαλληνός Δ., Κολυβά Ε., Μπαλού Α. Χαραλάμπους Μ.