Αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα (2)

Γ. Βαρούχας

Β. Οι πολιτικοί συσχετισμοί

Ο νεοσύστατος Δήμος Αργοστολίου μας επεφύλασσε μερικές εκπλήξεις από τις κάλπες της 26ης Μαΐου. Ανέκαθεν βέβαια, κανείς δεν μπορούσε να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα μιας εκλογικής διαδικασίας και ποτέ καμία εκλογή δεν υπήρξε «εύκολη». Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έλεγε ότι η κάλπη μοιάζει με την έγκυο γυναίκα, κανείς δεν ξέρει αν θα βγάλει αρσενικό ή θηλυκό παιδί. Κι ενώ για τις εγκυμοσύνες ο υπέρηχος έδωσε τη λύση, το μυστήριο της κάλπης παραμένει δυσεπίλυτο…

Αναμφίβολα η μεγάλη έκπληξη ήταν, για μία ακόμη φορά, ο κ. Παρίσης! Ενώ όλοι περίμεναν τη νομοτελειακή φθορά της εννιαετούς θητείας του στη Δημαρχία της Κεφαλονιάς, αυτός και ο συνδυασμός του όχι μόνο «κράτησαν δυνάμεις», αλλά τις αύξησαν κιόλας!

Η ανάγνωση των αποτελεσμάτων μας δείχνει δύο βασικούς λόγους γι’ αυτήν την έκπληξη: Πρώτον η μεγάλη συσπείρωση της ΝΔ και, δεύτερον, η πλήρη απορρόφηση των ποσοστών της ΧΑ αλλά και της «Ελληνικής λύσης» απ’ την παράταξη του κ. Παρίση. Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με τα ποσοστά του 2015 στις Εθνικές εκλογές, η ΧΑ μπορούσε να εκλέξει από 2 έως 3 Δημοτικούς Συμβούλους. Στις δημοτικές εκλογές του 2019 όμως δεν εξέλεγε κανένα Δημοτικό Σύμβουλο, αν και στις ταυτόχρονες ευρωεκλογές σημείωσε ποσοστό 6,60% και το κόμμα του κ. Βελόπουλου πήρε το διόλου ευκαταφρόνητο 3,10%…

Επιπροσθέτως, η δημοτική παράταξη του κ. Παρίση φαίνεται ότι δε συμπορεύτηκε στο 100% με την περιφερειακή παράταξη της κ. Κράτσα, καθώς υπήρξαν τάσεις απ’ την «ισχυρή κεφαλονιά» προς την περιφερειακή παράταξη της «ΑΝΑΣΑ» και το ψηφοδέλτιο της «Ελληνικής αυγής για το ιόνιο».

Στον αντίποδα αυτής της μεγάλης συσπείρωσης των ψηφοφόρων της δεξιάς στο συνδυασμό του κ. Παρίση, είδαμε τον κατακερματισμό των υπόλοιπων κομμάτων και το διαμοιρασμό τους σε άνω των δύο συδυασμών με εξαίρεση το ΚΚΕ.

Ο νικητήριος συνδυασμός του κ. Μιχαλάτου, πέρα απ’ τους δεδομένους ψήφους του επικεφαλής του λόγω της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, απέσπασε το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του ΚΙΝ.ΑΛ., ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και μικρότερα μέρη ψηφοφόρων από τη δεξιά και το ΚΚΕ. Αυτό ήταν κατά κάποιο τρόπο αναμενόμενο, λόγω του ότι οι οικονομικές σχέσεις διαπερνούν εγκάρσια τους κομματικούς μηχανισμούς και τις ιδεολογικές τοποθετήσεις, αλλά και πάλι, η συσπείρωση και σε αυτήν την περίπτωση έφτασε «ταβάνι» ξεπερνώντας όλες τις μετριοπαθείς προβλέψεις.

Στις Περιφερειακές κάλπες φαίνεται να στηρίχτηκε απ’ τους ψηφοφόρους του κ. Μιχαλάτου η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΑΣΑ και τανάπαλιν, και με τον ίδιο τρόπο η περιφερειακή παράταξη του κ. Αλεξάκη.

Ο συνδυασμός του κ. Φόρτε κατέλαβε ως κεντρικό κορμό ψηφοφόρων, πέραν απ’ τους παραδοσιακούς υποστηρικτές του πρώην Δήμαρχου Αργοστολίου που τον πιστεύουν και τον ακολουθούν ως προσωπικότητα, αυτούς του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αργοστολίου, σε συνδυασμό με τους φηφοφόρους που μπόρεσαν να φέρουν μαζί τους κάποιοι στενοί συνεργάτες του και πρώην αυτοδιοικητικοί. Η Επόμενη Μέρα δε στηρίχτηκε από σημαντική μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, δεν κατάφερε να διεμβολίσει ψήφους από τα δεξιά ενώ βρήκε «κλειστή την πόρτα» και του άλλοτε πολιτικού χώρου του κ. Φόρτε ο οποίος απορροφήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του από τους πρώην συνεργάτες του και τη Δημοτική Συμπολιτεία.

Σε σχέση με την Περιφέρεια οι ψηφοφόροι του κ. Φόρτε φαίνεται να στήριξαν κατά κύριο λόγο την υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΑΣΑ, χωρίς όμως αυτό να συμβαίνει, σε μεγάλο βαθμό, και αντίστροφα.

Τέλος, ο συνδυασμός «Κεφαλονιά, νησί για όλους» διαπέρασε κόμματα και πολιτικές τοποθετήσεις καθώς λειτούργησε βάσει των προσωπικοτήτων που διέθετε και οι οποίες είναι περισσότερο γνωστές στην κοινωνία μέσω της επαγγελματικής τους διαδρομής και λιγότερο έως καθόλου λόγω της κομματικής-ιδεολογικής τους τοποθέτησης. Ως εκ τούτου, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η εν λόγω παράταξη ψηφίστηκε από ψηφοφόρους όλων των κομμάτων. Παράλληλα, δεν υπήρξε καμία εμφανής συμπόρευση με καμία περιφερειακή κίνηση πέρα από κάποιες μικρές διαδρομές προς το ψηφοδέλτιο της κ. Κράτσας και του κ. Αλεξάκη και τανάπαλιν.

Σε αυτήν τη δεύτερη παρέμβασή μας σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς χωρίς να εξάγουμε συμπεράσματα ή να σχολιάσουμε τις ενέργειες και τις παρενέργειες των πολιτικών διεργασιών. Η ανάγνωση των αριθμητικών αποτελεσμάτων και των ποσοστών μας οδήγησε στα παραπάνω γραφόμενα. Σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες παραδοχές που θα επικοινωνήσουμε, επιφυλασσόμαστε για τα συμπεράσματα και τις σκέψεις μας.

Συνεχίζεται.